През лятото няма нищо по-неприятно от това да се качите

...
През лятото няма нищо по-неприятно от това да се качите
Коментари Харесай

Как да охладите бързо кола, паркирана на слънце?

През лятото няма нищо по-неприятно от това да се качите в кола, паркирана под парещите лъчи на жаркото слънце. В случая температурата в купето е доста по-висока от тази на открито. 

Но какво би трябвало да извършите, в случай че се постанова да потеглите неотложно с колата.

1. Отворете всички порти

Първото, което е належащо, е да отстраните горещия въздух от купето. Просто отворете всички порти. Само за няколко минути по-горещият въздух ще се издигне нагоре и ще излезе от купето.

Със сигурност първата ви мисъл в подобен миг е незабавно да включите климатика. казусът е, че той не може да стартира да вкарва леден въздух тъкмо в този миг.

Дори и да доближи работното " равнище на изстудяване ", климатикът не е в положение неотложно да докара температурата в колата до удобни стойности. Най-малкото заради обстоятелството, че за това първо ще би трябвало да охлади нагретите детайли в колата (волан, табло, седалки). Това значи, че за известно време даже и с включен климатик на колата, няма да се чувствате изцяло удобно в нея.

2. Стартирайте мотора и климатика

Стартирайте мотора и включете климатика (но не задавайте прекомерно ниска температура). Включете и системата за вентилация на седалката, в случай че разполагате с такава.

Важно е въздушният поток да се контролира тъй че да е ориентиран към краката и гърдите на лидера и пасажера начело. Никога не включвайте климатика на студена бликам, духаща непосредствено върху горещото предно стъкло! Поради внезапното локално изстудяване в долната му част може да се образува цепнатина.

3. Затворете всички порти и прозорци

След като стартирате процеса на изстудяване, затворете всички порти и прозорци. Може да излезете от колата, защото температурата в нея към момента не е задоволително удобна.  След като изчакате няколко минути, влезте в колата. Не забравяйте да изключите охлаждането на седалката. Не използвайте тази функционалност дълготрайно, защото това може да докара до възпалителни болести.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР