През ноември 2023 г. на пазара излезе илюстрирано справочно издание

...
През ноември 2023 г. на пазара излезе илюстрирано справочно издание
Коментари Харесай

Книга за ИИ ни учи как да го използваме

През ноември 2023 година на пазара излезе илюстрирано справочно издание „ Изкуственият разсъдък “, което изяснява малко, тъкмо и ясно какво съставлява, какви типове изкуствен интелект (ИИ) има, по какъв начин се ползват през днешния ден и какво е  бъдещето им.

 

Изданието е с твърди корици, цветно и с доста илюстрации. То е част от интернационална копродукция на издателство DK – профилирано в издаването на енциклопедии за деца и възрастни, като издател от българска страна е Книгомания. Особено скъпи в стилното синьо томче са графиките и схемите, които демонстрират комплицирани концепции по лесноразбираем метод и отлично кореспондират с текстовете от публикациите.

 

„ Изкуствен разсъдък “ е подобаваща за любознателни читатели, които желаят да навлязат в тематиката, както и за по-широка аудитория с интерес към технологиите и тяхното развиване и приложение. Книгата интерпретира изкуствения разсъдък от позиция на математиката, компютърните науки, правото и даже философията. Статиите показват най-общо към 120 концепции, приложения и теории:  какво е изкуственият разсъдък, типове, по какъв начин трансформира метода ни на живот, по какъв начин ще се развие и ползва в бъдеще, роботиката ще превземе ли трудовия пазар и други Въпреки неголемия си размер книгата изрежда основните стадии от основаването и поредното превъзмогване на софтуерните стадии на AI. В най-общ проект съществуват 8 типа просветеност: речева, артистична, цифрова, сензорна, пространствена, прочувствена, физическа и рефлекторна. За да бъде признат за човешко създание, актуалните учени считат, изкуственият разсъдък би трябвало да може да показва всеки един от тях.

 

Ключов за изкуствения разсъдък е логаритъмът – това е поредност от указания за решаването на дадена задача. Програмата пък е поредност от указания, написани на програмен код, като тя спомага на компютъра да прави една или повече задания. Също като компютрите изкуственият разсъдък се е трансформирал в технология с необятни цели и намира приложение в разнороден набор от действия – от изкуството до създаването на високотехнологични оръжия. И защото ИИ постоянно се свързва с тематиката дали ще измести индивида в доста специалности на работния пазар, справочникът „ Изкуствен разсъдък “ споделя, че „ ИИ е най-ефективен, когато се употребява като помощно средство, а не като заместител на хората експерти, и когато се борави с големи размери информация “.

 

Други положителни практики за потребление на изкуствен интелект са логаритмите, които ни демонстрират лист с рекомендации на артикули или тематики, към които имаме интерес; при идентификация и предотвратяване от измами; при медицински и други научни изследвания; следене на здравословни индикатори, в така наречен смарт (умни) устройства и интернет на нещата (мрежа от взаимосвързани устройства, които събират и синхронизират информация през интернет), лицево различаване и други

 

Смята се, че един ден изкуствените интелекти ще са толкоз човекоподобни, че ще би трябвало да бъдат възприети за човешки същества. Ако те могат да демонстрират свободна воля обаче и имат интелектуални права, то от юридическа позиция ще би трябвало да бъдат наказвани за допускани неточности. Тогава те машина ли са, или нов тип човешко създание? Подобен въпрос задават и философите – дали изкуствените интелекти могат да се снабдят със схващане.

 
Те са конструирани по този начин, че да са напълно механични и да имитират човешко държание. Но дали ще са способни да симулират страсти, ползи, желания, отзиви? Наръчникът „ Изкуствен разсъдък “ обръща внимание на комплицирана и доста настояща тематика – среща читателите с главните понятия, теории и концепции и е добър катализатор да насърчи публиката към ученолюбивост и търсене на спомагателни източници и информация.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР