Премиерът на Израел представи идеята за оптичен кабел за свързване на Азия и Близкия изток с Европа

...
НИКОЗИЯ, Кипър (AP) — Премиерът на Израел в неделя представи
Коментари Харесай

НИКОЗИЯ, Кипър (AP) — Премиерът на Израел в неделя представи идеята за изграждане на инфраструктурни проекти като оптичен кабел свързващ държави в Азия и Арабския полуостров с Европа през Израел и Кипър.

Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че е „доста уверен“, че такъв инфраструктурен „коридор“, свързващ Азия с Европа през Израел и Кипър, е осъществим.< /p>

Той каза, че подобни проекти могат да се случат, ако Израел нормализира отношенията с други страни в региона. Споразумението Ейбрахам, постигнато с посредничеството на САЩ от 2020 г., нормализира отношенията между Израел и Обединените арабски емирства и Бахрейн, а администрацията на Байдън се опитва да установи официални връзки между Израел и Саудитска Арабия.

„Пример и най-очевидният е оптична връзка. Това е най-краткият път. Това е най-безопасният маршрут. Това е най-икономичният маршрут“, каза Нетаняху след разговори с президента на Кипър Никос Христодулидес.

Представянето на израелския лидер само по себе си е продължение на предложените енергийни връзки с Кипър и Гърция като част от нарастващото сътрудничество в енергетиката в бъдеще на открития на значителни находища на природен газ в икономическите зони както на Израел, така и на Кипър.

Нетаняху повтори, че той и Христодулидес се стремят да изпълнят плановете за 2000-мегаватов подводен електрически кабел, известен като EurAsia Interconnector свързване на Израел с Кипър и Гърция, което има за цел да действа като резервно копие на енергийните доставки както за Израел, така и за Кипър.

„Искате да сте свързани с други източници на енергия, които могат да позволят по-оптимално използване на енергията или да ви даде власт, когато има провал в собствената ви страна“, каза Нетаняху. „Това е нещо, което обсъждаме сериозно и се надяваме да постигнем.“

Друга енергийна връзка включва кипърско предложение за изграждане на тръбопровод, който да пренася офшорен природен газ от Израел и Кипър до източното Средиземноморие островна нация, където ще бъде гориво за генератори на електричество или потенциално ще бъде втечнено за износ с кораби.

Христодулидес каза, че имайки предвид нуждата на Европа от енергийна диверсификация в светлината на войната на Русия в Украйна, Кипър и Израел се стремят към развитие на „ надежден енергиен коридор“, свързващ басейна на Източното Средиземноморие с Европа чрез проекти, включително газопроводи и заводи за преработка на втечнен природен газ (LNG).

Нетаняху каза, че правителството му напълно подкрепя европейско решение за създаване на регионален център за борба с пожарите в Кипър, откъдето могат да бъдат изпратени самолети и друга технология, за да помогнат за гасенето на пожари в съседните страни.

„Климатът няма да стане по-хладен. Ще стане по-горещо. И с, знаете ли, със загряването на нашия регион и на земното кълбо, пожарогасенето става наистина важно нещо. Мисля, че можем да го направим по-добре заедно“, каза израелският лидер.

Разговорите между Христодулидис и Нетаняху предшестват тристранна среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в понеделник.

Оттогава Подобни срещи през 2016 г. между лидерите на трите страни се превърнаха в основен елемент от това, което те казаха, че са процъфтяващи връзки, които Нетаняху описа като „дълбоко приятелство, както лично, но също и между нашите нации“, което е „истинско“ и „отдавна закъсняло“.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР