През 1879г. княз Александър I Батенберг полага клетва пред I

...
През 1879г. княз Александър I Батенберг полага клетва пред I
Коментари Харесай

На този ден: Александър I Батенберг полага клетва и поема управлението на Княжество България

През 1879г. княз Александър I Батенберг поставя клетва пред I Велико национално заседание в Търново и поема ръководството на Княжество България. Батенберг става първият държател на Третата българска страна. Народното събрание го избира сред трима претенденти принц Херман Ройс-Кьостриц и принц Валдемар Датски.

Официалното му встъпване в служба е на гала в Търново на 26 юни. Батенберг ръководи до 1886, когато абдикира. В този интервал се реализира и Съединението през 1885, което Батенберг поддържа.

През 1906г. във френския град Льо Ман се организира първото интернационално автомобилно съревнование . През 1923 година още веднъж в Льо Ман стартира провеждането на 24-те часа на Льо Ман. Състезанията продължава тъкмо 24 часа.

През 1945г. в Сан Франциско представители на 50 страни подписват Харта на Обединените народи за основаване на Организация на обединените нации , която влиза в действие на 24 октомври същата година. Организацията е основана като предходник на ОН - Общността на народите. Организация на обединените нации е направена за да опази международния мир и да не се стига до Трета международна война.

 Елвис Пресли

През 1977г. рок легендата Елвис Пресли изнася в Индианаполис последния си концерт . Два месеца по-късно Елвис умира като и до ден сегашен има много конспирации за повода за гибелта му.

От 1988 година днешната дата се отбелязва като Ден за битката с наркоманията . Датата е призната от Общото заседание на Организация на обединените нации през 1987 година На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и дейна позиция в борбата с разпространяването на наркоманията и наркотичните субстанции.

От 1998г. по самодейност на Организация на обединените нации днешния ден е разгласен и за поддръжка на жертвите на изтезанията . Причината да е определен 26 юни е, че през 1984г. е призната Международната спогодба срещу изтезанията.

Родени са някогашният български министър-председател Димитър Попов и българския арбитър Богдан Дочев , който е известен като индивидът, който не вижда ръката на Марадона, когато той вкарва с ръка на Англия на Световното състезание през 1986г. Тогава Дочев е непряк арбитър на срещата.

Рожден ден чества италианската футболна легенда и някогашен капитан на Милан Паоло Малдини .


Паоло Малдини
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР