Докато няма справедлив и траен мир, борбата срещу агресията на

...
Докато няма справедлив и траен мир, борбата срещу агресията на
Коментари Харесай

Страните членки на Съвета на Европа потвърдиха подкрепата си за Украйна

" Докато няма обективен и дълготраен мир, битката против експанзията на Руската федерация против Украйна си остава нашият най-стратегически приоритет. Ние сме решени да продължим да поддържаме Украйна и нейния народ ", се споделя в заключителна декларация на Кометата на министрите на Съвета на Европа. Тя беше утвърдена от 41 страни от 46 членки на организацията. Унгария, Армения, Сърбия, Турция и Азербайджан не се асоциираха с този документ.

Подписалите декларацията припомниха, че от 2 април е задействана платформа за подаване на претенции за обезщетение в границите на използването на " Регистър на вредите, породени от експанзията на Руската федерация против Украйна ".

" Този указател съставлява първи нужен стадий за използване на интернационален механизъм за отплата в интерес на Украйна след съветската експанзия ", съобщи генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

Страните от Съвета на Европа приветстваха и напредъка, реализиран за вероятно основаване на специфичен арбитражен съд за закононарушението на експанзия.

Съветът на Европа също по този начин разгласи приемането на първия юридически обвързващ интернационален контракт за изкуствения разсъдък.

" Този интернационален контракт ще подсигурява, че изкуственият разсъдък зачита правата на хората вместо да ги отслабва ", съобщи Пейчинович Бурич.

Съветът на Европа също така разгласи и създаването на нова Международна спогодба за отбрана на околната среда чрез наказателното право пред тройната планетарна рецесия на замърсяването, на климатичните промени и на загубата на биоразнообразие.

И най-после Съветът на Европа приветства нарастването на финансовите си средства за интервала 2024-2027 година Това нарастване е първото от 17 години насам, само че точна цифра не беше оповестена.

Създаден през 1949 година Съветът на Европа е организация, която е основана в Страсбург и която сплотява 46 страни, подписали Конвенцията за правата на индивида. Русия беше изключена от Съвета на Европа след нашествието в Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР