Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски призова за достойно

...
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски призова за достойно
Коментари Харесай

Ковачевски: Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев да не се ползва за провокации срещу България

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски прикани за почтено отбелязване на рождения ден на Гоце Делчев на 4 февруари и още веднъж съобщи, че „ Министерство на вътрешните работи и държавното управление ще създадат това допустимо ".

" Искам да се обърна към всички тези патриотични сдружения и други, които желаят да употребяват това събитие за провокации, както през миналия интервал имаше провокации от обособени лица и групи, единствено за осуетяване на връзките и атмосферата в страната и връзките със прилежащите страни, да се въздържат и да не употребяват сходни събития, с цел да основават странични резултати в нашето общество. Голямото болшинство от нашите жители желаят почтено и спокойно празнуване на рождения ден на Гоце Делчев и Министерство на вътрешните работи не би трябвало и няма да разреши обособени лица и сходни групи да попречат на това ”, сподели Ковачевски.

Той още веднъж уточни, че в сходство със заключенията на Съвета по сигурността към президента Стево Пендаровски и в сходство с решенията на държавното управление, Министерство на вътрешните работи е отговорно за обезпечаването на спокойно и почтено отбелязване на годишнината от рождението Гоце Делчев и всички законови процедури, ще бъдат осъществени, с цел да могат тези, които ще поднесат цветя „ посредством своите регистрирани делегации ”, да го създадат по най-достойния метод.

По-рано през днешния ден за умерено отбелязване на 4 февруари приканиха и министрите на външните и вътрешните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и Оливар Спасовски, а от синдиката на полицейските чиновници в страната приканиха сътрудниците си да извършват „ поредно своята работа и работни задания в сходство със законовите разпореждания на Република Северна Македония, да не уронват положителното име на институцията, в която работят и да не се поддават на провокации на деятели на политически партии и други групи ”.

В последните дни апел за стража на гроба на Гоце Делчев насочиха от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ, а изданието " Плюс инфо " разгласява фотоси на разлепени листовки с текст " Властта съобщи Делчев, народът не го дава ", от Съюза на младите сили на ВМРО-ДПМНЕ през днешния ден опънаха 20 метров транспарант с надпис " Гоце е Македония " на Студентския дом " Гоце Делчев " в Скопие.

Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари бе оценено като събитие с висок риск за сигурността на съвещание на Съвета по сигурност към президента на страната Стево Пендаровски. В изказване след работната среща на двамата министри на вътрешните работи на България Иван Демерджиев и на Република Северна Македония Оливер Спасовски в понеделник, Спасовски сподели, че няма да бъдат позволени произшествия по време на отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. Демерджиев пое ангажимент хората, които ще дойдат от България, с цел да почетат Гоце Делчев, „ да не вземат участие в правонарушения или провокации ”.

От началото на седмицата към църквата " Св. Спас " в Скопие има засилено полицейско наличие, а от 18.00 ч. през вчерашния ден са затворени улиците в близост.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР