През 1885 година в Русе пристигат сладкарят Коста Гараш и

...
През 1885 година в Русе пристигат сладкарят Коста Гараш и
Коментари Харесай

Как създадоха торта гараш в България 


През 1885 година в Русе идват сладкарят Коста Гараш и брат му Иван със брачната половинка си Тереза. Братята Гараш, сръбски жители от австро-унгарски генезис, са измежду многочислените задгранични жители, потърсили професионална реализация в младото Българско княжество и стават част от предприемаческия дух на най-големия български дунавски град. Със своите честност и усърдие те спечелили доверието на русенци – Иван открива пекарна, а брачната половинка му Тереза, дружно със шурей си Коста, през 1885 година наемат позанемареният „ Ислях хане “ - първият за България гранд хотел, най-представителния в града, издигнат през 1866 година и с обзавеждане особено доставено от Виена. Луксозните мебели, приборите, завесите придвижват духът и блясъкът на тогавашна Австро-Унгария в Русе, който тогава и в този момент е прочут като „ Малката Виена ”... Млади и амбициозни, Гараш оправдават упованията и бързо възстановяват блясъка на хотела. на 21 юни 1890 година Общинският съвет разпорежда на наемателя на хотел „ Ислях хане “ Коста Гараш да приготви прием за към 80 души

Окръжният шеф Никола Обретенов е уведомил кмета, че в града ще дойде княжеският наместник и министър-председател Стефан Стамболов със специфичен параход и ще се настани в княжеския замък. Гостът трябвало да се посрещне „ най-бляскаво и да му се отдаде подобаваща чест, която изцяло е заслужил “. Но с какво съответното височайшо посещаване е по-различно? В протоколите на Общината и изявления в периодическия щемпел са отразени многократни гостувания в Русе на княза, министър-председателя и министри, сръбския крал Милан Обренович, шведския крал Оскар ІІ и други, само че в този случай подготовката за посрещането е по-различна, тъй като събитието е от огромна значимост за стопанското развиване на страната. На 15 април се събира локалният икономически и финансов хайлайф и вземат решение да се основе Първата българска комерсиална камара в България. Подобно на съществуващите камари в европейските страни и Америка, основателите си слагат за цел да се обединят интелектът и самодейността на икономически дейните пластове и Камарата да служи като консултативен орган на държавното управление, по сходство на устройството на британските свободни камари. Решават това да стане в наличието на министър-председателя през юли. Основаването на комерсиалната камара е задоволителен мотив за усвоилия във Виена сладкарство Коста Гараш да измайстори своята торта шедьовър. Самият той явно има качества на добър бизнесмен, хотелиер и умел сладкар и неслучайно е определен за хазаин на специфичното събитие. Специалните посетители на банкета за първи път пробват сладкото кулинарно прелъщение, сервирано с девет бутилки шампанско и по тази причина можем да приемем, че 19 юли 1890 година е рождената дата на торта „ Гараш “. Някои изказвания свързват тортата с идването на княз Батенберг в Русе, само че това е исторически погрешно, тъй като той абдикира през 1886 година.


Около 1900 година Коста Гараш се реалокира в София, с цел да поеме ръководството на един от най-луксозните, за времето си хотел „ Панах ”, до Лъвов мост. В сладкарницата му, столичани са можели да опитат парче „ Гараш ”.

И в този момент, с цел да е цялостно удоволствието - цялостната истинска рецепта на Нейно Величество Гараш от 1890 година, съвършеният, най-любим, дори любовен десерт, който обожаваме:

Блат

белтъци - 10 бр.

орехи - 400 г смлени

захар - 200 г

Пълнеж

сметана - 400 г

захар - 100 г тънък кристал

черен шоколад - 450 г за размразяване

Шоколадов ганаш

черен шоколад - 200 г за размразяване

олио - 2 с. л.

зелен кокос - или надробен шамфастък за поръска

Начин на подготвяне

Фурна - 160 градуса; Тортена форма с кръг, покрита с хартия за печене и диаметър към 24-26 см. Работи се единствено с миксер.

В купата на миксера се слагат белтъците със стайна температура, разпенват се и се прибавя захарта на порции. Не се разрушава компактен сняг, тъй като блатовете по-късно ще станат прекомерно чупливи, дано да е разрушен меко белтъкът, само че да не е и течен. Трябва да пада от бъркалката постепенно.

След като се е разтопила изцяло захарта, това се ревизира с пръсти и в случай че има към момента кристалчета сред два пръста се завърта още на един до два оборота, се прибавят смлените орехи. Разбърква се с сладкарска шпатула. Тестото се премерва на кантарче, дели се на равни 4 или 5 блата, по принцип би трябвало да са пет, и всеки се изсипва във формата, след което се заглажда.

Пече се на 160 градуса за към 5 до 7 минути. Веднага се обръща и деликатно се смъква хартията. Блатовете в този миг са към момента леко лепкави и меки, това не е проблем. Оставят се настрани да се охладят.

Пълнеж

Шоколадът се разтопява на водна баня. Сваля се от котлона и леко се охлажда за към 5 до 7 минути. Сметаната се разрушава с миксер на слаб оборот, на порции се прибавя и захарта. На струйка се прибавя и разтопеният шоколад. Разбърква се до еднородност.

Тортата се подрежда, като се слага един от блатовете в подобаваща плоска тортена паница, покрива се с 1/4 от крема и се захлупва със идващ блат и по този начин до последния. Тортата Гараш се покрива с крем от всички страни. Оставя се на студено за към 1 час.

Шоколадов ганаш

Шоколадът се разтопява на водна баня, прибавят се и лъжиците олио за искра. Сваля се и се налива в дребен кръг върху средата на тортата и леко стартира да се накланя встрани, с цел да може да се разтече вярно. Следва нова порция шоколад и по този начин до края на количеството.

Не се употребява шпатула за намазване. Оставя се на студено да се стегне. Преди сервиране се поръсва с пъстър кокос, постоянно в зелено обагрен, което е запазената марка на шоколадовия Гараш или със надробен шамфъстък, авансово леко запечен на тиган.

Реже се на тесни части с изострен нож, авансово натопен в гореща вода и подсушен.

Това е истинската рецепта на торта Гараш, показана от сладкаря Коста Гараш. За първи път показана в Русе, а през 1960 година е показана в София, като подбор на " Балкантурист ", като рецептата се пази в строга загадка. По БДС тортата се подготвя с 5 белтъчни блата, които се намазват с шоколадов мус от сметана и шоколад.

Днес разкошът е наложителен за всеки уважаващ себе си ресторант или сладкарница. Българската торта Гараш е имитация на по този начин известната австрийска торта Сахер, определяна като „ шоколадова гибел “ поради наличието си на доста, но доста шоколад. При приготвянето на блатовете не се употребява нито грам брашно, което прави тортата подобаваща за тези, които заобикалят глутена, само че не желаят да се лишават от нещо толкоз изкусително и по тази причина в последните години става все по-популярна и из Западна Европа, и по целия свят. В държавния списък в Русе се пази истинската рецепта на неповторимата торта „ Гараш ”. Глас.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР