През 2021 г. двустранната търговия между България и Саудитска Арабия

...
През 2021 г. двустранната търговия между България и Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Нинова и Фейсал Алибрахим обсъдиха засилване на икономическите връзки между България и Саудитска Арабия

През 2021 година двустранната търговия сред България и Саудитска Арабия доближава забележителен растеж от близо 90% по отношение на 2020 година Това стана ясно от срещата на вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова с Н.Пр. господин Фейсал Алибрахим, министър на стопанската система и планирането на Кралство Саудитска Арабия, оповестиха от Министерството на стопанската система.

Търговско-икономическите връзки сред двете страни имат обичайно добър темперамент като България отдава значимо значение на опциите за тяхното развиване. „ Нашата страна желае да развива интензивно икономическите си връзки с Кралство Саудитска Арабия и приветства актуалната аудиенция “, увери министър Нинова.

„ Саудитска Арабия желае да се възползва от неизползваните благоприятни условия с сътрудници и другари като България “, сподели от своя страна Н.Пр. господин Фейсал Алибрахим.

Министър Нинова и господин Фейсал Алибрахим се договориха за активизиране на контактите на фирмено ниво , замяна на бизнес-делегации и присъединяване в панаири и изложби в двете страни. Със саудитската страна се работи за основаване на Смесена комисия за икономическо съдействие (СКИС), като самото основаване би могло да стане със свикването на I-ва сесия на СКИС и сключване по време на първото съвещание на двустранно координиран документ-статут на българско-саудитска междуправителствена СКИС.

По време на срещата беше контрактувано и подписването на Споразумение за поощряване и взаимна отбрана на вложенията сред България и Кралство Саудитска Арабия.

Двете страни набелязаха области от съвместен интерес, измежду които пътно строителство, селско стопанство, инфраструктура, туризъм и други Съществуват положителни благоприятни условия за увеличение на българския експорт за Саудитска Арабия в сфери като: хранително-вкусовата индустрия, в това число месо (агнешко, овче, говеждо, пилешко), пчелен мед, произведения на млечната промишленост; фармацевтична промишленост; парфюмерия и козметика; електросъоръжения, машиностроителна продукция, инженерингови артикули и услуги; строителни материали; селскостопанска продукция и вълнен текстил.

Посещението на Н. Пр. господин Фейсал бин Фадел Алибрахим е част от обиколката му в Източна Европа. На срещата участваха още доктор Наиф Бин Асаи, краткотрайно ръководещ посолството на Кралство Саудитска Арабия в София, пълномощен министър, господин Бандар Ал Камис, заместник-министър по интернационалните стопански връзки, господин Заид Алзаид, общоприет шеф на Изпълнителния офис на министъра на стопанската система и планирането и госпожа Сара Алказзи, консултант на министъра на стопанската система и планирането.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР