Преминаването на кораби през Суецкия канала е на път да

...
Преминаването на кораби през Суецкия канала е на път да
Коментари Харесай

Вдигат корабните такси за преминаване през Суецкия канал

Преминаването на кораби през Суецкия канала е на път да стане по-скъпо, като пътните такси ще бъдат повишени с 6% от февруари 2022 година, оповестява английското издание " Гардиън ". 

Преносът на сухи насипни товари, както и превозвачите на полутечен природен газ (LNG) се усилиха с 5% през 2020 година макар сериозното засягане на интернационалната търговия през предходната година от коронавирусната пандемия. Решението за повишение на таксите, начислявани на преминаващите през канал такси, обаче, може да докара до в допълнение увеличаване на проблемите с световните вериги на доставки, което пък да рефлектира върху по-нататъшен напредък на инфлацията. 

Очаква се корабният трафик по целия свят да нарасне с 6,7% през 2022 година, съгласно прогнози на МВФ и на Световната комерсиална организация, което значи и положителни облаги за транспортните корабни компании.

През предишния месец Суецкият канал записва най-високия месечен тонаж в своята история - 112,1 милиона тона. Общо 1847 кораба са минали през канала през октомври, което е с 14% повече от същия месец година по-рано. Трябва да се има поради, че Суецкият канал е най-бързият маршрут за мореплаване сред Азия и Европа, като през канала минава към 12% от интернационалната търговия. 

Няма обаче да има повишение на таксите за прекосяване през Суецкия канал на танкери с LNG и на круизните кораби, защото круизният бизнес пострада съществено от коронавирусната пандемия и към момента не може да се възвърне от шока. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР