През февруари у нас са доставени над 30 хиляди дози

...
През февруари у нас са доставени над 30 хиляди дози
Коментари Харесай

Няма проблем с качеството и безопасността на ваксината Астра Зенека, увери проф. Ангелов

През февруари у нас са доставени над 30 хиляди дози от партидата ваксини на " Астра Зенека ", която бе спряна за инспекция в Австрия. Почти всички са приложени. Европейската организация разгласи, че няма съображение за подозрение в качеството на тази партида и за блокирането й.

На 12 февруари у нас в действителност са пристигнали дози от блокираната в Австрия партида на " Астра Зенека ". Здравният министър обаче успокои, че проблем с качеството на тази партида няма. И у нас е имало смъртен случай след сложена ваксина, само че няма доказателства за причинно-следствена връзка, разгласи Ангелов.

По отношение мненията към качексвото на оксфордската ваксина от Агенцията по лекарсгттвата обявиха.

" Комитетът за оценка на риска при следене на лекарствена сигурност към Европейкската организация по медикаментите през вчерашния ден извърши изчерпателен разбор и изводът е, че няма доказателства за причинно-следствена връзка и не предлага страните да блокират тази партида. Тази партида е доставена до 17 страни, една от тях е България. Ние получихме 31 200 дози на 12 февруари, като съвсем всички от тях са приложени ", съобщи Богдан Кирилов - ръководител на ИАЛ.

Богдан Кирилов заяви, че през днешния ден се чака решението а Европейската организация по медикаментите във връзка с имунизацията на " Янсен ", която е аденовирусна. Ако бъде утвърдена през днешния ден или на следващия ден, Еврокомисията ще издаде позволение за приложимост. Все още нямаме удостоверение от Европейската комисия за периоди на доставка.

" Тече в общественото пространство спор за опцията за избор, за опциите за това, че имунизацията на " Астра Зенека " продължава да има изказвания, че не е подобаваща за лица над 56-годишна възраст. Считам, че тези страхове би трябвало да бъдат отстранени от съзнанието на хората, тъй като те се погрешни ", съобщи проф. Костадин Ангелов.

Генерал Мутафчийски предизвести, че има повишаване на смъртните случаи с ковид с към 53% на седмична база и към този момент има лечебни заведения с изчерпани или полуизчерпани потенциали.

" Би трябвало да се вземат ограничения тъй като при такова повишаване на болестта бързо ще се изчерпи медицинския потенциал ", съобщи проф. Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски обърна внимание, че до момента в който при предходните пикове един или двама членове от фамилията са оставани незасегнати от Ковид, в този момент медиците следят цели фамилии, които боледуват в цялостен комплект.

В избрани области обстановката с разпространяването на вируса към този момент е извънредно сериозна. Това разгласи здравният министър Костадин Ангелов по време на постоянния брифинг на националния действен щаб.

Стръмен растеж на хоспитализациите и новите случаи демонстрират данните на Щаба. Заболеваемостта в страната към този момент доближи съвсем 400 души на 100 000 население. Въпреки това ограниченията ще продължат да се ползват на местен принцип, т.е. регионалните спешни щабове ще могат да вземат решения. Това разгласи здравният министър Костадин Ангелов.

Ситуацията в страната в избрани области остава извънредно сериозна, заяви здравният министър Костадин Ангелов. По думите му това е предстоящо, поради разпространяването на английския вирус. С най-вече инфектирани са Плевен, Кюстендил, Враца, София Перник.

На пето място сме по заболеваемост на Балканите и няма особена смяна спрямо предходната седмица.

Тескт: Зоя Велинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР