През 2020 г. в световен мащаб са регистрирани около 19,3

...
През 2020 г. в световен мащаб са регистрирани около 19,3
Коментари Харесай

Поставяне на Диагноза Рак - Какво трябва да знаем?

През 2020 година в международен мащаб са регистрирани към 19,3 милиона нови случая на злокачествени солидни тумори и са настъпили съвсем 10 милиона смъртни случая, разяснява проф. доктор Жасмина Михайлова, д.м., шеф на Клиника " Медицинска онкология " на ВМА.

Тази статистика ни изправя пред съществени проблеми, които започвайки с осъзнатостта за злокачествените болести, би трябвало да се подредят както следва.

Познаването и образованието по онкология: Разбира се, когато на български споделяме " рак " би следвало да знаем, че става въпрос за доста разнообразни болести, с друга биология, локалазиации, хистология, генетичен профил, клинична картина и най-важното прогноза. Трябва да се знае, че прогнозата при злокачествените солидни тумори варира от цялостно изцеление, наричано постоянно цялостна ремисия, до за жалост влошени случаи, диагностицирани в четвърти етап, неотговарящи на терапия, с органна непълнота и изразени признаци.

За първи път в България, МУ-Варна през предходната година одобри в хорариума си образование по здравна онкология със съответната дълготрайност и изчерпателност. Медицинската онкология включва разнообразни интердисциплинарни области и аспекти за изцяло отнасяне на пациентите със злокачествени солидни тумори, само че основната й задача е да реализира систематична лекарствена терапия с противотуморни лекарства. Медицинската онкология е включена в Европейската Директива 2005/3б/ЕС за професионални квалификации на 3 март 2011 година От 2007 година здравната онкология е разпозната като независима компетентност в България, а от 2011 година ВМА е база за специализация по здравна онкология.

Профилактиката: Едно финландско епидемиологично изследване на Seppa К и колектив, оповестено тази година в European Journal of Cancer, показва данните, че наднормено тегло и нараснала консумация на алкохол са причина за всеки 10-и диагностициран случай с рак.

Появата на злокачествените болести е резултат на сложни фактори и механизми, където роля има генетичните фактори, наследствената предиспозиция, нездравословните фактори на околната среда, методът на живот, като последният включва способи за управление на ежедневния стрес, чрез дихателни техники и физическа интензивност, рационално и вярно хранене и други. Според цитираното нагоре изследване, както и съглано известните до момента епидемиологични обстоятелства, факторите, над които имаме надзор и можем да променим с дисциплинираност и старания на волята са тютюнопушенето, наднорменото телесно тегло (BMI-body mass index), потреблението на алкохол, заседналият метод на живот в смисъл на липса или лимитирана физическа интензивност и неналичието на раждания в живота на дамата.

Скрининговите стратегии и достъп до модерно противотуморно лекарствено лекуване: Съгласно статистическите данни от 2020 година за първи път карциномът на млечната жлеза измести белодробният карцином като най-често диагностициран недоброкачествен стабилен израстък в света, с почти 2,3 милиона нова случая.

В множеството западни страни и в Съединени американски щати, смъртността от този тип карцином понижава, вследствие на скрининговите стратегии и на положителните реимбурсни политики, водещи до въвеждането в клиничната процедура на всички нови и дейни медикаменти без закъснение и не на последно място на съответните симптоматични грижи на пациентите, провеждащи интензивно противотуморно лекуване. Смъртността от карцином на млечната жлеза в източноевропейските страни, в това число и в България, освен, че не понижава, само че в някои страни като Македония се усилва, в други – като България да вземем за пример – остава непроменена от години насам.

Данните от изследване на Caswell-Jin JL и сътрудници, оповестено на 16 януари 2024 година в JAMA, показкват, че в Съединени американски щати смъртността от този тип карцином за интервал от 44 години е намаляла с 58%. Тази огромна редукция е резултат от една страта на наличния мамографския скриниг, а от друга – на съответното мултидисциплинарно лекуване на операбилната и локално-аванисирала болест, както и на актуалното противотуморно лекарствено лекуване, прилагано в клиничната процедура при метастатичния карцином на млечната жлеза.

Прецизната медицина е резултат на откриването на драйвърни генетини алтерации за туморен напредък при другите туморни локализации, опцията за тестване на тези алтерации и приложението на таргетна терапия в клиничната процедура при съществуване на съответната алтерация. В днешния ден на осъзнатост за онкологичните болести приканвам виновните персони и институции да извърнат внимание и на онкологията, тъй като всички ние желаеме едно – хората да живеят по-дълго и по-добре, приканва проф. Михайлова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР