През лятото загубихме време, в което здравната система можеше да

...
През лятото загубихме време, в което здравната система можеше да
Коментари Харесай

Здравни експерти: Закъсняхме с мерките. Неизбежно е да стигнем до локдаун

През лятото загубихме време, в което здравната система можеше да бъде готова с ограничения, авансово премислени, написани, артикулирани с обществото, с цел да може то да ги одобри. Това изясни в " Денят стартира " с Георги Любенов някогашният министър на опазването на здравето доктор Мими Виткова.

Не знаем дали развиването на рецесията ще спре и по кое време, към този момент ненапълно са решени проблемите с приема на заболели от коронавирус. Докога обаче ще издържи здравната система кадрово, за тези хора промяна няма, означи доктор Виткова. По думите й, в провинцията системата е в доста тежки несъответствия. Ако ненапълно сме се справили с болничната помощ, какво вършим с доболничната такава, попита още тя.

Според просветителния специалист и здравен анализатор Петър Велков сме се запътили към филантропична рецесия. Числата на инфектираните нарастват, а когато нараства една здравна рецесия, няма по какъв начин да я управляваш без строги ограничения, както го сподели до момента опитът на всички страни.

" Само за последните 7 дни всички индикатори скачат с 40%, 80% скача смъртността, обстановката занапред ще ескалира, данните са ретроспективни, сега ние даже не виждаме пиковите стойности ", съобщи Петър Велков.

И предвижда, че в идващите две-три седмици занапред ще порастват доста числата и според от това по кое време вземем ограничения, след които би трябвало да минат над 14 дни, с цел да забележим резултатите и едвам тогава може да се види по кое време ще обърнем кривата.

Притеснително е и това, че броят карантинирани хора е по-малък от броя положителни. По думите на Велков ние към този момент тотално не управляваме пандемията. Неизбежно е да стигнем до локдаун, въпросът е по кое време ще го създадем и с какви жертви. И интернационалните организации потвърждават, че късите ефикасни ограничения са стопански по-изгодни от тлеещите неефективни, неспазващи се ограничения.

Закъснелите ограничения ще са с по-тежки последици, в сравнение с по-ранните, по-ограничени, само че аргументирани ограничения, акцентира доктор Виткова.

" В опазването на здравето закъсняхме с такива ограничения, по тази причина виждаме следствията ", безапелационна беше Мими Виткова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР