През първите 5 месеца на годината 7,5 на сто от

...
През първите 5 месеца на годината 7,5 на сто от
Коментари Харесай

Експерт: 500 строителни фирми ще спрат дейността си

През първите 5 месеца на годината 7,5 на 100 от строителните компании, вписани в професионалния указател, са прекратили активността си. Очаква се през идващите няколко месеца още най-малко 500 да създадат същото. Това разгласи акад. Ячко Иванов, ръководител на Научния комитет на интернационалната конференция " Проектиране и строителство на здания и уреди ", представен от Българска телеграфна агенция. Иванов е и зам.-председател на Научно-техническия съюз по строителство в България.
Строителният отрасъл е най-големият шеф в Европа, уточни специалистът. Той посочи, че секторът дава 9,9% от Брутният вътрешен продукт на континента. Той обезпечава самун на 14,9 милиона служащи. Освен това от бранша зависят, директно или индиректно, още над 43 милиона чиновници от други промишлености.
През последните години браншът изпитва усложнения в цяла Европа, изясни Иванов. По думите му у нас аргументите строителните компании да стопират активността си са доста. Като съществени той уточни неразплащането с компаниите, както и неналичието на нови планове на общините и страната. Най-засегнати от обстановката са дребните компании, които не разполагат с финансов запас, сподели Иванов. Според него обаче усложнения изпитват и междинните, и огромните компании, тъй като банките отхвърлят да им отпускат заеми.
По данни на Национален статистически институт създадената продукция от сектора за първото тримесечие на 2022 година е намаляла с 14,1% или с близо 2,7 милиарда лв.. По думите на Иванов спадът в инженерното строителство е с над 16,4 на 100, а в сградното - с повече от 12%. Макар и в рецесия, секторът се мъчи да работи и през първото тримесечие на годината има и триумфи, най-много поради нарастването в издаването на позволения за строителство на здания, добави специалистът.
Проблемите към Закона за публичните поръчки и неналичието на индексация на договорите с обществените възложители слагат под въпрос съществуването на целия бранш, бе позицията на Ячко Иванов. Според него тези фактори са пагубни за всички компании, надлежно и за 200-те хиляди служащи, заети в сектора у нас. Кризата в допълнение се нагнетява и от фрапантното повишаване на строителните материали, добави Иванов. Той регистрира, че през последните месеци цената на арматурата е скочила с 60 на 100, на дървото - със 150%, а на изолационните материали - с към 50. Допълнителни усложнения основават и забавянията на доставките на материали. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР