Премиерът на Шри Ланка Ранил Викрамасингхе, който по-рано тази седмица

...
Премиерът на Шри Ланка Ранил Викрамасингхе, който по-рано тази седмица
Коментари Харесай

Премиерът на Шри Ланка е избран за временен президент

Премиерът на Шри Ланка Ранил Викрамасингхе, който по-рано тази седмица подаде оставка, дружно с президента на страната Готабайя Раджапакса поради рецесията и яростните митинги, ще заеме краткотрайно поста държавен глава до избирането на подобен , заяви АП.

Депутатите се срещнаха в събота, с цел да изберат нов водач, който да изкара остатъка от мандата .

Генералният секретар на Народното събрание Дхамика Дасанаяке сподели по време на малко съвещание в събота, че номинациите за избор на нов президент ще бъдат изслушани във вторник, а гласуването ще се организира в сряда при положение на повече от един претендент.

Дасанаяке също прочете писмото за оставка на Раджапакса в Народното събрание.

Сигурността към постройката на Народното събрание в столицата Коломбо беше нараснала, а пътищата наоколо до постройката бяха затворени за обществеността.
 Президентът на Шри Ланка подаде оставка по e-mail
Президентът на Шри Ланка подаде оставка по e-mail

Кризата се задълбочава

Новият президент Викремесингхе може да назначи нов министър-председател, който по-късно би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание.

Викремесинге сподели, че ще предприеме стъпки за смяна на конституцията, с цел да ограничи президентските пълномощия и да укрепи Народното събрание, да възвърне закона и реда и да предприеме правни дейности против " бунтовниците ".

Не е ясно кого има поради, макар че сподели , че същинските протестиращи не биха се замесили в конфликти в сряда вечерта покрай Народното събрание, където съгласно известията доста бойци са били ранени. " Има огромна разлика сред протестиращи и бунтовници. Ще предприемем правни дейности против бунтовниците ", сподели той.

Така се следва конституцията на Шри Ланка, която позволяваща на премиера автоматизирано да поеме длъжността президент, ако е належащо.

Припомняме, че на 14 юли Раджапакса изпрати оставката си на ръководителя на Народното събрание по електронната поща. Той избяга от страната и отиде на Малдивите.

Протестите в страната започнаха през април на фона на икономическа рецесия, при която Шри Ланка изпадна в несъстоятелност заради дефицит на валута за закупуване на артикули от първа нужда. Министерството на финансите на страната свързва рецесията с пандемията и спора в Украйна.

Напрежението по време на демонстрациите ескалира и стачкуващи нахлуха в жилищата на премиера и президента, като къщата на премиера бе подпалена.
 Президентът на Шри Ланка избяга на Малдивите Обновена
Президентът на Шри Ланка избяга на Малдивите

В страната е оповестено изключително положение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР