През ноември покупките са нараснали с над 54% на годишна

...
През ноември покупките са нараснали с над 54% на годишна
Коментари Харесай

България е №1 по ръст на продажбите на нови коли

През ноември покупките са нарастнали с над 54% на годишна база

Бензиновите коли държат 79% от пазара в страната

Електрическите с 68% нарастване

България е преди всичко измежду страните от Европейски Съюз по растеж на продажбите на нови коли. През ноември в страната са регистрирани 3567 нови коли, което е нарастване с 54,2% по отношение на същия месец на предходната година, демонстрират данни на Европейската асоциация на производителите на коли, написа " Труд ".

Средно за страните от Европейски Съюз растежът при продажбите на нови коли през ноември е единствено с 6,7%, като за месец в страните от Общността са подписани покупко-продажби за 885,5 хиляди автомобила. Най-близо до нас по нарастване на покупко-продажбите е Кипър, където единствено за един месец са регистрирани 1244 нови автомобила, което е с над 30% повече по отношение на ноември предходната година. Топ три на страните с максимален растеж се добавя от Гърция, където нарастването на регистрациите на нови коли е с 29,5% до 10 452 броя.

Ръстът на продажбите на нови коли в България значително се дължи на желанието на хората да влагат парите си. Хората с положителни финансови благоприятни условия избират да купят нов автомобил вместо да държат парите си в банки при нулеви лихви. Освен това колите непрекъснато нарастват и, в случай че покупката на автомобил бъде отсрочена с няколко години, ще се окаже, че човек би трябвало да заплати доста по-висока цена. За това способстват и непрекъснато одобряваните нови условия на Европейския съюз за еко характерностите на колите.

През интервала от януари до ноември в страната са регистрирани 34 698 нови коли, което е нарастване с 30,1% по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрират данни на Европейската асоциация на производителите на коли. За целия интервал от началото на годината страната ни влиза в топ три на страните с максимален растеж на продажбите. На първо място е Белгия с 32%, а на второ е Хърватия с 31 на 100.

В България новите бензинови коли не престават да са най-търсени. За 11 месеца са регистрирани 27 552 нови бензинови коли, като те съставляват 79,4% от всички подписани покупко-продажби. Продажбите на нови бензинови коли са нарастнали с 27,7% по отношение на предходната година. Дизеловите коли са на второ място в желанията на хората. От януари до ноември в страната са регистрирани 4501 дизелови коли, като те имат 13% дял от подписаните покупко-продажби. При дизеловите коли растежът в продажбите е с 15,8% на годишна база.

Най-голям растеж на продажбите има при плъгин хибридите (Plug-in, PHEV). Но те имат минимален дял от общия брой продажби на нови коли. От януари до ноември в страната са регистрирани 331 нови плъгин хибридни автомобила, което е с близо 165% повече по отношение на същия интервал на предходната година. Но тези коли имат под 1% дял от продажбите в страната.

На второ място по растеж са чисто електрическите коли. За 11 месеца в страната са регистрирани 1660 електрически коли, което е нарастване с над 131% по отношение на интервала от януари до ноември предходната година, когато записаните коли на ток са били единствено 718 броя. Делът на електрическите коли нараства до 4,8% от всички продажби през първите 11 месеца на актуалната година. Увеличават се и продажбите на хибридни коли, само че и те имат относително малко наличие на пазара в страната, като от януари до ноември са под 2% от общия брой на продажбите на нови коли.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР