През 2022 г. Opel празнува своята 160-годишнина. В този период

...
През 2022 г. Opel празнува своята 160-годишнина. В този период
Коментари Харесай

160 години Opel - от шевните машини до високите технологии

През 2022 година Opel чества своята 160-годишнина. В този интервал немската марка със мълния в емблемата предлага на милиони клиенти разнообразни артикули и нововъведения по целия свят, като сполучливо съумя да премине през редица компликации и тествания.

Историята стартира в края на август 1862 година, когато Адам Опел сглобява в Рюселхайм първата си шевна машина, поставяйки основите на Opel. Производствените резултати бързо се усилват, като не е за занемаряване фактът, че компанията стартира да удовлетворява и самостоятелните стремежи на своите клиенти, проектирайки шевни машини по техните характерни условия. Още през 1868 година Адам Опел и чиновниците му реалокират фабриката в нова постройка. Компанията бързо се развива и се трансформира в

 

един от най-големите производители на шевни машини

 

в Германия, като стартира експорт за цяла Европа.

След това Opel поставя идващия сполучлив дирек в бизнеса - производството на колела. През 1886 година в Рюселсхайм е съединен първият велосипед - което прави компанията един от първите производители на колела в Германия. Скоро гамата от модели се уголемява, с цел да включва триколки и Sicherheits-Niederräder ( " сигурен велосипед с ниски колела " ).

През 1888 година е открита първата фабрика, особено за произвеждане на колела. Opel бързо възприема модерните технологии като пневматични гуми, сачмени лагери и главини, прилагайки ги във велосипедите си. От 1894 година основава

 

колела особено за дами

 

Историята на триумфа продължава десетилетия, а през 20-те години на ХХ век Opel напредва още повече и става най-големият производител на колела в света.

Решаващата стъпка за развиване на компанията - ръководена от петимата синове, наследили я след гибелта на Адам Опел, е началото на автомобилното произвеждане през 1899 година Това трансформира Opel в пионер в тази промишленост и един от най-традиционните автопроизводители в света.

В Рюселхайм стартът е даден с историческия модел Patent-Motorwagen System Lutzmann. През 1906 година са създадени 1000 такива коли. Поредният триумф идва през 1909-а с именития 4/8 PS Doktorwagen. При цена от 3950 марки автомобилът е на половина по-евтин от тези на първокласните съперници. Така Opel дава опция на по-голяма част от популацията да има лично мобилно средство.

Въвеждането на поточна система за произвеждане през 1910 година също има забележителен принос в триумфите на марката. Opel е първият немски производител, въвел широкомащабно произвеждане посредством технологията на поточна монтажна линия. Първият автомобил е произведен по този метод в Германия през 1924 година и се назовава 4/12 PS Laubfrosch. Боядисан е в зелено за асоциация с наименованието " жаба ".

Само три години по-късно, Opel 4 PS, с базова цена от едва 2980 марки, към този момент не е безценен първокласен продукт за единици, а се нарежда като надеждно и налично транспортно средство за мнозина.

В същото време с помощта на рационалното произвеждане и с непрекъснато възходящата продуктивност колата става все по-достъпна с годините. А търсенето на Opel продължава да нараства. През 1931 година моделът с 1,2-литров мотор

 

става първият същински " национален автомобил ".

Последващата гражданска война в производството е скоро по-късно. През 1935 година новият модел Olympia става първото немско всеобщо създавано транспортно средство с единно напълно стоманено тяло, което с помощта на дребното си тегло обезпечава усъвършенствана успеваемост при шофиране и невисок разход на гориво. За първи път новият дизайн дава опция за така наречен " брак " сред корпус и енергийните елементи. По този метод целият индустриален развой е по-бърз и по-ефективен, проправяйки пътя за нахлуване на метода в всеобщо произвеждане.

Opel продължава да притегля публичното внимание към себе си, представяйки нови модели и разновидности на транспортни средства, като основава някои забележителни модели. Сред тях е Kadett, чиято първа версия излиза на пазара през 1936 година Моделът се задържа в произвеждане до 1991 година, когато 12-ото му потомство получи името Astra, с цел да продължи напред до наши дни.

Марката има триумфи и при по-малките модели, което се дължи най-много на Corsa. Този автомобил пък чества 40-годишнина през 2022-ра. А през днешния ден на пазара се предлага и негова напълно електрическа версия.

През 1999 година Opel още веднъж показва новаторско решение с модела Zafira и концепцията Flex7, които основават

 

нов сегмент в класа на 7-местните компактни ванове.

 

За първи път такъв модел може да бъде трансформиран в двуместен с огромна зона за товар, освен това единствено за момент, без да се постанова да се отстраняват седалки.

Спортните коли също са част от историята на марката Opel. Най-зрелищният образец е на 23 май 1928 година, когато Фриц декор Опел, най-големият внук на Адам Опел, доближава скорост от 238 км/ч с RAK 2 на писта " Авус " край Берлин.

Преди съвсем пет десетилетия легендата Валтер Рьол постави Opel отпред в моторните рали спортове. През 1974 година той и навигаторът му Йохен Бергер станаха европейски рали първенци с Ascona SR, а през 1982 година дружно с Кристиан Гайстьорфер Рьол спечели рали " Монте Карло " с Ascona 400.

Opel е и измежду пионерите в серийното произвеждане на електрифицирани коли. С Opel Ampera, разгласен за " Автомобил на годината 2012 " в Европа, марката създаде нов сегмент на европейския пазар. Ampera е първото електрозадвижвано транспортно средство, уместно за ежедневна приложимост с обсег на пробега от към 500 км.

През 2016 година бе показан Opel Ampera-e, чиято литиево-йонна батерия с потенциал 60 кВт/ч обезпечава пробег до 520 км. А три години по-късно дебютира и Corsa-e - първият напълно електрически стилен автомобил на марката.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР