През 1974 г. селяни, които копаят кладенец близо до днешния

...
През 1974 г. селяни, които копаят кладенец близо до днешния
Коментари Харесай

Теракотената армия на първия император – Цин Шъхуанди

През 1974 година селяни, които копаят бунар покрай днешния китайски град Сиан, изваждат от пръстта глинени фигури и проправят път към едно от най-великите археологически открития на всички времена.

Теракотената войска е безспорна сензация – към 8000 фигури на воини и коне в естествена величина са заровени през 210 година пр.Хр. като „ призрачна войска ”, която да брани гробницата на Първия император. За нея не се загатва в нито един исторически източник и незабавно откакто е заровена, тя е забравена подземен за цели 2000 години.

Цин Шъхуанди е роден през 259 година пр.н.е. в царско семейство, а на 13 години заема трона на владетеля. Благодарение на поддръжката на своите съветници той стартира обединяването на шестте княжества, от които по това време се състои Среден Китай. Успява в начинанието си и по този начин става първият император на единен Китай. Управлява го 35 години.

Това е комплицирано време, защото страната е разпокъсана. Цин Шъхуанди стартира с унификация на изписването на йероглифите, системите на ограниченията, теглилките и въвеждане на обща парична система. Освен това той е почитател на лигизма. В рамките на това обучение се утвърждава върховенството на закона, директното послушание на владетеля и персонална лоялност към него.

Императорът разделя страната на 36 военни окръга и премахвал защитните стени сред някогашните княжества. Обединява и укрепва стените на север, като достроява Великата китайска стена и изцяло изолира Китай от скитническите племена. При това той съвсем не стои в столицата, а непрекъснато инспектира страната.

Първият император е ослепителен и безсърдечен държател, налегнат от параноя и неистово предпочитание да доминира и в отвъдния свят по този начин, както и на земята.

С времето в него се загнездва мисълта за гибелта и той стартира да търси предписания за разнообразни еликсири, които да удължат живота му.

Това е и повода за основаването на „ призрачната войска ” и големия му траурен комплекс.

Когато умира тялото му е изпратено в столицата Сиан. По това време наоколо до града към този момент е издигната голямата гробна могила, в която се крие цялостен един нереален свят от воини, прислужници и актьори, доспехи и бронзови колесници.

Изграждането продължава 38 години и в него вземат участие над 700 000 служащи. Практически планината Лишан съставлява неестествен некропол на императора.

Според свидетелствата на съвременника му Сим Цян в некропола има копия на дворците на императора. Там са сложени голям брой редки движимости, скъпоценности, фигури на воини, служители от всички рангове и класи. Майсторите основават система за отбрана на гробницата от нападения – клопки и самострели. В помещението е издигнат умаленият тип на тогавашния Китай. Планини, езеро и реки от живак, които да се преливат независимо. Таваните са украсени с картини на звездното небе, а подът – с карта на земята. При това картините са снабдени със специфичен механизъм, който ги движи.

Разкопките се организират на три стадия: 1978 – 1984, 1985 – 1986 и от 2009 година е третият. През това време са открити 8099 фигури на бойци, служители, коне. Последните разкопки попадат и на хора на изкуството – музиканти, акробати.

Фигурите са направени с поразителна точност, всички бойци имат съвсем идентичен растеж – 1,9 м, само че са с разнообразни лица, изразяващи разнообразни страсти.

Оказало се, че Теракотената войска на  Цин Шъхуанди се е изработвала в разнообразни елементи на страната, а локалните правели статуите на конете. Това систематизиране не е необичайно, защото конят тежи повече от 200 кг, а боецът – единствено 135.

Теракотената войска, пазителка на гробницата, е само по рода си произведение. Днес хиляда от глинените воини са изложени дружно с други находки от могилата в специфичен музей и всяка година притеглят два милиона туристи от целия свят.

Могилата, където е заровен първия император към момента не е разкопана и продължава да се изследва. В нея се пускани измервателни принадлежности и робот, които разкриват, че в почвата има 100 пъти по-голяма централизация на живак от естественото, което значи, че някои от легендите може и да са правилни. Тайните на гробницата са непокътнати повече от 2000 години, защото множеството от служащите, взели участие в построяването й, са били убити.

Може би някой ден, когато могилата бъде разкопана напълно, именитите й съкровища ще излязат на бял свят и ще бъдем очевидци на нови удивителни открития.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР