През 2023 г. са продадени близо 6,3 млн. е-винетки. Традиционно

...
През 2023 г. са продадени близо 6,3 млн. е-винетки. Традиционно
Коментари Харесай

Приходите от е-винетките за 2023 г. са повече от 260 млн. лв.

През 2023 година са продадени близо 6,3 млн. е-винетки. Традиционно най-предпочитани от водачите са годишните и седмичните. От всички продадени годишните са 2 371 481 бр., а седмичните - 2 431 262 бр., следват месечните - 751 590 бр., уикенд винетките - 612 237 бр., и тримесечните - 95 374 бр. Още над 225 000 притежатели на пътни транспортни средства са получили безвъзмездна е-винетки, предоставена посредством Агенцията за обществено подкрепяне. Това заяви Агенция " Пътна инфраструктура ".
Прочетете още
За втора поредна година цените на е-винетките за леки коли са непроменени. Годишната е 87 лева, тримесечната - 48 лева, месечната - 27 лева, а седмичната - 13 лева Без смяна е и цената на уикенд винетката - 9 лева Най-изгодна за водачите е годишната винетка. На ден за прилагане на цялата републиканска инфраструктура пътната такса е към 24 стотинки дневно. Към момента приходите от е-винетки през 2023 година са близо 268 млн. лева. 

На интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона " Проверка на винетка " след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и страната, в която е регистриран, всеки може да получи информация за крайния период на електронната винетка, без значение от кое място е купена – от търговски обекти на Агенция " Пътна инфраструктура " или в комерсиалната мрежа на сътрудниците на АПИ. Статусът може да е " деен ", " с изминал период " или " необработен " в случаите, когато винетката е купена с отсрочен старт до 30 дни от началната дата на годност.

Националното тол ръководство моли потребителите при пазаруване на е-винетка да употребяват уеб страницата www.bgtoll.bg или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ - на гише против заплащане в брой или посредством терминал за самотаксуване - с карта. Гишета са ситуирани на главните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те регионални пътни ръководства в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са 461.

При пазаруването на е-винетка е належащо потребителите деликатно да преглеждат и ревизират въведената от тях или от съответния чиновник информация, преди да потвърдят финалното заплащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на правилна информация за номер на пътното транспортно средство, категорията му и интервала на годност на винетката е на притежателя или ползвателя му. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

В началото на предходната година от пътната организация оповестиха, че през 2022 година са били продадени 5 924 920 броя е-винетки, приходите от които са 282 397 837 лева Най-търсени са били седмичните винетки.

От началото на 2023 година цената на всички типове е-винетки стана с 10 на 100 по-ниска по отношение на миналата година.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР