Премиерните спектакли на Маркиз дьо Сад от Дъг Райт са

...
Премиерните спектакли на Маркиз дьо Сад от Дъг Райт са
Коментари Харесай

Маркиз дьо Сад влиза в Театър Българска армия

Премиерните спектакли на " Маркиз дьо Сад " от Дъг Райт са през днешния ден и на следващия ден, 23 и 24 октомври, в Театър " Българска войска ". Постановката е на Иван Урумов. Превод Матей Тодоров. Сценография и костюми Нина Пашова, музика Добрин Векилов-Дони, пластика Татяна Соколова - посетител, образни резултати Петко Танчев - посетител, фотограф Адриана Янкулова.

От време на време в човешката история се появяват персони, които предизвикат общоприетите правила в обществото, тестват границите на морала и прекатурват всички показа за това какво значи да бъдеш човешко създание. Един от най-дискутираните и най-скандалните измежду тях е Маркиз дьо Сад. През годините мнозина са се опитвали да търсят разнообразни психически квалификации, с които да го обрисуват, само че някак безплътни и кухи остават опитите да бъде пояснен Маркиз дьо Сад. Едно определение обаче участва във всички творби, отдадени на него - абсурден.

Пиесата също би могла да бъде наречена от някои " скандална ", само че тя е по-скоро впечатляваща, шокираща и поучителна приказка, проследяваща борбата сред любовта и пристрастеността, както и сред бруталността на цензурата и непредвидимите последици от изразяването на свободната мисъл. Пиесата споделя за последните години на Дьо Сад (Георги Кадурин) в лудницата " Шерантон ", където обособен от света, написа перверзните си съчинения. Съюзници са му допустимо най-нелогичните съидейници - девствена перачка и един духовник - Абат дьо Кулмие (Явор Бахаров). Перачката Мадлен (Луизабел Николова) освен скрито изнася ръкописите на маркиза, само че тя е и най-ревностният му четец. Скандалната популярност на романите стига до самия Наполеон и той изпраща злокобния доктор Роайе-Колар (Георги Къркеланов). Когато формалната власт в лицето на доктора взема решение да накаже създателя на скандални бестселъри, манастирът се оказва стеснен за жителите си. Лишен от перата и мастилото, Маркиз дьо Сад прекрачва в действителността и мрачните и кървави мечти, които преди са се изливали върху листа, в този момент бледнеят пред случилото се... В общата картина се вплитат и персонажите на опечалената брачна половинка на Маркиз дьо Сад - Рене Пелажи (Антоанета Добрева-Нети), проектант Мосю Пруи (Тигран Торосян) и Мадам Ройе-Колар (Луизабел Николова).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР