Заплатите в столицата изпреварват значително тези във всички други райони

...
Заплатите в столицата изпреварват значително тези във всички други райони
Коментари Харесай

Рекорди в ръста на възнагражденията: Средната заплата в столицата надхвърли 3 хил. лева

Заплатите в столицата изпреварват доста тези във всички други региони на страната. Това демонстрират последните данни на Националния статистически институт.

Данните регистрират, че междинната брутна заплата в София през март доближава 3231 лв. - стойност, до която не се приближава нито един различен град у нас.

Във Варна, където пазарът на труда също е динамичен, заплатите са до 2078 лв..

 Тежка злополука на автомагистрала „ Тракия “, има умрял човек 1 мин. Тежка злополука на автомагистрала „ Тракия “, има умрял човек  Малко прочут вирус заразява деца в Гърция, има първи смъртен случай 2 мин. Малко прочут вирус заразява деца в Гърция, има първи смъртен случай  Каква ще е цената на черешите тази година? 2 мин. Каква ще е цената на черешите тази година?  Петър Стоянович за абитуриентските балове: Не знам по кое време се роди това страшилище 2 мин. Петър Стоянович за абитуриентските балове: Не знам по кое време се роди това страшилище  Проливни дъждове наводниха провинция Саар в Германия (ВИДЕО и СНИМКИ) 1 мин. Проливни дъждове наводниха провинция Саар в Германия (ВИДЕО и СНИМКИ)  Покушението против Роберт Фицо: Стрелецът се изправя пред съда 2 мин. Покушението против Роберт Фицо: Стрелецът се изправя пред съда  Тежка злополука на автомагистрала „ Тракия “, има умрял човек 1 мин. Тежка злополука на автомагистрала „ Тракия “, има умрял човек  Малко прочут вирус заразява деца в Гърция, има първи смъртен случай 2 мин. Малко прочут вирус заразява деца в Гърция, има първи смъртен случай  Каква ще е цената на черешите тази година? 2 мин. Каква ще е цената на черешите тази година?  Петър Стоянович за абитуриентските балове: Не знам по кое време се роди това страшилище 2 мин. Петър Стоянович за абитуриентските балове: Не знам по кое време се роди това страшилище  Проливни дъждове наводниха провинция Саар в Германия (ВИДЕО и СНИМКИ) 1 мин. Проливни дъждове наводниха провинция Саар в Германия (ВИДЕО и СНИМКИ)  Покушението против Роберт Фицо: Стрелецът се изправя пред съда 2 мин. Покушението против Роберт Фицо: Стрелецът се изправя пред съда

Сравнително високи са и възнагражденията в София-област и Враца.

На другия полюс обаче са региони като Благоевград, Смолян и Хасково, където брутните заплати са към 1500 лв..

Кога бедните ще догонят богатите градове по заплати?

Марио Николов доставя храна по домовете в столицата и споделя, че заплата му стига, а най-голяма част от нея харчи за храна. Според него през последната година заплатата му е повишена, тъй като работи в огромен град.

„ С към 10% % е повече “, изясни той.

Икономистите споделят, че в София заплатите остават доста по-високи, в сравнение с във всички други райони на страната, тъй като най-високо платеният бранш – осведомителните технологии, е концентриран най-вече в столицата.

„ Тук са и централите на огромните компании, които оперират в цялата страна. Да речем комерсиалните вериги, огромните бензиностанции, които също са с огромни заплати. Другото доста значимо нещо е финансовият бранш - той на процедура е целият в София. Те също са с доста високи заплати “, разяснява Адриан Николов, икономист от Института за пазарна стопанска система.

Сред другите региони с високи заплати се откроява Враца, където поради работещите в АЕЦ „ Козлодуй “ и междинната заплата е висока.

Във Варна по-високите приходи специалистите изясняват с добре развъртян бранш на услугите и туризма. Региони като Смолян и Хасково са с по-ниски заплати, защото доста ат хората оттова работят в Пловдив и Стара Загора.

В Благоевград пазарът на труда е повлиян от закриването на огромни предприятия и по този начин районът остава на опашката по брутни заплати.

Прогнозите са, че съществени промени на пазара на труда по райони не се чакат и София ще остане с по-високи заплати:

„ Тя ще продължава да бъде магнит, защото заплатата в София минус наем продължава да бъде по-висока в сравнение с в най-слабите области “, уточни Виолета Иванова от КНСБ.

Така цените на наемите и на парцелите ще останат високи поради огромното търсене, отичат икономистите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР