През 1953 г. 23-годишният Стенли Милър, с помощта на своя

...
През 1953 г. 23-годишният Стенли Милър, с помощта на своя
Коментари Харесай

15 май 1953 г. - Стенли Милър получава първите аминокиселини

През 1953 година 23-годишният Стенли Милър, благодарение на своя професор Харолд Юрей, синтезира алдехиди и кетони, като пуска електрически искри в примес от водни пари, амоняк, метан и циановодород. Вследствие на опита получава първите аминокиселини – съставки, нужни за сформирането на живот.

Неговият 800-страничен теоретичен труд, допълнен едвам от две илюстрации, излиза в Science преди 62 години и разпалва съвсем полувековен спор за това по какъв начин животът би могъл да възникне непринудено. Експериментът съумява да надникне в поредност от сложни процеси, които явно са трансформирали инертната материя в живот, освен това без божествена интервенция, както са считали предходните генерации.

Експериментът на Милър е бил много елементарен. Заедно с проф. Юрей той построява оборудване, с което да „ имитира примитивната атмосфера на Земята “. Те комбинират съставки, които са считали, че са съществували още в първичния бульон (органична примес в първичния океан, в който евентуално е зародил и просъществувал животът на Земята в своята най-ранна история) – амоняк, въглероден оксид, метан, водни пари и така нататък Впоследствие са прокарали електрически заряд през сместа (аналог на мълнията).

„ По време на опита водата в стъкленицата става осезаемо розова след първия ден. В края на седмицата сместа е към този момент тъмночервена и мътна “, написа Милър.

Когато анализирал водата, се появили половината от аминокиселините, които се употребяват за основаването на протеини в живи кафези. Въпреки че органичните молекули – вериги от атоми, съдържащи водородо-въглеродни връзки, които са от основно значение за организмите – са създадени и при други опити, Милър привнася ново значение на концепцията, че животът може да възникне от първичния бульон. Цялото наше клетъчно устройство – като да вземем за пример ДНК-то, съставляващо генетичния ни код – съставлява дълги вериги от аминокиселини.

Усъвършенстването на методите за разбор са подобрили резултатите от опита. През 2008 година той е още един посредством потребление на модерни способи. Открити са още 10 аминокиселини. Сред тях били шест, в които се съдържа сяра. За първи път са били разпознати общоприети мостри на аминокиселини като изолевцин, левцин и треонин.

Изследователите стигат до заключението, че изискванията, при които пораждат първите аминокиселини, са необятно публикувани във Вселената. Съотношение на аминокиселините, получени от опита, се оказало близо до това на аминокиселините, открити в състава на метеоритите. Според откривателите това е индикация, че животът е могъл да възникне както на Земята, по този начин и да бъде импортиран от Космоса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР