През декември близкият до Делян Пеевски бивш транспортен министър Данаил

...
През декември близкият до Делян Пеевски бивш транспортен министър Данаил
Коментари Харесай

ТЕЦ "Варна" може да струва 250 млн. лв. годишно на потребителите

През декември близкият до Делян Пеевски някогашен транспортен министър Данаил Папазов е платил на CEZ 48.5 млн. евро за варненския Топлоелектрическа централа

Още по тематиката
ЕСО предвижда, че през 2027 година ще има задоволително ток и без АЕЦ " Белене "

Ще са нужни обаче вложения от 1.3 милиарда лева през идващите 10 години
28 мар 2018
Държавата ще заплаща за американските централи даже да скапе договорите

Задължително изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени от така наречен американски централи може да бъде прекъснато до две седмици, споделили ръководещите на работодателските организации
16 мар 2018
Бизнесът чака " нови далавери " в енергетиката

Опасенията са, че ще се усили студеният запас, което ще увеличи и цената на тока
13 мар 2018
Промени в Закона за енергетиката ще дадат несъразмерна власт на КЕВР

Идеята на депутати от " Обединените патриоти " енергийният регулатор да позволява покупко-продажби по своя преценка е рискова
9 мар 2018
Държавата не прави на ниска цена ток

Идеята държавното управление да купи българските активи на ЧЕЗ е неприятна и за клиентите, и за данъкоплатците
9 мар 2018 Без ремонт и с технология с извънредно ниска успеваемост Топлоелектрическа централа " Варна " се пробва да се включи в енергийни микс на страната. В края на предходната седмица централата е внесла заявление за това в Комисията за енергийно и водно контролиране. Поискана е преференциална цена от 191 лева за мегаватчас при междинна за пазара в този момент от към 70 лв.. Това заяви ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Информацията бе доказана за " Капитал " и от регулатора, и от новия притежател на Топлоелектрическа централа " Варна " - някогашния транспортен министър Данаил Папазов. Според Папазов обаче поисканата цена не е представена тъкмо, само че той не пожела да каже каква е, а уточни единствено, че е доста по-добра от тази на ВЕИ. А за връзката си с Делян Пеевски съобщи, че го познава, само че не работи за него или с него.

Васил Велев твърди, че включването на централата към енергийната система на България ще коства на потребителите 250 млн. лева годишно. " Цената на електрическата енергия за крайните клиенти ще се вдигне приблизително с 16% ", сподели още ръководителят на АИКБ. " Ние сме създали нашите сметки и сме подали заявление. В пълномощията на КЕВР е да дефинира съответна цена и количество сила. Възможно е изцяло да ни откажат. Ако това се случи, ще търсим други благоприятни условия за реализация на продукцията - експорт, балансиращ пазар и така нататък ", изясни на собствен ред Папазов.

Работодателските организации обаче оповестиха подготвеност за митинги и се заканиха да сезират институциите в Брюксел за подготвяната нерегламентирана държавна помощ. Бизнес организациите стачкуват и против дълготрайните контракти на двете американски централи.

Как се умножават милионите

До 20 декември предходната година " Топлоелектрическа централа Варна " беше благосъстоятелност на CEZ и не работеше, защото съгласно анализите на чехите това бе стопански голословно. Причината е, че ТЕЦ-а работеше на въглища и не спазваше еконормите. Затова те го продадоха на варненската " Сигда ", която се управлява от близкия до Движение за права и свободи някогашен транспортен министър Данаил Папазов. В новото управление на купеното сдружение влезе и друга свързвана с Пеевски фигура - Георги Христозов, който оглавяваше държавни енергийни компании, в това число БЕХ.

Цената на договорката не е обществена, само че съгласно годишния доклад на CEZ чистият доход от варненската продажба е 48.5 млн. евро. Компанията на Папазов взе 24 млн. евро заем от Първа капиталова банка на 13 декември, а за остатъка някогашния транспортен министър споделя, че са направени планове за напред във времето.

Още през декември Папазов разгласи, че ще възвърне активността на централата, подкарвайки я на природен газ. Очакванията бяха, че ще се бори в търговете за леден запас (да стоиш в подготвеност за работа, за което получаваш плащане), защото заради остарялата си технология е неконкурентна за свободния пазар. Сега той удостовери това желание, като изясни, че 6-ти блок на ТЕЦ-а е изцяло подготвен за работа и сега се прави реорганизация на 5-ти. " Работим непрекъснато, с цел да сме подготвени за новия регулаторен интервал. В централата са назначени към 150 индивида, стартираме публични поръчки за доставки, за превоз и други ", сподели Папазов.

По информация на " Капитал " от 23 март Топлоелектрическа централа " Варна " е получил позволение от Изпълнителната организация по околна среда за актуализиране на комплексното позволение при промяна на работното гориво от въглища на природен газ. Очаква се това да стане до няколко седмици. И евентуално за това Папазов е решил да изиска от КЕВР цена, която освен покрива разноските на централата, само че и носи облага. В заявката до регулатора е посочено, че в Топлоелектрическа централа " Варна " могат да се създават до 2 млн. мегаватчаса електрическа енергия годишно (толкова създава един блок на АЕЦ " Козлодуй " за три месеца) при цена 191 лева за мегават или с над 250% над пазарните равнища. Това прави доходи от 382 млн. лева Отделно ще са постъпленията за леден запас. Ако погледнем последния търг на Електроенергийния систематичен оператор за даване на чиста разполагаема електрическа мощ – до 700 MW за интервала от 01.10.2017г. до 31.03.2018г., може да се създадат следните сметки. Задължителното време за даване на мощностите е 4368 часа, което единствено за един от трите блока на Топлоелектрическа централа " Варна ", чиято мощ е 210 мегавата, прави допустима чиста разполагаема мощ от 917 280 мегаватчаса. Цените за подобен леден запас, които ЕСО се е съгласил да заплаща, са от 10.98 до 11 лева на мегаватчас. При това състояние Топлоелектрическа централа " Варна " може да получи малко над 10 млн. лева за обезпечаването на леден запас в границите на шестте студени месеца. За пролетния и летния интервал - от април до септември цените за леден запас са по-ниски - към 7.65 лв. за мегаватчас. Което би донесло на Топлоелектрическа централа " Варна " към 7 млн. лв.. Или единствено от стоенето в леден запас шести блок на централата би могъл да обезпечи на новите си притежатели 17 млн. лв.. Сметката придобива напълно други измерения - над 50 млн. лв., в случай че бъдат включени и останалите два блока, каквито са желанията на Папазов.

Кой прави сметката

Искането на Топлоелектрическа централа " Варна " не значи автоматизирано единодушие. КЕВР би трябвало да го проучва и реши до каква степен то е основателно. По думите на Васил Велев методиките, които употребява регулаторът, биха намалили цената до към 165 лева за мегаватчас, колкото прочее получава в този момент една от американските централи - " Ей И Ес Гълъбово ". От КЕВР обаче обясниха, че не биха могли сами да вземат решение за включването на Топлоелектрическа централа " Варна " в енергийния микс на страната, защото това е от компетенциите на Електроенергийния систематичен оператор. Само преди седмица ЕСО показа отчет за развиване на преносната електрическа мрежа на България за интервала 2018-2027 година, съгласно който няма никаква нужда от нови мощности.

От друга страна преди два месеца, без ясни претекстове, бе заменено управлението на ЕСО. За новия ръководител на УС на сдружението Антон Славов вицепремиерът Валери Симеонов сподели, че е " жизнен пенсионер " и е " под директното влияние " на Георги Христозов. Същият Христозов, който дълго време оглавяваше държавни енергийни компании, в това число БЕХ, а от началото на тази година е в управлението на Топлоелектрическа централа " Варна ".Омбудсманът желае цялостна бистрота за договорите на американските централи

Националният омбудсман Мая Манолова разгласи, че ще изиска от виновните институции цялостна информация за дълготрайните контракти на двете така наречен американски централи - " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 ". " Обществото има право да знае какви ограничения се подхващат от страната, с цел да не се заплащат тези високи цени за тока. Трябва да се разгласят обществено вероятните решение и да се направи сметка в кой вид какъв брой ще ни коства, с цел да развалим тези контракти. Най-доброто решение е да се договаря ", съобщи тя след среща с четирите национално представителни работодателски организации. Повод за това пък стана тъжба от 26 март на шефовете на БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП, в качеството си обаче на физически лица, до националния омбудсман Мая Манолова против двата ТЕЦ-а.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР