Премиерът Кирил Петков е потвърди пред председателката на ЕК Урсула

...
Премиерът Кирил Петков е потвърди пред председателката на ЕК Урсула
Коментари Харесай

Какво има за спечелване? или как Кирил Петков ще реши македонския въпрос

Премиерът Кирил Петков е удостовери пред председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, че няма смяна в българската позиция за Северна Македония, само че разяснява, че тя ще бъде надградена по линия на инфраструктурата, бизнеса и други значими тематики.

" Има 65 млн. души на Балканите, само че сме се заградили и разделили и всеки приказва против другите. Ние сме с размера на Франция като пазар, а опциите, които сме осъществили като взаимна работа, са близки до минималното. Когато реториката стане " Какво има за продобиване ", тогава ще стават по-добре полемиките за взаимни отстъпки по точките, които са ни значими – в това число и правата на българите в Македония, които не би трябвало да се усещат дискриминирани ", уточни Петков в Брюксел след среща с Урсула фон дер Лайен.

Той желае да организира среща по въпроса с новия македонски министър председател и петте работни групи сред двете страни да стартират съвещания.

Петков разчита методът на държавното управление му да контролира двустранните връзки в границите на 6 месеца. Президентът Румен Радев пък реши да свика съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност, на което да се търси излаз от задънената улица със Скопие.

" Всички би трябвало да желаеме българските бизнеси да имат по-голям пазар, да има влакова линия, общ културен календар – аз не виждам минус, когато приказваме за тях ", добави Петков.

Македонският президент Стево Пендаровски от своя страна разясня, че шест месеца са прекомерно дълъг период за реализиране на прогрес по разногласието сред София и Скопие, а визията на България към македонския въпрос не се е трансформирало от времето на комунизма.

" В предлагането на българския министър председател Кирил Петков за договаряния има два съставния елемент и срокът от 6 месеца, който той уточни, не ме изненада ", съобщи Стево Пендаровски в изявление за телевизия " Телма ".

" Не съм очаквал новото българско държавно управление, незабавно след избирането му, да каже " да " или " не " за начало на договаряния на Република Северна Македония с Европейски Съюз, само че шест месеца е прекомерно дълъг период ", сподели Пендаровски.

По думите му в Република Северна Македония не знаят обективно всички позиции на новия български министър председател с изключение на периода и модулите, които той предлага.

" За наличието на предлагането на Кирил Петков - за разнообразни работни групи - го поздравих. Това е много по-модерен метод, в сравнение с този, на предходното държавно управление. Това е различен звук. Аз не споделям, а и Петков не споделя, че няма да пази българските национални ползи, само че той предлага да беседваме на по-широко поле и за действителните критерии, съгласно които се почват договаряния и се влиза в Европейски Съюз ", сподели Пендаровски.

Историческата комисия е значима, " с цел да затворим или запълним някои петна в историята, тъй като и при тях, и при нас имаше комунистическа историография, само че не можем да приказваме единствено за история и от триумфа на работата на тази комисия да зависи да влезе или да не влезе някой в Европейски Съюз. За това приветствам Кирил Петков за този метод ", сподели президентът.

Според него не може хора, които са определени 2019 година и 2021 година да се занимават с това, което е станало 1901 и 1903 година

По мотив изискванията на България, известни като протокола " Пет плюс едно ",Пендаровски сподели, че Република Северна Македония е изпратила вижданията си по тях, само че от София няма формален отговор, без значение от спекулациите, че подобен отговор е изпратен.

" Не съм получавал нищо, нито устно, нито документално. Де факто получавам отговора през днешния ден и през вчерашния ден с последното несъгласие на България. Ясно е, че те (в София) не харесват отговорите, които препращаме към тези няколко точки, само че това са алените линии, от които не може да се отстъпи, тъй че през и февруари, и през март, и когато и да бъдат сложени на масата тези пет, шест точки, нашият отговор ще бъде еднакъв ", сподели Пендаровски.

В момента се работи и по сключване на двустранен протокол с 5+1 точки, който би трябвало да помогне за повдигането на българската обсада по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз.

В протокола би трябвало да има ангажимент македонските българи да бъдат записани наедно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, и други.

Oпозицията в Скопие: Трябва да спрем да коленичим пред България

Принципът на коленичене и угодливост би трябвало да се изостави, сподели водачът на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, визирайки рецесията в връзките сред България и Северна Македония.

" На среща с Али Ахмети (лидерът на албанските партии в РСМ - ДСИ - бел.ред.) обсъдихме две тематики. Първата тематика беше разногласието с източната ни съседка, където повторих тезите ни, кардиналната позиция за съблюдаване на резолюцията, призната от Народното събрание. Изразих угриженост от обстоятелството, че колкото повече се отхвърляме от преговорните си позиции, толкоз по-големи са настояванията от страна на България и по този метод се унищожава преговорната позиция на страната ", сподели Мицкоски, представен от телевизия " ТВ 21 "

" Трябва да покажем темперамент и всички би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да покажем този темперамент. Това е моето обръщение. Стига оскърбление, стига позор, хората са разочаровани. Много отстъпки бяха направени през тези 30 години самостоятелност и в действителност ние към момента сме във фоайето и не можем да стартираме този развой на договаряния ", добави Мицкоски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР