През 1996 г., когато приемаха Русия в Съвета на Европа,

...
През 1996 г., когато приемаха Русия в Съвета на Европа,
Коментари Харесай

Назрява компромис между Русия и ПАСЕ

През 1996 година, когато одобряваха Русия в Съвета на Европа, депутатът от Държавната дума Владимир Лукин - един от локомотивите на процеса, уточни, че наличието ни в тази организация е еднакво на участие в клуба на естествените европейски страни. Днес наподобява доста евентуално Русия в последна сметка да напусне този клуб. След като през 2014 година стартира спорът сред Русия и Украйна, съветските делегати в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) бяха лишени от право на глас и изключени от всичките й управителни органи. Кремъл отвърна, като замрази заплащането на членски вноски, заплашвайки понякога с дефинитивно излизане от организацията.

Мнозина европейци намират за необичайно, че при влизането си в Съвета на Европа Русия е била напълно наясно с всички правила и отговорности, а през днешния ден прави много екстравагантни опити да ги промени по време на играта. Все едно някой футболист, получил жълт картон за груба игра, да шантажира съдията, че ще напусне терена, в случай че той не го анулира. Абсурд, нали? Но тъкмо в същата обстановка се озоваха Москва и Съветът на Европа след присъединението на Крим.

Съвсем скоро ще забележим развръзката на тази история: не бъдат ли платени до юни просрочените членски вноски на Русия, изключването й от най-старата европейска междуправителствена организация (наричано Рукзит) ще стане неизбежно.

Ремито не е най-лошият вид

==========================

По всичко обаче проличава, че нито Москва, нито мнозина от съперниците й считат да се насочат към този сюжет. Конфронтацията със Запада към този момент се изчерпа и не дава обещание на практика нищо на Кремъл в политически проект. Рейтингите на президента Путин и кабинета му бавно вървят надолу, защото философията на " обсадена цитадела " все по-слабо активизира лоялния електорат, а " кримският резултат " към този момент се е стопил - няма и диря от еуфорията, белязала пролетта на 2014 година

Наред с икономическата застоялост това крие опасности от спорове сред елитите в страната. Защото историята демонстрира, че при спад в действителните приходи на популацията автократите с ниска известност постоянно стават отровен актив даже за най-близкото си обграждане с довчерашните му обети за честност. Второ, водещите международни стопански системи чакат към този момент от месеци нова фаза от рецесията и поевтиняване на суровините. Ясно е какво значи това за Русия с тежката й взаимозависимост от петролните приходи. При това състояние една договорка със Съвета на Европа би могла да стане насочна точка за разговор с оглед отчасти повдигане на западните стопански наказания против Кремъл.

Ситуацията постанова компромис и на управлението на ПАСЕ. Защото Асамблеята се образува по национални квоти, попълващи се съразмерно с депутати от парламентите на страните-членки. През последните пет години съставът й леко се промени - във Франция, Италия, Германия и Румъния внезапно се ускориха позициите на евроскептици и популисти, доста от които упорстват за повдигане на рестриктивните мерки върху съветската делегация. Което ще затрудни събирането на болшинство в Асамблеята, с цел да бъдат глобите продължени. В един миг заради дефицит на гласове те може да бъдат отстранени автоматизирано, а това ще девалвира като цяло смисъла на европейските структури в интернационалната политика, ще наподобява като едностранна капитулация на Европа пред Москва. Затова управлението на ПАСЕ не крие устрема си да употребява шанса и да се разбере с Русия тъкмо в този момент.

Полският коз

==========

Мисията да търси компромис пое генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, полагащ към този момент две години съществени старания, с цел да върне съветската делегация в ПАСЕ. Дейността му в тази тенденция се поддържа от авторитетни играчи като Франция, Германия, Холандия и Финландия. Против се афишират Англия, Украйна и балтийските страни. Но всичко сочи за най-съществен, основен детайл от това опълчване Полша - обичайно считана за " юрист на Киев " във всички европейски структури, тя безкомпромисно поддържа териториалната целокупност на Украйна.

Полският външен министър Яцек Чапутович се срещна предходната есен в Страсбург с Ягланд, с цел да го помоли за ходатайство в договарянията с Москва по извънредно значим и внимателен за Варшава проблем - връщането на отломките от президентския аероплан, претърпял злополука край Смоленск на 10 април 2010 година

В осъществяване на Конвенцията за интернационалната гражданска авиация от 1944 година Москва трябваше да ги върне на Полша, незабавно щом завърши техническото следствие на аргументите за злополуката, чиито резултати бяха огласени от Международния авиационен комитет още през 2011 година През май 2012 година председателката на съветския Съвет на федерацията Валентина Матвиенко бе на посещаване във Варшава и допусна, че отломките ще бъдат върнати " до месеци ", само че в тази ситуация видяхме мощно разминаване сред думи и каузи.

Кремъл проточи дълго връщането на отломките с вярата преференциално да ги замени за нещо - по този начин сътвори без потребност нови мотиви за спекулации по тематиката. Варшава девет години се мъчи без триумф да уреди въпроса, само че таман в този момент има огромни шансове с посредничеството на генералния секретар на Съвета на Европа да получи подпомагане от Москва.

Планът на Ягланд

==============

Ето по какъв начин може да наподобява " компромисът на Ягланд " сред ПАСЕ и Русия. Кремъл афишира за завършило престъпното следствие на злополуката със самолета на полския президент и връща отломките. Варшава пък поддържа самодейността на генералния секретар да се внесат промени в правилника на ПАСЕ и правото да се постановат ограничавания върху активността на националните делегации да се трансферира на Комитета на министрите. Той приема позитивно решение за Русия и тя получава опцията да взе участие в изборите за нов глава на Съвета на Европа още през юни т. година

Формално Полша няма да може да бъде упрекната, че е изоставила Украйна, само че поради промяната на Ягланд полско-украинските връзки съществено ще се пропукат. Защото тя де факто ще обезпечи на Русия триумфално завръщане под сводовете на страсбургския Дворец на Европа, зачертавайки дипломатическите старания на Киев да печели против Кремъл на интернационалните терени.

Освен това вниманието на основните сътрудници на Киев в ПАСЕ е ангажирано през днешния ден с вътрешни проблеми. Във Англия напълно скоро следва следващият решителен избор по отношение на изискванията за излизане на страната от Европейски Съюз, Литва е на прага на президентски избори, а самата Украйна е стаила мирис в очакване на решаващата битка за президентското кресло. Това естествено не подсигурява краен триумф на проекта Ягланд, само че значително подвига възможностите му. /24chasa.bg

-------

Бел. на РОСБАЛТ: Игор Грецки е доцент от Факултета по интернационалните връзки в Санктпетербургския държавен университет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР