През дългите години в политиката Бинямин Нетаняху беше попитан как

...
През дългите години в политиката Бинямин Нетаняху беше попитан как
Коментари Харесай

Бинямин Нетаняху искаше историята да го запомни като “защитник”, Хамас провали това

През дългите години в политиката Бинямин Нетаняху беше запитан по какъв начин би желал да бъде запомнен. Отговорът му беше: „ Като бранител на сигурността на Израел “.  Историята на октомври 2023 година към момента не е написана. Но наподобява несъмнено, че това не е методът, по който потомството ще запише най-дълго управлявалия министър председател на страната.

Както и да завърши този спор, епитафията на Нетаняху към този момент е сложена в камък.

Той е индивидът, под чието управление Израел претърпя най-тежката покруса за 75-годишното си битие

Израел ще преживее това – той е доста по-силен от Хамас, Хизбула и другите проксита на Иран, които се съюзиха против него. Но спорът надали ще бъде запомнен като един от най-успешните моменти в историята на страната. И до момента в който генералите и шефовете на разузнаването към този момент поеха отговорността и се чака да подадат оставка, откакто тя завърши, неуспехът ще бъде обвързван с едно име. Бинямин Нетаняху (Биби) който държи властта 16 от последните 27 години. Само той ще поеме виновността пред лицето на историята-.

Характерът и идеологията на Нетаняху, образувани от мрачния светоглед на татко му историк и гибелта в борба на по-големия му брат, трябваше да го приготвят съвършено за тази роля. В края на краищата той е прекарал политическата си кариера, проповядвайки на света за нуждата да бъдем бдителни във връзка с опасността от тероризъм, дирижирана от страни като Иран. И въпреки всичко под негово наблюдаване спонсорираните от Иран терористи нанесоха на Израел най-тежкия удар.

Усещането за еврейска чупливост – и потребността от еврейска мощ – беше пронизано в Нетаняху от ранна детска възраст

За това са отговорни двамата му братя – Йонатан, прочут като Йони, и Идо. Неговият преобладаващ татко, професор Бенцион Нетаняху, беше историк на средновековна Испания. Ревизионистките теории на Бенцион за испанската инквизиция се концентрират върху концепцията, че в своето уединяване и прогонване на евреите Испания е моделирала концепциите за расова непорочност. По-късно те ще бъдат възприети толкоз въодушевено от нацистите. В съзнанието на Нетаняху сътрудниците на еврейския геноцид постоянно са били опасност.

Бенцион, който умря през 2012 година на 102-годишна възраст, надвисна над сина си и неговият скептичен мироглед, който оформя ционизма на сина му. Това е придвижването за реализиране на държавност за еврейския народ. Нетаняху един път назова Израел „ единственият удобен инструмент за обезпечаване на еврейското оцеляване “.

Той има вяра, че еврейската страна би трябвало да бъде постоянно нащрек против своите съседи, които в никакъв случай няма да се откажат от фантазиите си да я унищожат

Нещо като мартинет, Нетаняху старши беше асистент на Зеев Жаботински, създателят на дясната школа на ревизионисткия ционизъм. Той вярваше, че единствено желязна стена от еврейски щикове може да обезпечи националния дом. Но тежкият надут професор не беше основан за политиката и беше подценен даже в границите на консервативната партия Ликуд, чийто наследник в този момент е ръководител.

Нетаняху има сполучлива кариера в израелските отбранителни сили. Той се причислява към армията малко след края на Шестдневната война през 1967 година По-късно се завръща от образование в Масачузетския софтуерен институт (MIT), с цел да се бие в арабско-израелската война. Два пъти е раняван в борба.

Но точно военната кариера на брат му Йони издигна семейство Нетаняху на напред във времето в израелския публичен живот. През 1976 година, когато 248 заложници бяха отведени на летище Ентебе в Уганда, подполковник Йони Нетаняху беше част от командоси, които правят смело и зашеметяващо сполучливо избавяне. Той обаче  беше погубен по време на интервенцията. По това време той беше пълководец на Sayeret Matkal, една от най-елитните военни елементи на Израел, в която Нетаняху също е служил.

Йони беше единственият израелски боец, погубен този ден през юли 1976 година Смъртта му беше сериозен миг в живота на по-малкия му брат. Йони стана народен воин, страдалец, олицетворение на израелската неустрашимост.

Междувременно Нетаняху беше на път да се трансформира в преобладаващия политик на своето потомство

След Ентебе Нетаняху оглави Института Джонатан, кръстен на неговия брат, мозъчен концерн за тероризма, който съществува единствено няколко години, само че все пак съумя да свика две звездни интернационалните конференции в Йерусалим. На гърба на тях Биби, единствено на 31 години, беше помолен да служи като заместник-посланик на Израел в Съединените щати.

През средата на 80-те години на предишния век, като самоуверен млад посланик във Вашингтон и Ню Йорк, Нетаняху в действителност стана прочут. След като е прекарал детството си във Филаделфия, където татко му е имал академична служба, и студентските години в Бостън, той развива дарба като хамелеон да приема американска или израелска персона по избор. Нетаняху приказва безукорен британски без мощен израелски акцент.

Това способства за способността му да чете и схваща Съединени американски щати, главният съдружник на Израел, макар че американците не постоянно са го обичали. През 90-те години на предишния век Нетаняху беше толкоз надменен по време на среща с Бил Клинтън, че се сподели, че американският президент попитал помощниците си:

„ Кой е проклетата суперсила тук? “

Може би не е изненадващо, че Нетаняху е огромен обожател на Уинстън Чърчил.

Той споделя нетърпението на своя воин към обезпокоените миролюбци и любовта към цигарите. Както при Чърчил, той има око за ефикасна каскада и е натурален комуникатор.

Нетаняху употребява този искра, с цел да пробие в студиата на американските телевизионни мрежи през 80-те години на предишния век. Той впечатлява водещи и специалисти с изпипания си разбор на аргументите за ислямисткия гнет, изложен в „ Как Западът може да победи “. Това е заглавието на една от първите му книги. Той се утвърди като извънреден обяснител на Израел и специалист по световния тероризъм.

Докато беше интервюиран от CNN през 1991 година, като заместник-министър на външните работи, той постави противогаз, когато проехтява сирена. Така демонстрира иракската ракетна офанзива и акцентира злите планове на Саддам Хюсеин.  През 2012 година, до момента в който изнасяше тирада пред Организация на обединените нации, той акцентира опасността от нуклеарната упоритост на Иран, като подвигна огромна подигравка на бомба

Той се причисли към Ликуд, когато влезе в политиката през 1987 г.  Това бе партията, която отхвърли татко му. След пет години беше неин водач. Отне му още три, с цел да стане министър-председател, най-младият в Израел. Той към момента е в тази позиция през днешния ден на 74-годишна възраст – рожденият му ден беше през вчерашния ден. Всички негови политически спаринг сътрудници, някогашни министър председатели, в това число Ицхак Рабин, Шимон Перес и Ариел Шарон, от дълго време са напуснали.

Само Биби устоя

Вече съвсем 50 години, от дните, когато Нетаняху, като студент в Масачузетския софтуерен институт, стартира да работи като преподавател на ненапълно работно време. Той е и деятел от името на израелското консулство в Бостън, а неговата идеология е ясна и непроменлива.

„ Ако арабите смъкват оръжията си през днешния ден, няма да има повече принуждение “, е една от най-известните му реплики. „ Ако евреите смъкват оръжията си през днешния ден, няма да има повече Израел. “

Според Нетаняху единствено възпирането ще донесе мир. Тъй като арабските армии не съумяха да победят Израел на бойното поле, те финансираха терористични организации. Целта им бе да навредят на страната и на Запада. През последните две десетилетия той упреква Иран за финансирането и въоръжаването на тези организации. Той възприема палестинците като просто още един инструмент в ръцете на тези държавни артисти в борбата за заличаване на Израел.

Следователно Израел не би трябвало да прави никакви значими отстъпки на палестинците, тъй като те ще употребяват всяка дадена им земя като база за подстрекателство на убийствени офанзиви.

„ Историята ни демонстрира още веднъж и още веднъж, че вярното не е известно “, сподели Нетаняху.

И въпреки всичко последните събития наподобява са потвърдили на света, че той не е последвал личния си съвет

Хамас, който се е заклел да унищожи Израел, управлява линията Газа от 2007 година Докато Нетаняху дава обещание обществено да я унищожи, уединено той изяснява, че обстановката е комфортна за Израел и поддържа желанието му да не прави компромис с палестинците.

Никой, пресметна той, не би могъл да чака Израел да договаря, когато Газа се управлява от коренно ислямистко придвижване, работещо за нейното изтриване.

„ Всеки, който желае да осуети основаването на палестинска страна, би трябвало да поддържа укрепването на Хамас и прехвърлянето на пари към Хамас “, сподели той уединено пред група парламентаристи от Ликуд през 2019 година „ Това е част от нашата тактика – да изолираме палестинците в Газа от палестинците на Западния бряг. ”

Той беше уверен, че Израел може да сдържи Хамас в Газа. Системата за противоракетна защита Iron Dome ще прихване множеството от техните ракети, а граничната стена ще попречи на нападателите да избухнат.

За да предотврати превръщането на палестинска страна в действителност, той беше подготвен да се опълчи на всичко, което бе проповядвал в продължение на съвсем половин век. И освен – той беше подготвен да да толерира терористична организация, ръководеща линия земя на южната граница на Израел.

На 7 октомври несъгласията в идеологията на Нетаняху костваха скъпо на Израел

Сега Нетаняху намира Израел и неговото място в международната история в сериозна заплаха. Без подозрение той е най-опитният от водачите на Израел. Но като военновременен водач е извънредно несъответстващ. Познаването на военното дело не е задоволително. Лидер по време на война, изключително в спор, засягащ живота на милиони цивилни, като този, който в този момент ангажира Израел, би трябвало да има необятна визия за ежедневните проблеми, пред които са изправени цивилните в тяхната страна. Трябва да има и състрадание към това, което вършат.

Дори най-ревностните му поддръжници ще признаят, че Нетаняху в никакъв случай не е проявявал никакъв интерес към вътрешни въпроси, като да вземем за пример по какъв начин да държи учебните заведения отворени, когато летят ракети

През последните години обаче, след редица следствия за корупция против него и брачната половинка му Сара има чувството, че той се е откъснал от живота на множеството израелци. Отне му повече от седмица, с цел да се съгласи да се срещне с представители на фамилиите на 210-те израелски пленници, арестувани в Газа.

В продължение на доста години Нетаняху се потвърди като безмилостна политическа машина, способна да локализира и употребява вътрешните страхове на израелците. Така той завоюва избори, като да вземем за пример през 2015 година, когато записа изненадваща победа, предупреждавайки поддръжниците си, че „ арабските гласоподаватели отиват на тълпи до урните “.

И въпреки всичко по всяка възможност единственото нещо, което към момента го държи на поста, е фактът, че Израел е във война. Големият политически оживял към момента се пробва да се измъкне. Той даже намира време да осведоми публицистите, че армията и разследващите служби са отговорни.

След атентата от 7 октомври обаче поддръжката за Ликуд се срина. В последното изследване единствено 28% от израелците имат вяра, че той е верният човек за министър-председател. Желязната стена на Нетаняху се срути. Повечето от обкръжението му, като се изключи най-близките му, го признават. Проблемът е, споделят те, че той в никакъв случай няма да одобри това.

Анализът е на Аншел Пфефер за The Sunday Times.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР