Премиерът Николай Денков отклони призива на за отстраняване на директора

...
Премиерът Николай Денков отклони призива на за отстраняване на директора
Коментари Харесай

Денков ще чака края на мандата на директора на Пирогов, вместо да поиска смяната му

Премиерът Николай Денков отклони апела на за премахване на шефа на УМБАЛСМ " Пирогов " Валентин Димитров.

Той отсрочи решението по тази тематика за предстоящ диалог с министъра на опазването на здравето Христо Хинков, който още в края на 2023 година настояваше за промяната на Димитров поради одит за финансови нарушавания в болничното заведение - а освен за неприятната организация на работата.

Денков загатна, че шефът на " Пирогов " може да бъде заменен " относително скоро ", само че не предварително, а поради приключването на мандата на съвета на шефовете (до 23 април 2024 съгласно Търговския регистър).

На 19 януари Министерството на здравеопазването е разкрило и конкурс за двама нови членове на СД на " Пирогов ".

" В най-скоро време ще бъдат оповестени състезания за лечебните заведения, където изтичат мандатите на шефовете и ще има инспекция и по тази линия. Дали би трябвало да бъде отхвърлен краткотрайно за два месеца, ще приказваме с проф. Хинков. Но до момента в който няма резултат от инспекцията, разгадавам, че има хипотеза за непорочност. Докато няма умозаключение за лекарска неточност, считам, че лекарска неточност няма ", сподели той пред публицисти в петък.

Денков категорично уточни, че " няма по какъв начин здравната система да работи, в случай че подлагаме на подозрение всяко нещо, което се случва ".

" Докато няма резултат от инспекцията, ние би трябвало да имаме вяра на докторите. На кого другояче да имаме вяра? Няма да отидем при този, който изрича общо мнение, да ни оперира или да ни лекува. Трябва да пазим престижа на експертите ", сподели още той.

Изказването му беше предизвикано от апела на Ани Стоянова (майка на Даная) за промяна на шефа на болничното заведение на фона на данни за погрешни показания на чиновници при първата инспекция на " Медицински одит " за гибелта на детето.

Малко по-късно се появи и насрещната позиция, публикувана от Медицинския съвет на " Пирогов ". В нея лекарите се оплакват, че са принудени да " работят под напън през медиите и обществените мрежи " и че са подложени на " административен тормоз ".

" Разочаровани сме от неналичието на поддръжка от страна на Министерство на здравеопазването. Недопустимо е естественото действие на болница „ Пирогов “ да става пленник на междуличностни спорове и подмолни финансови ползи. Болница „ Пирогов “ служи на всички.

Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи като представители на целия екип на болничното заведение взеха решение да се снеме доверието от здравния министър като принципал и го приканват да се отдръпна от поста ", се споделя още в тяхната позиция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР