През 2018 г. се навършват 1300 година от една от

...
През 2018 г. се навършват 1300 година от една от
Коментари Харесай

Христо Димитров пред в. "Шоу": Кан Тервел - кошмарът на Халифата, ще се извиси в София

През 2018 година се навършват 1300 година от една от най-великите победи на българската армия, когато воините, предвождани от кан Тервел, третия наш държател след Кубрат и Аспарух, нанася пагубен удар на арабите край Константинопол. Оттогава той печели прозвището Кошмара да халифата. Но дружно с това е разгласен и за избавител на Европа. Кан Тервел е първият български държател, канонизиран за светец и от католици, и от православни. Подобна чест имат по-късно единствено св. св. Кирил и Методий. Сдружението „ Защита на българщината ”, чиято активност е част от Националното придвижване „ Второ българско възобновление ”, загрижено да не потъне в давност подвигът на великия държател, е подготвило редица събития. Христо Димитров, продуцент на отбор „ Българе ”, е ръководител на сдружението. Интервюто с него дава по-точна визия за желанията на войводите, членуващи в него. - Г-н Димитров, дано почнем малко по-отдалеч. Да поговорим за „ Второто българско възраждане”, придвижване, което вие оглавявате. Каква е задачата му?
- Да се борим за духовното възобновление на фолклора и на патриотичния дух. И това се случва. Ако го няма възраждането на духа, няма по какъв начин да се случи възраждането на страната и на родината. Нещата са доста преплетени, само че духовното възобновление е основата. Разбира се, ние сме наясно, че възобновление не се прави единствено от един отбор, нито от една фондация, съдружие или фестивал. Възраждане се прави от един народ.
Навремето отец Паисий Хилендарски е нямал нито една медия, нито кола или телефон, само че с една брошура със подозрително историческо наличие е трансформирал метода на мислене на българите. Сега на нас ни е доста по-лесно, само че би трябвало да сме дружно. Това към този момент е проблем, тъй като знае се, че ние, българите, доста мъчно се сплотяваме. Въпреки че от време на време става.

- Защо насочихте напъните си към популяризирането на делото навръх кан Тервел?
- Нека се запитаме: Кой е най-големият принос на България в човешката история? Въпросът има доста отговори: някои ще кажат: писмеността. 300 милиона пишат с буквите на Кирил и Методий. Други ще избират началото на протестантското придвижване - богомилите, трети – компютъра на Джон Атасанов, с корени от село Баяджик, Ямболско. Аз пък ще кажа, че сме основали най-богатия фолклор на планетата... Истината обаче е, че ние имаме огромни заслуги към европейската цивилизация. Към нейното битие изобщо и това би трябвало да се знае. Става въпрос за кан Тервел, без чиято интервенция е мъчно да се каже каква щеше да е ориста на Стария континент.


Христо Димитров е ръководител на Сдружението „ Защита на българщината”

- Нека се спрем по-подробно на историята?
- През 716 година арабският халифат взема решение, сходно на това, което се случва през днешния ден, да завладее целия свят и да наложи исляма като международна вяра. 200 000 араби се насочат към Европа през Гибралтар и Босфора. По това време една европейска войска наброява до 6000 души. Водени от брата на халифа Сюлейман, военачалник Маслама, корабите обкръжават Константинопол. Най-мощният град тогава. След година обсада към този момент се чака столицата на Римската империя да падне. И в един прелестен ден обаче жителите на града виждат на хълмовете строени полковете на българската войска. Още един зложелател, споделят си, ще оказват помощ на арабите да ни довършат. В този миг обаче се случва нещо необикновено - български конници атакуват и стартират пердах с арабите. Те викат: „ Христос ще победи!”. Така Тервел пък от своя страна обсажда арабите в продължение на година. Те се оказват доста издръжливи. Изяли са всичко, стигнали са до човекоядство. В последна сметка в багра влиза и тежката българска кавалерия. Убити са 33 000 араби. Много умират по пътя към родината. Връщат се единствено 5000.

- Логичен е въпросът: Защо Тервел е застанал на страната на враговете си? Тогава връзките му с Византия по никакъв начин не са положителни.
- Направил го е от християнски подбуди, макар че няма данни той да е приел християнската религия. Има обаче щемпел, на който написа: „ Богородице, помагай на кесара Тервел”. По него имало и кръстове.

- Канът е направил това напълно безкористно. Той нищо не е взел?
- Така е. Той единствено е избавил Европа и заслугите му би трябвало да станат известни. Още повече че в учебниците за него има единствено няколко реда!?

- С какво вашето Сдружение ще промени тази необяснима от позиция на логиката и историята картина?
- Решихме да създадем четири неща: Вече сме напечатали 200 000 листовки и да ги пращаме на хората с молба: „ Предай нататък”. В тях е оповестена историята на Тервел. Искаме тя да стигне до всеки, да няма българин, който да не я е прочел. Ще създадем и два кино лентата – като вторият ще бъде пълнометражен, ще построим монумент на героя и ще настояваме 3 септември да се празнува като ден на спасението на Европа. За да не се не помнят героите. Те го заслужават. Да научим младите да се гордеят с произхода и родината си.

- Къде ще бъде издигнат паметникът и кой ще го направи?
- В София, само че кой ще бъде скулпторът и по какъв начин ще наподобява фигурата на Тервел, ще зависи от мястото, което ще ни отреди столична община. Колкото до парите, ние бързо ще ги съберем. Готови сме и да купим терена.

- Сложно ли е да се дефинира мястото?
- Да, критериите в този момент са доста повишени. Иначе всеки ще прави монументи, където си изиска. Днес има разбиране, че центърът на столицата е пренаситен с монументи. И в това време няма паметник на създателя на българската страна. Искам да подчертая, че намирането на място по никакъв начин не е елементарна работа. По едно време Слави с предприемчив комитет желаеха да градят монумент на хан Аспарух. Местеха го на няколко места и най-после пропадна концепцията. Без твърдото разбиране на общината, кмета, основния проектант, съветниците нещата могат да са затлачат и всичко да се провали. Дано и в този момент не се намерят доста хора да пречат и да успеем.

Исак ГОЗЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР