Премиерът не се застъпи за правата на българите в Западните

...
Премиерът не се застъпи за правата на българите в Западните
Коментари Харесай

Мария Цветкова: Напълно неадекватно Кирил Петков подкрепи Сърбия за ЕС

Премиерът не се застъпи за правата на българите в Западните околности
В Белград Кирил Петков не се застъпи за правата на българите в Западните околности. Напълно несъответстващо поддържа Сърбия за Европейски Съюз! Подобно на визитата си в Македония, и в Сърбия Кирил Петков не сложи нито един значим въпрос, обвързван с правата на българите там.

Това Мария Цветкова – някогашен депутат от Вътрешна македонска революционна организация, във връзка визитата на министър-председател Кирил Петков в Сърбия.

От 1919 година, след Ньойския диктат, когато Западните околности са незаслужено откъснати от снагата на българското Отечество, правата на българите, останали от другата страна на черната граница, брутално се нарушават. 100 години по-късно обстановката не се е трансформирала. Терорът над българите в Босилеград и Цариброд продължава до ден сегашен. Всеки, който декларира ясно българското си съзнание, е преследван от службите, не може да си откри работа, а като развее българския народен байрак на 3 март – е глобен с непостижими санкции. Като ръководителя на Културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов и членовете му, които непрестанно са притискани поради активността на КИЦ, декларира Цветкова.

Тя е изброява:

Правата на българското малцинство в Сърбия са приети в Конституцията ѝ, само че поредно и целеустремено се нарушават. На Олтоманци сръбските митничари постоянно стопират българска литература, предопределена за КИЦ-Босилеград, дори и когато е изпратена от Столична община или други български институции. Остават нерешени проблемите с образованието на майчин български език, проучването на българска история и непреведените учебници от сръбски на български език за децата от българското малцинство. Подобно на Македония, сръбската агитация е унищожила български военни и културни монументи, запазила е тези с надписи против „ българските окупатори и фашисти “, сменила е окончанията на семействата на умрелите българи от „ ов “ на „ ич “ и продължава да изтръгва всичко българско.

Цветкова повече от 12 години посещава Западните околности и дружно със съидейници от Вътрешна македонска революционна организация се среща с локалните българи и е извънредно добре осведомена с техните проблеми. А проблемите са поставяни неведнъж както на държавно равнище, по този начин и от Ангел Джамбазки в Европарламента и пред Европейската комисия.

Упоритото игнориране и тъпчене на правата на нашите сънародници от сръбските управляващи, обидното им отношение към България и подигравката с българската културно-историческа памет, насилствената асимилация и антибългарската политика са аргументите за твърдата позиция на Вътрешна македонска революционна организация срещу влизането на Сърбия в Европейски Съюз. Същите аргументи, заради които наложихме несъгласие на районен съд Македония. И няма по какъв начин да е другояче, откакто и двете страни не престават да се управляват от УДБА, безапелационна е Мария Цветкова и добавя:

Българският министър председател Кирил Петков обаче евентуално не ги знае тези неща. Да беше се поинтересувал най-малко. Още по-зле е, в случай че ги знае и все пак при срещата си със сръбския министър председател Ана Бърнабич с типичната си жизнерадостна усмивка акцентира, че европейската интеграция на Сърбия е голям приоритет за България.

Той съобщи, че Белград има в наше лице един подкрепящ сътрудник, който ще бъде доста градивен и помагащ при отварянето на нови преговорни глави от Сърбия.

На въпрос за българското малцинство в Сърбия Петков се е похвалил, че сръбската му колежка била доста дружелюбна: „ Бърнабич ми сподели, че в случай че има някакви проблеми с българското малцинство в Сърбия, непосредствено да ѝ се обадя. Това ще бъде методът. Много благодаря за този пряк контакт “, споделя Петков, представен от БГНЕС.

Ами обаждай ѝ се тогава, непосредствено, в този момент, незабавно, приканва Цветкова.

Тя счита, че вместо да благодари, Петков е трябвало неотложно да сложи в Белград болните за българското малцинство въпроси. Благодарностите защо са? За издевателството над българите или за прекомерно неприятното икономическо положение на българските региони, които съзнателно се държат изолирани? Отново изцяло несъответстващо поведение на премиера Петков. Или е прекомерно доверчив да мисли, че в Белград в действителност са доброжелателни, или се прави на подобен. И в двата случая губи българската идея в Западните околности, показва Мария Цветкова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР