Преодоляване на икономическите последици от ковид пандемията, справяне с високата

...
Преодоляване на икономическите последици от ковид пандемията, справяне с високата
Коментари Харесай

Акценти на правителствата през 2022 г.: Справяне с COVID, високата инфлация и енергийната криза

Преодоляване на икономическите последствия от коронавирус пандемията, справяне с високата инфлация и решение на проблемите в енергийната сфера бяха измежду акцентите в работата на държавните управления през отминаващата към този момент 2022 година, сочи разбор на Българска телеграфна агенция. 

За последната година на " Дондуков " 1 се смениха два кабинета - постоянното държавно управление на така наречен четворна коалиция, отпред с Кирил Петков, и актуалното служебно държавно управление, назначено от президента, с министър-председател Гълъб Донев.

Нов модел за ръководство на коронавирус рецесията, тласъци за имунизация и митинги против зеления документ

В началото на годината държавното управление на Кирил Петков разгласи нов модел за ръководство на коронавирус рецесията. Съгласно него, противоепидемичните ограничения се определяха от броя на заетите интензивни болнични кревати на общинско и регионално ниво, както и от скоростта на тяхното запълване.

През януари и февруари от партия " Възраждане " няколко пъти проведоха митинги пред Народното събрание и постройката на Министерския съвет с искане за унищожаване на коронавирус рестриктивните мерки и цялостното отпадане на зеления документ за имунизация. На среща представители на държавното управление и на политическата групировка се договориха да бъде образувана работна група с присъединяване на медици и статистици, които да обсъдят и вероятно да трансформират част от ограниченията в Националния действен проект за справяне с пандемията.

Ограниченията, наложени поради разпространяването на пандемията, отпадаха поетапно.

В началото на май стартира изплащането на обявената от кабинета еднократна добавка от 75 лв. за пенсионерите, които са приключили имунизационен курс против COVID-19.

Войната в Украйна и българската реакция

След като на 24 февруари светът осъмна с новината за военните дейности в Украйна, представители на държавните институции се събраха на изключителна среща, с цел да обсъдят протичащото се.

" Осъждаме остро дейностите на Руската федерация ", съобщи тогава министър председателят Кирил Петков, който набеляза като първи приоритет извеждането на българите от Украйна. Веднага бяха проведени зелени коридори и огромна част от искащите да изоставен територията на страната бяха евакуирани.

И постоянният кабинет, и последвалото го служебно държавно управление отпред с Гълъб Донев на няколко пъти одобряваха решения за даване на филантропична и логистична поддръжка за украинската страна. По-късно българският парламент гласоподава и оказването на военно-техническа помощ.

У нас проработи Единен информативен портал за протичащото се в Украйна.

Започналият боен спор докара до оставката на тогавашния министър на защитата Стефан Янев, който бе освободен от поста от премиера Кирил Петков, а оставката му гласувана на изключително съвещание на Народното събрание. Причина за това стана изразена позиция на Янев, в която той приказва за " специфична интервенция ".

Мястото на Янев отпред на министерството зае Драгомир Заков.

Енергийна рецесия, инфлация и обезщетения

Нула % Данък добавена стойност на хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за фамилиите с деца и отстъпка от 25 стотинки за литър при зареждане на горива - това бяха част от ограниченията, залегнали в антикризисния пакет на постоянният кабинет на Кирил Петков, разискван сред обединенията на един от съдружните им препоръки и гласуван в Народното събрание.

През декември законодателният орган удължи част от ограниченията до края на 2023 година.

Битовите и небитовите консуматори получиха и разнообразни обезщетения, свързани с високите енергийни цени.

На 24 април от Министерството на енергетиката оповестиха, че в същия ден от " Булгаргаз " е получено съобщение, че доставките на природен газ от " Газпром Експорт " ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 година

Само ден след встъпването си в служба при започване на август, служебният министър-председател Гълъб Донев анонсира основаването на междуведомствен спешен щаб в енергетиката, който си сложи няколко цели, свързани сигурно на доставките и предвидимост на цените на газа; механизми за надзор и смъкване на цените на горивата; преодоляване на повишаващата се цена на електрическата енергия.

Ръководството на щаба пое вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев, а в работата му се включиха още министърът на енергетиката Росен Христов, както и представители на други министерства, на браншови организации, ДАНС, КЕВР, работодателски организации и синдикати.

На 1 ноември, на гала в България, бе маркирано стартирането в употреба на междусистемната газова връзка сред България и Гърция. Над един милиард киловатчаса (kWh) бяха пренесени в първия месец на комерсиална употреба на газопровода.

В началото на декември Министерският съвет утвърди използването на дерогация за закупуването, вноса или прехвърлянето на недопечен петрол от Русия, транспортиран по море.

В края на годината България получи и средствата по първия транш по Националния проект по възобновяване и резистентност в размер на 2,7 милиарда лева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР