През есента в Казахстан ще се проведат предсрочни президентски избори.

...
През есента в Казахстан ще се проведат предсрочни президентски избори.
Коментари Харесай

Токаев се отказва от правомощията си. Кой ще бъде новият президент на Казахстан!?

През есента в Казахстан ще се проведат предварителни президентски избори. Това заяви на 1 септември актуалният държавен глава Касим-Жомарт Токаев, който ще взе участие в акцията. В този случай спечелилият ще управлява републиката седем години без право да се кандидатира за втори мандат. Какво подтикна казахстанските управляващи към промени.

Големи промени

Речта на Токаев беше извънредно непредвидена за популацията и експертната общественост. Пълномощията на президента завършват едвам след две години, а преди този момент нямаше нито един намек за нов избирателен цикъл. " За мен ползите на страната са над всичко. Затова съм подготвен да съкратя мандата и да отида на предварителни избори ", сподели ръководителят на Казахстан в Народното събрание.

Но най-важното е друго: мандатът ще бъде повишен от пет на седем години и в това време ще бъде неразрешено преизбирането. Въпросът за последователността, в която ще се случи това, провокира дискусия в медиите. Мнозина смятаха, че поправката ще влезе в действие след изборите, което значи, че новият президент ще служи пет години и по-късно ще може да се кандидатира още за седем.

Казахските анализатори обаче не са съгласни с тази дефиниция. „ Сегашната акция ще се организира на нов принцип. Тоест преди изборите Народното събрание ще вкара предлагането на Токаев в законодателството, което през днешния ден разрешава да се кандидатира за два мандата по пет години “, изясни политическият анализатор Ислам Кураев.

Казахстан е първата страна в постсъветското пространство, която вкарва предел от един мандат. В момента в прилежащ Узбекистан приготвят конституционна промяна, която ще разреши на президента Шавкат Мирзийоев да взе участие в избори за трети път. А предходната година в Таджикистан Емомали Рахмон завоюва за пети път.

" Седем години са задоволителен период за реализиране на всяка амбициозна стратегия. От друга страна, ограничението на президентския мандат до един мандат ще обезпечи оптимално фокусиране на президента върху решаването на стратегическите задания на националното развиване. Животът не стои на място. Все отново динамичността на световните процеси и общественото развиване в страната се форсира с всеки минал ден “, акцентира Токаев.

Освен това през първата половина на идната година в Казахстан ще бъде образувано ново държавно управление. " Ще получим нов състав от депутати, представляващи ползите на необятни групи жители. Сигурен съм, че това ще увеличи успеваемостта на работата на локалните препоръки и Народното събрание. Това ще разреши на изпълнителната власт да взема по-балансирани решения, които дават отговор потребностите на цялото общество “, изясни водачът на страната.

Промените, оповестени в Казахстан, бяха видяни в Кремъл. „ Искаме да забележим бъдещето на нашите двустранни връзки и бъдещето на Казахстан единствено като ярко бъдеще. Казахстан е наш страховит сътрудник, мъчно е да се надцени смисъла на нашия разговор и съюз. Надяваме се, че партньорството ще се развива по-нататък, ние желаеме Казахстан да бъде самоуверена, стояща на краката си постоянна страна “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Доказване на легитимност

През зимата в Казахстан се организираха всеобщи митинги, които медиите нарекоха " Кървав януари ". Започна с стопански претенции, по-късно бяха добавени политически: оставката на държавното управление и освобождението на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев. За да стабилизира обстановката, Токаев се обърна за помощ към ОДКБ.

Експертите са уверени, че точно този епизод е предиздвикал казахстанския водач да организира предварителни избори. " Токаев желае най-сетне да получи легитимност след добре познатите събития от началото на годината. Той би трябвало да обясни коя част от жителите го поддържа. И, несъмнено, се надява да завоюва. Нещо повече, той като всеки политик пресметна комфортният миг, който би му разрешил да завоюва “, отбелязва ръководителят на Центъра за стратегическо развиване на страните от Оперативно-наблюдателно дело Александър Гусев.

Повечето поданици на републиката поддържат Токаев, през днешния ден той няма опция, споделя Чингиз Лепсибаев, ръководител на публичната фондация Евразийски експертен съвет. " Има ясна разграничителна линия сред остарелия Казахстан с неговия ред, който мнозина не харесваха, и новия “, сподели той. „ Ако президентът бъде избран отново, той ще получи мандат за доста съществени политически промени “, добавя специалистът.

Политологът Ислам Кураев също е сигурен, че Токаев няма мощни съперници. " Може би има избрани хора, само че те са повече медийни лица и не могат да се мерят с настоящия президент. Те нямат толкоз огромно равнище. Освен това хората са лоялни към настоящия водач, защото при него започнаха трансформационни процеси. Държавата взема решение обществени въпроси, обръща внимание на жителите. Това ще играе значима роля при гласуването ", сподели още специалистът.

По един или различен метод сходни начинания ще отворят нов крайъгълен камък в политиката на републиката. Няма значение дали Токаев ще завоюва, само че предварителните избори ще имат позитивно влияние върху демократичните правила, които се развиват в страната. Експертите са уверени, че това е вярното решение и остава единствено да следим по какъв начин ще се развият събитията.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР