Премиерът предлага Тодор Тагарев да смени Стефан ЯневНа извънредно заседание

...
Премиерът предлага Тодор Тагарев да смени Стефан ЯневНа извънредно заседание
Коментари Харесай

Парламентът гласува първата оставка в кабинета „Петков“

Премиерът предлага Тодор Тагарев да смени Стефан Янев
На изключително съвещание Народно събрание ще гласоподава нов министър на защитата

Няма да пращаме нито оръжие, нито МиГ-ове в Украйна

Първата оставка в кабинета “Петков” ще гласоподава на следващия ден на изключително съвещание Народното събрание. Оставката на военния министър Стефан Янев бе поискана тази заран от премиера Кирил Петков, който разгласи, че “нито един министър в това държавно управление няма право на лична външна политика, изключително по Фейсбук”.

Повод за изказванието му бе пост на Янев, пуснат късно през нощта. Истината е, че не написаното в обществената мрежа, а други аргументи са мотив за отстраняването на Янев, разясниха политолози. Депутати подозират, че има и интервенция на непознато посолство.

“Аз работех сполучливо със Стефан Янев по време на служебното държавно управление. Това, за което не бях склонен, са нещата, които споделих тази заран. Не може да се води самостоятелна външна политика от някой министър. Никой министър няма право да споделя, че държавното управление се крепи на него. Нашата политика би трябвало да е свободна. Видяхме до къде ни докара стабилността в последните 13 години. Не можем да назовем “операция” нещо, в което са починали толкоз хора. Хора останаха без къщи и спят по метрото. Трябва да споделяме истината, каквато е”, изясни Кирил Петков след днешното изключително съвещание на Министерски съвет, на което бе гласувана и оставката на Стефан Янев.

Петков напомни, че в “коалиционното съглашение е записано, че всеки дава отговор за своите министри, до момента в който общото държавно управление е отговорност на премиера”. “Ако една политическа партия реши, че това не е най-хубавият претендент за това място, е самостоятелен избор. Предложението е напълно наш избор като съдружен сътрудник. Аз мога да държа сметка на всеки един министър, който не се оправя, както и другите съдружни сътрудници. Уведомил съм президента. Още във вчерашния ден знаеше за тази смяна. Той самичък съобщи, че това е отговорност на правителството”, сподели още министър председателят.

Той стимулира свикването на изключително съвещание на Народно събрание за гласоподаване на оставката на Янев със комплицираната обстановка поради Украйна. “В тази рецесия не можем да имаме вакуум на министър на защитата. Днес решаваме и на следващия ден имаме нов”, сподели Петков.

Той съобщи, че предлагането за нов министър на защитата е проф. Тодор Тагарев. Именно той бе водещият боен специалист, който участваше в договарянията от квотата на “Продължаваме промяната” преди съставянето на държавното управление.

Кирил Петков отхвърли слуховете, че България ще изпраща оръжия и муниции на Украйна, както и че наши МИГ-ове ще бъдат предоставени на Киев. “Знаете, че имаме малко летящи самолети и не мислим, че би било рационално да ги пратим. Не можем да даваме на никого такива самолети. Щели сме да пращаме български войски в Украйна. Това са безспорни нелепости. Никой от Европейски Съюз и НАТО не е предложил някой да върви в Украйна”, сподели той.
Кой е Тодор Тагарев


Тодор Тагарев е роден е на 18 април 1960 година в град Стамболийски. Завършва Математическа гимназия в Пловдив, а през 1982 година и Висшето военновъздушно учебно заведение “Георги Бенковски” в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 година пази дисертация във Военновъздушната инженерна академия “Н. Е. Жуковски”, а през 1994 година - Командно-щабния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати.

От 1982 година до 1986 година служи в бойно отделение на Военновъздушни сили, по-късно е учител във ВВВУ “Г. Бенковски”. От 1994 до 1998 година е теоретичен помощник поредно в Института по ръководство и систематични проучвания и Института за галактически проучвания на Българска академия на науките, където продължава да работи като старши теоретичен помощник от 2002 година до 2004 година.

От 1999 до 2001 година е шеф на две дирекции в системата на МО. От 2004 до 2008 година е началник на катедра във Военна академия “Г. С. Раковски”. В интервала септември 2009-септември 2010 година е консултант на министъра на защитата по въпросите на стратегическия защитителен мениджмънт.

От 2005 до 2008 година Тодор Тагарев е член на Борда за проучвания и технологии на НАТО и народен представител в неговия панел “Системни разбори и проучвания”. Негови научни и научно-приложни изявления са преведени на арабски, арменски, бахаса, грузински, подари, испански, португалски, румънски, съветски, сръбски, украински, маджарски и френски езици.

От 13 март до 29 май 2013 година е министър на защитата в състава на служебното държавно управление на Марин Райков.

От 3 май 2016 година проф. Тодор Тагарев е назначен за шеф на Института по защита, само че на 31 март 2017 година е освободен от служебния министър на защитата о. з. бр. ген. Стефан Янев. Според МО на Република България това е поради “подмяна на тактико-техническите задания” на плановете за закупуване на нов вид изтребител.

Впоследствие Тагарев завежда иск против министерството на защитата и го печели.

Владее британски и съветски език.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР