През 1956 г. се състои премиерата на първия български цветен

...
През 1956 г. се състои премиерата на първия български цветен
Коментари Харесай

На този ден: Състои се премиерата на първия български цветен филм “ Точка първа“

През 1956 година се състои премиерата на първия български пъстър филм „ Точка първа ”
Прочетете още
„ Точка първа “ е български игрален филм, по жанр– драма, на режисьора Боян Дановски и по сюжет на Валери Петров. Оператор е Васил Холиолчев. Музиката във кино лентата е композирана от Петър Ступел. „ Точка първа ” е първата българска цветна продукция.

Нещо повече – това е първият филм, в който взе участие великата и неподластна на времето Стоянка Мутафова

Сюжетът споделя за една „ тиха улича в столичен квартал. Малката Веска излиза от къщи неусетно и отива при децата. След доста игри и завършения, Веска подхваща сама дълга разходка из града. Майка ѝ съществено се разтревожва и всички хора стартират да търсят изгубеното дете. Вечерта Веска се връща... Накрая тя е в прегръдките на майка си, а всички хора са засвидетелствали човешката си взаимност и обич към децата.. ”

През 1789 година в Съединени американски щати стартира честването на един Ден на благодарността , разгласен за народен празник през 1863 година от президента Ейбрахам Линкълн.

Денят на благодарността е народен празник, честван на разнообразни дати в Канада, Съединени американски щати, някои от Карибските острови и Либерия. В Съединени американски щати се празнува на 4-тия четвъртък на ноември, а в Канада – на 2-рия понеделник на октомври. В тези страни той е формален празник.

Традицията на празника в Съединени американски щати и Канада води началото си от британските заселници, само че в Обединеното кралство той не е главен празник. Подобни празници съществуват и в Германия и Япония.



По своята същина това е набожен празник, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната годишна продукция и нещата, които са добити през миналата година с помощта на Неговата благотворителност. Празникът е един от най-обичаните и почитани в Съединени американски щати, като с времето от ден на ден се трансформира в всемирски. Понякога напълно повърхностно го загатват като „ Turkey Day “ ( в превод: Ден на Пуйката). Денят на благодарността датира от времето преди основаването на Съединените щати.

Общоприето е за начален ден на празника в Съединени американски щати да се смята 4 декември, когато първите пилигрими са чествали Деня на благодарността, откакто са оживели благодарение на индианци през първата тежка зима от пребиваването си на американска земя.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР