През февруари 1947 г. ще открием лидерът на комунистическата партия

...
През февруари 1947 г. ще открием лидерът на комунистическата партия
Коментари Харесай

По-добър от Джеймс Бонд, д-р Зорге и всеки друг агент – Лай Тек беше троен агент и спечели независимост на своята родина

През февруари 1947 година ще открием водачът на комунистическата партия в Малайзия да цялостни с куфарче със сумата от 1 милион $ в злато, както и други локални валути. Лай Тек има задачата да изпразни цялата каса, а по-късно да изчезне от Куала Лумпур. Това е и неговото последно посещаване в Малайзия. Логично е, че с такива суми могат да се създадат с чудеса, изключително откакто по днешния стандарт това е много добра инвестиция.

Само седем месеца след изгубването на Лай Тек ще стане ясно, че е посетил три разнообразни страни и по-късно е разгласен за мъртъв в Тайланд. Смята се, че Чинг Пенг – началник на партизаните – ще получи позицията на основен секретар, откакто персонално е съумял да отстрани сътрудника и да хвърли тялото му в река в джунглата. За Малайзия е повече от ясно, че това е краят на още един болшевик, който се е опитвал да дестабилизира страната. Неговата история обаче е доста по-сложна. Лай Тек е роден във Виетнам през XX век и първо работи за френските управляващи във Френски Индокитай.

След това става двоен сътрудник за английското държавно управление в Сингапур и Малайзия, пробвайки се да помогне в борбата против комунистите и тяхната секта. По време на Втората Световна война ще бъде изпратен в Япония, където още веднъж ще работи като сътрудник. Слуховете за неговата гибел се одобряват скептично от мнозина, дълго след оповестяването. Тази загадка на човек, чието минало остава доста прикрито и даже незнайно, продължава да бъде тайнственост и до през днешния ден. Изискват се доста съществени умения, с цел да се реализира толкоз нереален статус.

 http://old-print.net/LIL0893/LIL0893225.jpg

И до през днешния ден никой не знае на кое държавно управление тъкмо е служил този сътрудник, като че ли е от друга планета. Мнозина считат, че Лай Тек е просто човек, който доста обичал своята специалност. В Азия той е показан като нарушител, който оказва помощ на запада да резервира териториите си, до момента в който експанзията и новия режим на Китай се разраства, а Япония показва своята военна мощност.

Френския Индокитай, който през днешния ден е прочут като Виетнам, Камбоджа и Лаос, са напълно под френски надзор от 1887 година и след Втората Световна война се вижда идването на комунизма, който бърза да превземе и подчини Азия. Малайзия и Сингапур са под контрола на Англия от началото на XIX век и Япония влиза в тези райони през 1941 година По това време локалните комунисти застават един до друг с британците, избирайки по-малкото зло.

Към края на войната излиза наяве, че английските сили се връщат назад в Малайзия и не престават да държат надзор най-малко за известно време в опит да запазят своята власт, само че този път би трябвало да се изправят против своите правилни сътрудници в революция. Успешната комунистическа гражданска война във Виетнам бързо демонстрира, че същото може да се случи и на други територии.

След като Малайзия получава своята самостоятелност през 1957 година е ясно, че няма по какъв начин да се приказва за комунизъм. През 1963 година страната се включва към други колонии на Англия – Сингапур, Сабах, Саравак и се основава една нова Малайзия, преди този момент е известна единствено като Малая. След 2 години Сингапур ще се трансформира в самостоятелна страна и ще разгласи своята лична самостоятелност. За тези събития е виновен точно този хамелеон.

Наричат го предателят на предателите, тъй като съумява да открие някои от най-важните фигури в комунистическата партия на Малайзия, стигайки до върховете на шпионската организация. Понеже никой не знае каква тъкмо е неговата игра, по време на кариерата си ще бъде поръчан от британци и от японци. Въпреки това, революцията в никакъв случай не съумява да се случи в Малайзия и повода е точно Лай Тек, който се старае освен да подкопае техните позиции, само че и да въздейства директно на Виетнам, с цел да не разреши салдото на силите да премине от едната в другата страна.

Агент прави и още нещо – отхвърля да оказва помощ директно на британците, тъй като избира неговата страна да остане самостоятелна и тъкмо затова не дава значима информация, която ще ги бетонира на власт. Официално този човек служи доста дълго на китайския малайски болшевик Чин, като не е негов другар, тъй като ще открием, че всички данни и изменничества ще бъдат разкрити малко след края на Втората Световна война. Убийството на Лай Тек ще бъде като гръм от ясно небе и още не е ясно даже кой тъкмо би трябвало да плаче.

Лай Тек е почтен, съгласно всички в кръговете на евентуалната власт. Освен това в своята автобиография, Чин ще показа, че знае толкоз малко за своя чиновник, че в никакъв случай не схваща от кое място е пристигнал и каква е неговата задача. Това, което му прави усещане е, че всеки в партията го почита абсолютно и се съгласява с думите му.

Според някои източници, този сътрудник е роден в Сайгон през 1903 година Баща му е виетнамец, а майка му е китайка. Има доста имена, които се крият зад псевдонима, само че нито едно не може да се удостовери като автентично. През 20-те години на предишния век е имал достойнството да се включи в комунистическата партия на Индокитай – една от първите в Азия. При записването си има задоволително хрумвания и фантазии за бъдещето на нацията.

 www.bangkokpost.com/…/site2007/inoc3007.htm

Арестуван е през 1925 година от френските управляващи, които по това време афишират комунизма като опасност. Освобождават го само и единствено в случай че се съгласи да бъде осведомител. Лай Тек е склонен и по този начин стартира неговата кариера, най-малко в самото начало. До през днешния ден някои историци го разказват като безспорен занаятчия на диверсията. В един миг работи за британците, в други миг оказва помощ на французите, в някои случаи работи против самите комунисти, само че постоянно е с няколко хода напред.

Първите няколко години работи за французите и няма доста информация какво е съумял да направи. Не е известно по кое време тъкмо напуща Виетнам, само че през 1929 година се появява за първи път в Москва и работи в коминтерна – точно там се вършат проектите за международната гражданска война. Стои там някъде до 30-те години на предишния век и по-късно отпътува за Шанхай, а малко по-късно се мести в Хонконг.

Никой не може да каже за какво напуща страната си, има съмнения, че неговото прикритие е разкрито, само че пък архивите демонстрират, че френските управляващи не престават да заплащат заплата даже и откакто към този момент се намира в Москва. Сметката му се цялостни и до момента в който живее в Китай. Има една доктрина, че точно Хо Чи Мин е наредил Лай Тек да замине за Москва и да помогне на партията. В една от формалните връзки, Хо Чи Мин ще заяви, че изпраща един от най-хубавите си виетнамски претенденти, който има потребност от бъдеща подготовка и подготовка за великата идея.

През 30-те години службите мълчат за работата на своя сътрудник и не се срещат с него. Отказват да го видят в Европа, тъй като не е ясно кой тъкмо може да го следи. По някаква причина скоро в сметката му стартират да идват английски лири. Никой не знае по какъв начин тъкмо се случва прехвърлянето, само че е явно, че короната има потребност от този сътрудник. По това време изискват информация за Сингапур и Малая.

Британците се надяват, че ще получат сътрудник, а не един от най-хубавите в този поминък. Лай Тек има години опит в следенето на виетнамски комунисти и знае по какъв начин и по кое време да предава информация за наученото. След като слиза скрито в Малая, незабавно се качва незаконно на транспортен транспортен съд до Сингапур през 1934 година и съумява да стигне до асоциацията на цветарите – точно там се крие и паравана на бъдещата партия. Открива някои от политиците в заточение и стартира да се внедрява в организацията.

 Чин Пенг

Лай Тек идва в страната, до момента в който партията е извънредно слаба и на практика съществува единствено от четири години. Повечето членове са на към 20 години и главната им специалност е на моряци, готвачи и преподаватели в нощни гимназии. След като се появява водач от комунистическата партия във Виетнам, локалните са в възторг, тъй като е несъмнено, че тъкмо той ще помогне за революцията, а с цел да е още по-достоверна неговата работа и наличие, Лай разполага и с рекомендации от китайския коминтерн.

За да завоюва доверието на младоците, новият посетител незабавно избира кои от главните водачи на дребната партия да бъдат екзекутирани, като си измисля разнообразни изменничества. Други незабавно се предават на английските управляващи, като информацията доближава по обиколни пътища. По-важното е, че всяко деяние е скрито от измяната на екзекутираните. През 1937 година Лай Тек ще провежда миньорска стачка и ще помогне за издигането на Малайски комунистически консул.

По това време британците ще съумеят да отстранен всякакво непознато въздействие, само че ще оставят организацията на сътрудника, с цел да може да има мост сред двете страни в идната война. През 1939 година множеството от предходните водачи или са мъртви или са в заточение, упрекнати за изменничество.

На 8 декември 1941 година има напрежение, въпреки всичко са единствено няколко часа от офанзивата на Пърл Харбър, само че не е единственото място. По това време по крайбрежието на Малая се появяват най-различни бойни кораби, които напредват самоуверено към Сингапур. На 15 февруари 1942 година английските сили там се предават на японците. Лай Тек ще се опита да се скрие, само че ще е задържан от Кемпейтай – японската загадка полиция, която преследва комунисти.

Според инспекторите, които организират разпита, хванатият болшевик си признава безусловно всичко и е подготвен да уточни всички налични фрагменти, да бъде двоен сътрудник и да помогне за залавянето им. Единствената загадка по това време е и неговата обязаност с английското разузнаване. Следователно в този интервал Лай Тек работи за три страни – Съюз на съветските социалистически републики, Япония и Англия.

По негови данни са преследвани и екзекутирани партийци в цялостен Сингапур и Малая, вълна от разстрели съумява да отстрани всеки един от известните комунисти, както и да осакати всички налични опити за повдигането на някакви бутнове. За да се избави от всякакво съмнение, тъкмо той ще зарови жив един от своите някогашни другари. Най-голямото изменничество към момента не се е случило.

Агентът ще предложения някои от най-новите членове на малайската комунистическа анти-японска войска на специфична среща в пещерите в Бату – в този момент е известна туристическа дестинация в Куала Лумпур. Японците знаят точното място и време за срещата и атакуват тъкмо в ранното утро на 1 септември 1942 година

Тяхната работа е да унищожат цялата партия и обществено да убият всеки един от водачите. Единственият, който не идва на срещата е точно Лай. Хората, които ще му потърсят сметка, скоро ще получат опрощение, че неговата кола се е счупила по пътя и по-късно е дошъл прекомерно късно.

Понеже единствената връзка с Москва, най-малко по този начин имат вяра, никой даже не повдига въпроса повече. Въпреки работата с японците, Лай не се тормози да оказва помощ и на британците за тяхната война. Що се отнася до МИ6 те ще схванат за неговите дейности едвам в края на войната, когато японците се предават. Британски шпиони постоянно вършат своите безвредни скокове в Малая или идват непосредствено с влакове, с цел да дават оръжие на комунистите и да поддържат войната. Тяхната задача е да отслабят Япония.

Никой не загатва името на техния съдружник. Едва след 1945 година излиза наяве какво тъкмо е правил този сътрудник. По това време Чърчил желае да трансформира Сигнапур в цитадела, до момента в който всяка една от страните желае своята самостоятелност. Чин съумява да се завърне назад в комунистическите рангове и ще изиска да се поведе гражданска война, само че неговият другар желае революцията да бъде мирна и да се откри вярно решение. Лай Тек разпуска партизаните и стартира да работи с британците.

С рухването на Япония, Чин ще употребява всички политически способи, с цел да стартира да работи в вярната посока. Заради завръщането на британците, най-хубавият сътрудник осъзнава, че неговият край е доста близо. Осъзнавайки, че този човек може да е заплаха, МИ6 ще разкрие досието му. Ще стане ясно, че този човек има няколко съпруги, още толкоз любовници и скришен бизнес в Сингапур, като за всичко употребява парите на партията. След това ще стане ясно и по какъв начин е работил за японците.

Чин най-сетне ще има причина да се изправи против Лай Тек. Той е извикан на публична среща през февруари 1947 година Лай Тек в никакъв случай не се появява на срещата, само че пък излиза наяве, че за довиждане е съумял да вземе всички пари на партията. Чин е тогава на 23 години и откакто е определен за нов партиен секретар, незабавно издава смъртната присъда на своя най-хубав другар.

През идната година стартира и партизанската война. Неговата гражданска война ще носи името Малайска Спешност и ще продължи цели 12 години. Опитите да успее да се наложи комунизъм в Малая не е доста сполучлив – въпреки всичко по това време Чин разполага единствено с правилни китайци, до момента в който държавното управление показва своята самостоятелност и на фона на мултикултурна нация, комунистите в никакъв случай не получават поддръжка.

Вместо това получават самостоятелност от британците и съумяват да докарат демокрацията до себе си. Британските лири са сигурна инвестиция в никакъв случай да не се приказва за богати и небогати или за перестройка. Дори и с образуването на ново държавно управление, Чин продължава да се бори в джунглите до 1989 година Най-накрая е хванат и изпратен в заточение в Тайланд, където умира през 2013 година

Неговата фантазия за комунизъм и национална партия не се случват. По това време никой не знае къде се намира Лай Тек. Някои настояват, че скоро ще откри друго предопределение и ще замине за Корея, където се чака идната гражданска война. Други считат, че се е върнал във Виетнам. Не е ясно дали е погубен или просто е съумял да избяга и да употребява парите на партията, с цел да си купи независимост.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР