Премиерът Кирил Петков нарече новината с новата отсрочка от ЕК

...
Премиерът Кирил Петков нарече новината с новата отсрочка от ЕК
Коментари Харесай

Петков: Отсрочката от ЕК е фалшива новина, Урсула ми каза да пусна туит

Премиерът Кирил Петков назова новината с новата пролонгация от Европейска комисия по Плана за възобновяване – подправена.

По думите му даже се „ упражнявала политическа изразителност с нея “.

Пред медии във Варана той съобщи, че се е чул „ преди минути “ с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и тя му е дала съвет да пусне туит, че: „ се движим с съвършена скорост и в идващите дни се чака да подпишем техническите характерности “.

Петков се опита да цитира точните думите на ръководителят на Европейска комисия, само че те останаха някак незавършени. Според него тя му е споделила в телефонния диалог „ Аз не мога да допускам по какъв начин вашата съпротива си прави… “, само че тук той прекъсна и продължи говорейки от личното си име „ тъй като то нали към този момент излезе, че не се оправяме и тя ми сподели да пусна туит. “

Премиерът приключи отговорите си на въпроса по този начин: „ Нека никой не си упражнява политическата реторика на база на подправени вести. “

Припомняме, че по-рано през днешния ден не българските медии и родни политици, а представител на Европейска комисия от Брюксел, съобщи че държавното управление ни е поискало нова пролонгация (бел.ред. съгласно административните наредби на процедурата по одобряването на проектите срокът за пролонгация е в размер на един месец).

След внасянето на Плана от служебното държавно управление на президента Румен Радев нашата страна се възползва към този момент 3 пъти от отсрочвания, като този е четвърти.

Документът беше входиран в Европейска комисия на 15 октомври. Според процедурата следват два месеца, в които другите специалисти се срещат с документа и пишат бележки. Такива бяха върнати и у нас и от тях стана ясно, че проектът е сериозен на тематика енергетика. Бележките по документа бяха общо 43. Последваха няколко следващи месеца, в които държавното управление поредно искаше отсрочвания и ние все чакахме – 15 януари, 15 февруари, 15 март, а в този момент 15 април.

Преди няколко дни, след месеци на очакване най-сетне Министерството на финансите разгласява поправките (бел.ред. точно поради такива ремонти бяха поискани отсрочките за оценката на ЕК) в документа.

Според информация от ведомството на Асен Василев промени са били направени в областите „ Нисковъглеродна стопанска система “ и „ Транспортна съгласуваност “, които са били обсъждани до февруари „ със обществените сътрудници “.

И най-после ще напомни, че даже след приемане на зелена светлина от Европейска комисия процедурата по окончателното утвърждение продължава. На финала проектът на България би трябвало да бъде утвърден и от финансовите министри на страните от общността.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР