Премиерът на България Кирил Петков опроверга информацията, че всички боеспособни

...
Премиерът на България Кирил Петков опроверга информацията, че всички боеспособни
Коментари Харесай

България няма да прехвърля бойната си авиация на Украйна

Премиерът на България Кирил Петков опроверга информацията, че всички боеспособни самолети на българската войска, които са руско произвеждане, ще бъдат трансферирани на Украйна като помощ за страната да възвърне контрола над въздушното си пространство.

" Много ясно желая да кажа – никакви самолети български, не сме поели задължения за тях. Имаме малцина летящи самолети, проблеми с частите им. Не мислим, че това ще е рационално. "

" Липсват ни самолети и не може да даваме на никого. Нашият брой самолети е безусловно непълен, с цел да пази нашето небе, камо ли да ги пращаме на Украйна. Щели сме да пращаме и български войски в Украйна – това са безспорни нелепости " - в случай че ти потрябва да добавшиш

По-рано през деня „ Дневник “ заяви, че самолетите могат да бъдат трансферирани, базирайки се на няколко свои източници и цитирайки полемика за сходен ход сред анализатори и експерти по сигурността в Twitter.

При този сюжет, потребностите на Украйна ще бъдат покрити напълно от Полша.  

Причината да се търси руска техника е, че наземната и радарната система на Украйна е пригодена за такава. 

Три са страните в Източна Европа, които към момента разполагат със руски бойни самолети. Става въпрос за Словакия и Полша. 

Въпросните машини са Миг-29, а в тази ситуация с България се посочваше евентуално прекачване на Су-25. Те са щурмови самолети, най-вече за удари по наземни цели, в това число бронирана техника.

Ако България бе трансферирала всичко свои изправни МиГ-29 и Су-25, това щеше да значи, че сигурността на българското небе ще бъде е напълно в ръцете на съдружниците от НАТО. Причината е забавянето на доставката на новите изтребители F-16, които евентуално ще дойдат през 2025 година

Идеята на самодейността за помощ за Украйна е всички налични средства да се съберат в Полша, където да бъдат употребявани от украински военни водачи. Ескадрилите ще работят от полски летища, които са на територията на НАТО и заради това Русия надали ще ги нападна, пишат от „ Дневник “.

Ден по-рано украинският дипломат у нас Виталий Москаленко разгласи, че България ще даде военна помощ на Киев под формата на военни продукти и те ще дойдат до Украйна през Полша. Министерски съвет удостовери желанията, само че не даде съответни параметри, като се говореше само за патрони и снаряди.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел сподели, че страните членки ще дават на Украйна бойни самолети, а освен муниции.  " [Украинският външен министър] Кулеба ни помоли за изтребители, с които украинската войска е в положение да оперира. Някои държави-членки имат такива самолети ", сподели Борел, препращайки към самолети от руската ера, притежавани от източноевропейските страни. Украинските водачи ги познават добре и могат да летят единствено с тях.

На брифинг на Европейската комисия в понеделник стана ясно, че Полша ще работи като логистичен хъб за военната помощ на Европейски Съюз за Украйна. Запитан дали България, Словакия и Полша ще дават бойните си самолети на армията на Украйна, представител на Европейска комисия съобщи единствено, че страната „ има остра потребност от въоръжение “. Той нито отхвърли, нито удостовери информацията. Заяви, че въпросите за военната помощ се разискват днес на изключителна среща на министрите на защитата на страните от съюза.

Българският боен министър Стефан Янев ще бъде заменен, откакто министър председателят Кирил Петков изиска оставката му поради „ друга външна политика “ от тази на държавното управление. Тя ще бъде гласувана във вторник в Народното събрание.

 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР