Премиерът Кирил Петков настоява Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

...
Премиерът Кирил Петков настоява Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)
Коментари Харесай

Премиерът иска КЗК да се намеси за горивата над 3 лева

Премиерът Кирил Петков упорства Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да извърши инспекция за спекулирането с цените на горивата в последните дни. Публикации в обществените медии и информация в профилираната платформа Fuelo демонстрират, че някои дребни вериги бензиностанции са вдигнали цените на всеобщия бензин A95 и дизела до над 3 лева Увеличението е внезапно за последните дни и достигнатите цени са много над междинните в страната - надлежно 2.69 лева и 2.74 лева към 3 март.

Гориво има и няма никакъв късмет да спре или да свърши “, разяснява в профила си във Фейсбук Кирил Петков.

По негови думи един танкер е разтоварил нефт по-рано в сряда, а нови два танкера се чакат за разтоварване в рафинерията на „ Лукойл Нефтохим “ в Бургас.

Коментарът на Петков пристигна след големи опашки, които се образуваха по бензиностанциите в сряда вечерта. Справка във Fuelo демонстрира, че макар коментара на премиера въпросните дребни бензиностанции като „ Круиз “, „ Топливо “, Power Oil и други са задържали вчерашните си цени от към 3 лева

За дефицит на горива и липса на проблеми в доставките отхвърлиха и от така наречен Асоциация на дребните бензиностанции на изпратени от Economic.bg въпроси. От асоциацията показаха, че към сегашния миг доставките на горива се правят ритмично и без проблем. Общо към 80% от петролните артикули в комерсиалната мрежа се доставят от „ Лукойл България “.

Потребителите не би трябвало да се презапасяват, тъй като има задоволително горива за най-малко 120 дни. Като се има поради покачването на цените на горивата на интернационалните пазари, напълно естествено е цените и в нашата страна да се покачат “, разясниха от Асоциацията на дребните бензиностанции.

За дефицит на горива отрекога и енергийният министър Александър Николов по време на чуването му в комисия в Народното събрание, както и ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Цените над 3 лева по бензиностанциите са изключение. Причини за цени над 3 лева сега няма, само че се следи наклонност на повишаване “, разяснява Терзиев пред bTV.

По неговите думи цени над 3 лева биха били „ пагубни “ за бизнеса с горива в България.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР