Премиерата на биографичния филм на Кристофър Нолан за Джулиус Робърт

...
Премиерата на биографичния филм на Кристофър Нолан за Джулиус Робърт
Коментари Харесай

Ядрена война ще се окаже по-голяма катастрофа за Земята, отколкото се смяташе досега

Премиерата на биографичния филм на Кристофър Нолан за Джулиус Робърт Опенхаймер през юли 2023 година съживи публичния интерес към разрушителната мощ на нуклеарните оръжия. В момента в света има към 12,5 хиляди нуклеарни бойни глави, всяка от които съставлява невероятна заплаха.

Изследователите означават, че потреблението даже на част от тези бомби би довело до пагубни последствия: първо, ще последват взривни талази и пожари, които съвсем незабавно ще унищожат милиони хора по света; второ, радиацията ще аргументи ракови болести и генетични увреждания, които ще обиден популацията на света за генерации, пише Science Alert.

Светът след нуклеарната война

През последните 40 години учените употребяват компютърни симулации, с цел да схванат какъв свят ни чака, в случай че в миналото се стигне до нуклеарна война.

Например, през 1982 година, употребявайки познанията си по химия и моделиране на климата, атмосферните учени Пол Круцен и Джон Биркс написаха къса публикация, в която се допуска, че една нуклеарна война ще докара до голям облак пушек, който ще провокира нуклеарна зима. Тогава откривателите твърдяха, че този сюжет неизбежно ще докара до унищожаването на селското стопанство, а с него и на цивилизацията.

Година по-късно американски и руски откриватели потвърдиха за първи път, че градове и промишлени комплекси, ударени от нуклеарни оръжия, в действителност ще произведат доста повече пушек и прахуляк, в сравнение с изгарянето на еквивалентна повърхност от гора. Освен това учените означават, че световният пласт смог в последна сметка ще блокира слънчевата светлина, вследствие на което познатата ни Земя ще стане доста по-студена, по-суха и по-тъмна.

Симулациите на откривателите демонстрират, че намаляването на слънчевата светлина ще докара до понижаване на световната температура с 10 °C за съвсем десетилетие. Предвижда се, че внезапно захлаждане, съчетано с по-малко слънчева светлина, нужна за фотосинтезата на растенията, би било пагубно за производството на храни. В резултат на това е евентуално гладът да настъпи по целия свят.

Днес учените употребяват доста по-сложни климатични модели от тези през 80-те години. Сега откривателите считат, че мрачното бъдеще, разказано от учените преди 40 години, в действителност може да е още по-мрачно.
Ясна и сегашна заплаха
В скорошна публикация учени по околната среда, ръководени от Алън Робок от университета Рътгерс в Съединени американски щати, настояват, че теорията за нуклеарната зима е помогнала да се постави завършек на международното разпространяване на нуклеарни оръжия по време на Студената война. През 1986 година президентът Роналд Рейгън и генералният секретар Михаил Горбачов подхващат всъщност първите стъпки в историята за понижаване на нуклеарните оръжия. Тогава те се позоваха на прогнози за следствията от нуклеарната зима за целия живот на планетата.

Известно е, че в пика на конкуренцията във въоръжаването, в средата на 80-те години, е имало над 65 000 нуклеарни оръжия. Намаляването на нуклеарния боеприпас понижи броя на единиците до малко над 12 000, една трета от които са в бойна подготвеност.

Това понижи опасността от пълномащабна нуклеарна война, само че остави откривателите да се чудят дали прогнозите отпреди 40 години в действителност са правилни. Днес учените употребяват нови и по-усъвършенствани климатични модели, с цел да предскажат допустима смяна на климата, породена от изгарянето на изкопаеми горива.

Изследователите имат вяра, че нуклеарен продан сред Съединените щати и Русия ще докара до трагично изстудяване на океана и светът в действителност ще се потопи в „ дребен нуклеарен ледников интервал “, който ще продължи хиляди години.

Имайте поради, че през днешния ден има 9 нуклеарни страни:
САЩ;Русия;Китай;Франция;Индия;Израел;Северна Корея;Пакистан;Великобритания.
Моделите на откривателите предвиждат, че даже една лимитирана война сред Индия и Пакистан може да докара до към 130 милиона смъртни случая и други 2,5 милиарда без храна за най-малко 2 години.

Превод: GlasNews
Невероятна опасност
Научното моделиране ни разрешава да надникнем в „ нуклеарното бъдеще “, без да го претърпяваме. През последните 40 години учените изследват какво би могло да бъде нуклеарното бъдеще за планетата, което евентуално е асъдействало за приемането през 2017 година на Договора на Организация на обединените нации за възбрана на нуклеарните оръжия, който беше утвърден от множеството, само че, уви, не всичките девет нуклеарни сили.

Трябва да се означи, че през същата година Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия беше удостоена с Нобелова премия за мир за работата си по привличане на вниманието към злополуката, която може да възникне вследствие на потреблението му.

Според Робок войната в Украйна е върнала тези страхове на повърхността. В резултат на това е " още по-важно " за учените да проучат следствията от потреблението на нуклеарни оръжия и да подсигуряват, че допустимо най-вече хора на планетата са осведомени за тях. Освен това учените означават, че те и техните сътрудници би трябвало да се съсредоточат върху премахването на тези оръжия. Според Марк Маслин, професор по науки за земята в Калифорнийския университет в Лондон, е значимо човечеството да помни, че нуклеарната опасност не е изчезнала и потреблението на бойни глави ще обрече по-голямата част от живота на Земята на хилядолетия „ нуклеарен ледников интервал “. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР