През 2015-а година Рахийм Стърлинг напусна Ливърпул, за да се

...
През 2015-а година Рахийм Стърлинг напусна Ливърпул, за да се
Коментари Харесай

Как депресия унищожи кариера – от Ливърпул до пета дивизия

През 2015-а година Рахийм Стърлинг напусна Ливърпул, с цел да се причисли към Манчестър Сити против 50 милиона паунда. Мърсисайдци мигновено започнаха да търсят заместител на фланговия състезател. Като подобен клубът разпознава артикул от своята школа – Джордан Айб. Младокът беше предназначен последователно да стъпи в обувките на Стърлинг, като получава повече шансове в стартовия състав.

Продажбата на Стърлинг безспорно беше удар по „ алените “, водени от Брендън Роджърс преди старта на сезон 2015/16. В миналата акция британският национал бе съдействал за 15 гола в шампионата на Англия. Стърлинг бе единственият лъч вяра в нахлуване поради слабата форма на Рики Ламбърт и Марио Балотели. Даниел Стъридж пък бе малтретиран от травми.

Планът на Ливърпул беше елементарен – налагане на Джордан Айб, който направи мощни мачове за академията на клуба. Той се завърна на „ Анфийлд “ през януари 2015-а след положително показване чартърен в Дарби Каунти, само че Брендън Роджърс избра да не го употребява в нападението. Младият по това време състезател бе нагърбен с повече отбранителни функционалности, тъй като Ливърпул играеше с групировка с трима централни бранители.

Въпреки че играеше в нетипична роля, Джордан стартира да печели благосклонностите на почитателите. На британския младеж бе предричано ярко бъдеще в първия тим на Ливърпул.

Преди 10 години несъмнено се говореше доста за Джордан Айб. Тогава бе направена прогноза, че дотолкоз ще развие качествата си, че ще попадне в състава на Англия за Световното състезание в Катар през декември 2022. Джон Олдридж беше измежду хората, които предричаше ярко бъдеще на Айб: „ Рахийм явно е доста надарен, само че Ливърпул има страховит негов заместител в лицето на Айб. Гледал съм Джордан от 15-годишен. Много е добър и има голям капацитет “.

Сезон 2015/16 стартира кошмарно за Ливърпул. Още през октомври Брендън Роджърс беше уволнен, а на негово място пристигна Юрген Клоп. Германският експерт промени групировката и на терена нямаше място за Джордан Айб. Той беше употребен главно в мачовете в Лига Европа. Само 12 месеца, откакто Джордан бе засипан с похвали от Джон Олдридж, младият футболист мина в Борнемут за да натрупа игрови опит. Изведнъж Айб се оказа непотребен, „ черешките “ предложиха 15 милиона паунда – оферта, която мърсисайдци нямаше по какъв начин да откажат.

Проблемите в завършващия удар за младока се придвижиха от Ливърпул в Борнемут. Въпреки че изигра 92 мача за новия си тима, вкара едвам 5 гола. Постепенно загуби титулярно място. Айб изигра единствено два мача през сезон 2019/20, когато родният му Ливърпул стана първенец за пръв път от 30 години. През лятото на 2020-а някогашният юношески национал на Англия мина в Дарби Каунти като свободен сътрудник и кариерата му не потегли нагоре, ами тъкмо противоположното. На процедура беше пропуснат, тъй като изигра единствено един мач за „ овните “.

В началото на 2021 година пък се обърна към почитателите си в обществените мрежи. В прочувствен пост Айб направи самопризнание, че от години води борба за менталното си здраве. Той призна, че страда от меланхолия. „ Намерих себе си на мрачно място поради меланхолия. Оценявам всички известия и поддръжката ви. Времената са сложни в тази пандемия. Имам цялостната поддръжка на моето семейство и Дарби Каунти. Ще поправя нещата, давам всичко от себе си. Не единствено поради моето семейство, щерка ми, само че и поради самия себе си “, написа Джордан.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР