През петте години откакто стана президент на Китай, Си Цзинпин

...
През петте години откакто стана президент на Китай, Си Цзинпин
Коментари Харесай

Китайският президент иска да влезе в историята на ККП, но бъдещето може да обърка плановете му

През петте години откогато стана президент на Китай, Си Цзинпин изненадва наблюдаващите, предизвиквайки както удивление, по този начин и пренебрежение у задграничните водачи със способността си бързо да укрепва властта си.

Той пое контрола над разнообразни стопански браншове, изземвайки власт от своя държавен съвет и министър председател. Критици споделят, че се е възползвал от широкообхватна антикорупционна акция, с цел да извърши чистка измежду политическите си съперници.

Той също по този начин разруши старите фракции в Комунистическата партия и построи своя, като запълни институциите със остарели сътрудници и другари. Той преструктурира армията и втвърди контрола над медиите и съда.

Миналата есен партията се сплоти към него и го дефинира като " главен водач ", влиятелна купа, отредена преди този момент единствено на Мао Цзедун, Дън Сяопин и Цзян Цзъмин.

Си " опроверга необятно публикуваното разбиране, че епохата на водача със мощна ръка в Китай е завършила ", написа Ричард Макгрегър от австралийския мозъчен концерн " Институт Лоуи ".

Очаква се на 19-ия Конгрес на Китайската комунистическа партия, който стартира на 18 октомври в Пекин, той да издигна и укрепи статута си, първо като вгради политическите си теории в партийния правилник, а по-късно като вкара още свои другари в управителния орган на партията - Постоянния комитет на Политбюро.

Такива конгреси се организират единствено един път на пет години и на тях се дефинира бъдещото управление на втората по величина международна стопанска система.

Конгресът ще означи началото на втория мандат на Си и измененията в състава на управителния хайлайф на страната. Той може да даде и някои сигнали за бъдещата обществена, икономическа и външна политика.

Конгресът притегля интернационално внимание, тъй като " е доста мистериозен! ", споделя политическият анализатор Дън Юйвън. " Никой не разграничава ясно какво се случва в този стеснен кръг ", прибавя той.

Задкулисните покупко-продажби на ККП обаче в този момент са по-важни от всеки път за света, споделят анализаторите, тъй като при ръководството на Си партията, а не страната, армията или пазарите, държи твърдо под надзор курса, по който е поел Китай.

Ако политическите теории на Си бъдат добавени - с неговото име - в партийния правилник, това ще го сложи паралелно с двамата велики водачи на страната: Мао, който основа актуалния Китай, и Дън, който отвори пазарите й. Политическата мисъл на Си обаче мъчно се поддава на изложение.

" Си Цзинпин не е интелектуалец, той не е идеолог или политически пълководец като Дън Сяопин или Мао Цзедун ", споделя Уили Лам, учител в Китайския университет на Хонконг.

" Китайската фантазия " на Си се корени в едно факсимиле, а неговите " Четири основополагащи правилото " - за обхватно създаване на благоденстващо общество, поощряване на стопански промени, налагане на върховенството на закона и строго ръководство на партията - са издигнати от други водачи, споделя Лам.

Идеологията на Си е формирана от три детайла, споделя Чжао Суйшън, който преподава китайска политика в университета в Денвър: първо, изкореняването на бедността; второ, построяването на Китай като международна свръхсила; и трето, приемане на честност към партията и самия него. Концепциите може да се обобщят като комунизъм, шовинизъм и дисциплинираност.

За тази цел Си ползва антикорупционна акция, в която досега са осъдени над 1,3 милион публични лица, както измежду " тигрите " по високите етажи на партията, по този начин и измежду " мухите " в административните й низини.

Критици споделят, че Си е употребявал тази акция, с цел да в профил евентуални противници като Сун Чжънцай, някогашен партиен секретар от Чунцин, който преди време бе считан за евентуалния правоприемник на Си. Миналия месец против Сун стартира следствие за " тежки нарушавания на дисциплината " и той бе сменен от протежето на Си Чън Минър, който може да влезе и в Политбюрото.

Понеже Си бързо разруши конкурентните фракции в партията и укрепи своята, провокациите към ръководството му са редки, само че упоритостите му въпреки всичко може да се сблъскат със пречки от бюрократи на по-ниски равнища, които се боят за сигурността си и заради това не са склонни да ползват огромни промени, споделя Чжао. Много интелектуалци също недоволстват от крутите му ограничения.

Очаква се също Си да наруши традицията и да не избере предстоящ водач по време на конгреса. Някои считат, че той има намерение да ръководи по-дълго от нормалните два мандата.
Големият въпрос обаче е какво ще прави Си през втория си мандат, откакто натрупа толкоз доста власт.

" Дали възнамерява да стане деспот или желае да употребява властта си, с цел да реализира концепциите и политиката си? ", пита Чжао.

Китайската стопанска система е застрашена от увеличаващия се дълг и забавянето на растежа и Си е подложен на критика, че занемарява амбициозните си проекти за промени, като поддържа нископроизводителни държавни компании и лимитира частния бранш.

Критиките против китайското държавно управление са по-специално за това, че то не позволява пазарите да играят по-силна роля, макар обещанието си да го направи.

Лам споделя, че Си няма да отпусне хватката си над стопанската система или армията, тъй като счита, че точно тези неточности са довели до разпада на Съветския съюз.

" Водещият приоритет на Си Цзинпин ще продължи да е запазването на статута на ККП, която назовава безконечната ръководеща партия на Китай, както и, несъмнено, на личния му статут на безконечен водач на Китай ", споделя Лам.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР