През изминалата 2018 година приходите от облагането на тютюневите изделия

...
През изминалата 2018 година приходите от облагането на тютюневите изделия
Коментари Харесай

Всеки десети лев в бюджета – от данъци и акцизи върху цигаритe

През миналата 2018 година приходите от облагането на тютюневите произведения в България доближават над 3 милиарда лв. или 9,5% от всички данъчни доходи в бюджета. По този индикатор страната ни се подрежда на челните места в Европейски Съюз, а в индикаторите влиза както акцизното облагане, по този начин и начисленото Данък добавена стойност върху тютюневите произведения, написа Inews.

``
реклама

Данните бяха обявени на втората годишна конференция " Право и стопанска система на противозаконната търговия с тютюневи произведения в България ”, проведена от Института за пазарна стопанска система (ИПИ), съобщи БГНЕС.

Според показаните данни единствено приходите от акцизи върху тютюневите произведения в България възлизат на 2,5 милиарда лв. и бележат непрекъснат растеж след 2015 година. Близо 97% от приходите от облагането на тютюневи произведения пък се образуват от обичайните цигари. Причината за растежа от своя страна се дължи на спада на незаконната търговия след 2015 година, довел до повишението на легалното ползване, както и покачването на акцизите през 2016 година.

" 85% от цената на цигарите са налози. Те са най-тежко обложеният артикул на пазара ", изясни Петър Ганев, старши откривател в ИПИ.

Той напомни, че през 2018 година делът на противозаконните цигари в България е на рекордно ниски равнища за страната – приблизително към 5% от цялото ползване, което прави към 700 млн. противозаконни къса. " Въпреки ниския дял на незаконното ползване, то не е за подценяване – противозаконните парчета цигари са сензитивно повече както от цялото ползване на тютюн за стесняване, по този начин и от набиращите известност бездимни тютюневи произведения ", сочат данните на ИПИ.

" Общо престъпните доходи от незаконното ползване на цигари през 2018 година се пресмятат от ИПИ в границите на 90-120 млн. лв. ”, уточни Петър Ганев пред участниците в конференцията.

От разбора на правосъдната процедура пък излиза наяве, че най-вече с незаконна търговия на тютюневи произведения се занимават безработни български жители, за които тя се е трансформирала в занаят.

" Големи риби хванати няма ”, разгласи Иван Брегов. Според данните най-честата присъда за хванатите е сред 6 и 9 месеца затвор, само че тя е условна – с отсрочено изтърпяване.

Интерес провокират и данните за ценовата досегаемост за цигарите. Средната цена на цигарите у нас е с 20-25% по-ниска от тази в новите страни-членки и на половина по отношение на междинните цени в Европейски Съюз. Изчислено въз основата на междинната работна заплата се оказва, че у нас би трябвало да работиш към 35 минути, с цел да си купиш една кутия цигари със междинна цена 5 лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР