През миналия век един музикален критик описва Петрушка“, балета по

...
През миналия век един музикален критик описва Петрушка“, балета по
Коментари Харесай

Коктейл от руска водка и френски парфюм: Аферата между Коко Шанел и Игор Стравински

През предишния век един музикален критик разказва „ Петрушка “, балета по музика на Игор Стравински, като „ коктейл от съветска водка и френски парфюм “ . Човекът надали е подозирал какъв брой значими ще станат думите му няколко години по-късно, когато съветският композитор ще се влюби в най-известната, най-богатата, най-елегантната и най-обсъжданата жена в света по това време: французойката Габриел Бонер Шанел, по-известна като Коко Шанел.

Филмът " Коко Шанел и Игор Стравински ", на който можете да се насладите в, изследва мистериозната любовна история сред уважавания съветския композитор и емблематичната френска дизайнерка като показва не обстоятелства, а това, което може би е било. Защото детайлности за аферата сред Шанел и Стравински в никакъв случай не излизат нескрито, а това още повече разпалва хорското въображение и любознание. 

Elsa Schiaparelli, Coco Chanel's greatest rival in the 1920s and 30s
— Edward Elderman (@edwereddie)

Но дано се върнем към самото начало...

Париж, 29 май 1913 година Коко Шанел си проправя път през тълпата към входа на Театър „ Шанз-Елизе “. В афиша е дълго чаканата за изисканата столична аудитория премиера на " Пролетно свещенодействие " - балет по музика на съветския композитор Игор Стравински. Шанел е очарована от скандалния за времето си балет, само че и от брилянтния разум на гения зад него. 

Искрата сред един от най-големите музикални мозъци и най-великия фешън дизайнер в историята пламва в доста основен миг от живота и на двамата. Стравински, както е добре известно, е избягал от революционна Русия при започване на 20-ти век и е намерил леговище в Париж. Френската столица, която притегля с гостоприемството си цяло потомство създатели като Пабло Пикасо, Ърнест Хемингуей и Франсис Скот Фицджералд, приютява и самия Стравински.

Най-известната мадмоазел в света Коко Шанел била впечатлена и възхитена от музиката, театралността и личността на съветския композитор. Но годината била 1913 година и тя била заета с любовна спекулация с Артър Бой Капел - богат британски правоприемник, а Стравински към момента живеел в Русия.

Стрелата на любовта обаче била изстреляна. Музиката отворила междина в сърцето на кралицата на модата и в действителност съвсем 10 години по-късно, когато композиторът бил заставен да избяга от обстановка, граничеща с трагичното, Коко се оказала извънредно великодушна, само че, видяно от избран ъгъл, и извънредно пакостлива.

Както Крис Грийнхал споделя в книгата си " Коко и Игор ", през 1920 година Стравински е поканен да живее с дизайнерката във вила в покрайнините на Париж, цялостна с съвременни творби на изкуството, с градина и огромни стаи. За композитора било мъчно да откаже поканата да се реалокира в къщата на Шанел с цялото си семейство. Поканата била прекомерно общителна и примамлива и пристигнала във време на огромна потребност. Той даже щял да има пиано и стая, в която може да се отдръпва, с цел да твори.

Така известно време двамата гении на 20-ти век живеят дружно в идилична конюнктура, само че в това време сложна, тъй като цялото семейство на Стравински е с тях.

Да устоиш на чара на Коко Шанел се оказала съвсем невъзможна задача. Как може болната и скромна брачна половинка на Стравински да се съревновава с жизнеността и модерния разум на Коко?

Катерина последователно осъзнала тайната пристрастеност сред нейния брачен партньор и Коко Шанел, само че макар заболяването си била принудена да понесе и измяната. Музиката и финансовото положение и благоденствие на фамилията за нея били доста по-важни от брака им.

Въпреки че любовната спекулация сред Коко и Игор останала загадка, запечатана сред стените на онази селска вила, клюките към двамата тръгнали през цялото време. Двамата по този начин и не удостоверили нищо, постоянно отричали да има освен това от другарски връзки сред тях. Но гласът на народа постановил аферата. 

Внушителна видеотека в комфортно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от, на вашето отдалечено. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията съгласно вашите ползи и желания. Те са комфортно разпределени в обособени жанрове. Каталогът се обновява непрестанно, тъй че в никакъв случай няма да скучаете. Филмовото наслаждение е обезпечено!​
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР