Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че палестинската власт в

...
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че палестинската власт в
Коментари Харесай

Палестинската власт не трябва да управлява Газа, каза Нетаняху. Болницата Ал Шифа спря да работи

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху сподели, че палестинската власт в настоящия си тип не би трябвало да ръководи Газа , съобщи в неделя. С това Нетаняху засяга ръководството на Палестинската автономност в Западния бряг отпред с президента Махмуд Абас .

В момента Газа се управлява от Хамас - организация, оповестена за терористична от Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати и други страни. Палестинската автономност е под ръководството на Фатах , която до 2006 година контролираше и Ивицата Газа.

Междувременно генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че болничното заведение „ Ал Шифа “ в Ивицата Газа е спряла да действа, а смъртните случаи измежду пациентите ѝ се усилват.

Новините идват, откакто през уикенда израелската войска заяви, че в Ивицата Газа и от „ Ал Шифа “. Израел упрекна радикалната ислямистка формация Хамас, че употребява лечебните заведения за военни цели, само че Хамас отхвърли това.
Какво сподели Нетаняху
В изявление за американската телевизия Ен Би Си в неделя Нетаняху изрази подозрения за бъдещето на Ивицата Газа, само че не уточни кой съгласно него би трябвало да ръководи Газа след края на спора.

Израелският министър председател сподели единствено, че страната му ще поддържа цялостната сигурност в Ивицата.

Миналата седмица държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Израел не може да окупира Газа след края на войната. Вместо това съгласно Вашингтон ръководството в Газа би трябвало да бъде обединено с това в Западния бряг, елементи от който се управляват от Палестинската автономност.

Палестинският президент Махмуд Абас сподели в петък, че Палестинската автономност може да играе роля в бъдещото ръководство на Ивицата. Нетаняху не е склонен с това.

Израелският министър председател сподели още, че е допустимо да има договорка за освобождение на заложници от страна на Хамас. При нападението на групировката над Израел на 7 октомври Хамас взе към 240 заложници по данни на израелските военни.

„ Може да има съглашение, само че мисля, че колкото по-малко споделям за него, толкоз повече усилвам възможностите то да се материализира “, сподели Нетаняху и добави, че в случай че такава договорка бъде реализирана, тя ще е в следствие от боен напън.
Какво става с болничното заведение
СЗО е възстановила връзката си със здравните чиновници в най-голямата болница в Газа „ Ал Шифа “, откакто връзката посред им беше прекратена в събота.

„ За страдание, болничното заведение към този момент не действа като болница “, написа генералният шеф на организацията Тедрос Гебрейесус в платформата Екс (бившия Туитър).

Според Министерството на здравеопазването в следената от Хамас Ивица повода за това е дефицитът на гориво.

„ Светът не може да мълчи, до момента в който лечебните заведения, които би трябвало да са сигурни убежища, се трансформират в подиуми на гибел, съсипия и обезсърчение “, добави Гебрейесус и прикани за неотложно преустановяване на огъня в Газа.

В събота вечер израелските военни оповестиха, че са предложили да изтеглят новородени от „ Ал Шифа “ и са сложили 300 литра гориво на входа на болничното заведение. Според Израел тези дейности са блокирани от Хамас.

Хамас отхвърли това и съобщи, че горивото, препоръчано от Израел, не е задоволително, с цел да може генераторите на болничното заведение да работят повече от половин час.

Същевременно представителят на здравното министерство в Ивицата сподели, че 3 от 45 бебета в инкубатори в „ Ал Шифа “ са умряли.

Болниците в северната част на Газа, в това число комплексът „ Ал Шифа “, са блокирани от силите на Израел.

Израел упреква Хамас, че построява командни центрове под и наоколо до лечебните заведения. Хамас отхвърля тези изказвания.

Войната в Газа стартира, откакто на 7 октомври против Израел до момента. В отговор на Хамас и наложи обсада над Ивицата Газа. Хиляди хора починаха от двете страни.

Конфликтът сред израелци и палестинци съществува от десетилетия, като насилието от време на време ескалира.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР