През 2023 г. в Русия ще бъдат образувани повече наказателни

...
През 2023 г. в Русия ще бъдат образувани повече наказателни
Коментари Харесай

Русия удря сталински рекорд по дела за държавна измяна

През 2023 година в Русия ще бъдат формирани повече наказателни каузи за държавна измяна, в сравнение с през предходните 20 години, написа интернет изданиетио, представено от Радио " Свобода ". Публикацията се основава на изследване на статистиката на такива дела през последните седем месеца.

Според изданието от януари до юли 2023 година в Русия са формирани минимум 82 каузи за държавна измяна - това са единствено тези, които могат да бъдат открити в открити източници. За цялата 2022 година са формирани единствено 20 такива каузи. В публикацията се акцентира, че действителният брой на наказателните каузи може да бъде доста по-висок, защото Федералната работа за сигурност (ФСБ) не рапортува всички такива случаи.

Изданието отбелязва, че за последно подобен брой каузи по члена за държавна измяна са образувани само при управлението на  Йосиф Сталин. Дори в Съюз на съветските социалистически републики след гибелта му е имало средно по-малко такива случаи, в сравнение с в днешна Русия.

" Холод " отбелязва, че „ в случай че по-рано чиновници на отбранителни предприятия, военни и учени с достъп до държавна загадка са били изложени на риск, в този момент безусловно всеки от тях може да бъде упрекнат в държавна измяна “ и даже харесванията в обществените мрежи могат да станат причина за случая. В същото време постоянно е съвсем невероятно да се схванат детайлностите по обвиняванията - съвсем всички сходни случаи са класифицирани.

" Холод " цитира няколко образеца за каузи за държавна измяна, заведени против съветски жители, които не са били учени, чиновници на защитата или политически деятели. Сред тях е 24-годишната Полина Евтушенко от Толиати, която е упрекната, че е публикувала в своя Инстаграм инструкции към бойците по какъв начин да се предават в плен.

От 1997 година до 2017 година в Русия са произнесени присъди по 101 случая на държавна измяна - т.е. става въпрос за пет случая годишно.

" Холод " също отбелязва, че до момента в който 90% от случаите преди са били в Москва, след нахлуването в Украйна, случаите на държавна измяна и шпионаж са станали доста по-чести в други райони, в това число украинските територии, които Русия е оповестила за свои. Според юрист Евгений Смирнов в страната се образуват към 20 наказателни каузи за държавна измяна на месец, т.е. по едно дело дневно. През 60-те години руските управляващи завеждат към 150 наказателни каузи за държавна измяна годишно.

Делата за държавна измяна се образуват освен за хипотетично откриване на държавни секрети или съдействие с задгранично разузнаване, само че и за „ прекосяване на страната на врага “, като предписание приказваме за обстоятелството, че следствието вижда в дейностите на обвинените желанието да отидат в Украйна и да вземат участие във войната на нейна страна. Адвокатите на " Първо ръководство " в последно време са получили доста свидетелства, че арестуваните са изтезавани за изтръгване на признания.

Според изчисленията на " Холод " от 1 януари до 31 юли 2023 година медиите оповестяват за минимум 22 присъди по каузи за държавна измяна, всички от които са с неоправдателни присъди. Само предходната седмица Радио " Свобода " заяви за три присъди по този член.

Средният период на отнемане от независимост е 11 години и половина в колония със непоколебим режим. Има и по-дълги периоди, по-специално опозиционерът Владимир Кара-Мурза беше наказан на 25 години по дело за държавна измяна и няколко други обвинявания.

„ В днешна Русия е съвсем невероятно да се избегнат обвинявания в държавна измяна. Единственият метод е да се изключи всякаква връзка с чужденци, да не се четат и гледат вести с изключение на държавните медии, да не се интересувате от нищо, да не питате другари за нищо, да не разгласява нищо в обществените мрежи и да не пътува в чужбина “, обобщава " Холод ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР