Премиерът Денков поиска оставката на главния секретар на МВР Петър

...
Премиерът Денков поиска оставката на главния секретар на МВР Петър
Коментари Харесай

Премиерът Николай Денков: Искам оставката на главния секретар на МВР

Премиерът Денков изиска оставката на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

 

Това стана на брифинга в Министерския съвет след незабавното заседание на премиера, министри и шефове на служби по отношение на убийството на предприемача Алексей Петров.

 

Мотивите на премиера за желаната оставка е липса синхрон и съгласуваност сред вътрешния министър и основния секретар на Министерство на вътрешните работи.

 

Има няколко групи обстоятелства, които сочат, че има проблем с организацията във ведомството. Те са свързани с активността на основния секретар. На практика министърът не работи с него, тъй като му няма доверие и счита, че има проблеми, които са зародили преди в служба да встъпи този екип на Министерство на вътрешните работи. " - разяснява министър-председателят.


Денков разясни, че на всички срещи досега при неявяване на министъра е бил викан заместник-главният секретар, а не Петър Тодоров каквато е практиката.

" По всички тези аргументи помолих вътрешния министър да не търпи повече тази обстановка и да изготви отчет с искане за промяна на Петър Тодоров и въпросният отчет да бъде импортиран в Министерски съвет, гласуван в сряда и изпратен към президентството. " - сподели още Николай Денков.

 

Запитан кой ще заеме мястото на основен комисар Петър Тодоров, министър председателят отговори, че първо би трябвало да бъде освободен Тодоров.

 

" Това, което желаеме, е да се върне координацията и синхрона сред министъра и основния секретар, който ще застъпи. Но първи би трябвало да имаме акт, който зависи от президентството. Когато бъде освободен този основен секретар, тогава ще обявим със съответни претекстове и кой би могъл да бъде индивидът “, изясни министър председателят.

 

Охраната на Алексей Петров не е била от експерти, уточни министър-председателят.

 

" За момента няма открита връзка за другите убийства, които се разясняват. Има прекалено много разнообразни линии във връзка с убийството на Алексей Петров. Самият той не се е чувствал застрашен, ходил е без защита. В момента се изследват разнообразни претекстове ", сподели при започване на пресконференцията Николай Денков, без да загатва кои случаи засяга. По-късно в отговор на журналистически въпрос удостовери, че става дума за убийството на Красимир Камеров - Къро в ЮАР и гибелта на единия от братя Галеви.

 

За убийството на Алексей Петров, Денков уточни, че „ има прекалено много разнообразни линии “. „ Те са свързани с неговите позиции в ДАНС, по отношение на бизнес ползи, по отношение на избрани закононарушения, които са се случвали през годините. Могат да бъдат дефинирани и се изследват разнообразни вероятни претекстове за това закононарушение, в това число опция за възмездие.

 

Алексей Петров не се е чувствал заплашен през последния интервал, ходел е без защита на разнообразни места. Самата защита не е от експерти, които биха могли да го предпазят от проведено нападение “, сподели акад. Николай Денков.

Денков уточни, че се работи по няколко съответни следи, само че все още не могат да бъдат показани обществено.

 

" Алексей Петров няма нищо общо със сформирането на това държавно управление, законодателната и управническата стратегия. Това са спекулации, пробвайки се да основат отрицателен имидж, употребявайки съответния случай. Не съм виждал Алексей Петров, с изключение на на някакви общо срещи, на които се е явявал като ръководител на Съюза за стопанска самодейност ", безапелационен бе министър-председателят в отговор на журналистически въпроси.

 

" Ако погледнете представителите по тази политическа тематика, това са същите хора, които от първия ден се пробват да съборят това държавно управление. Може да се търси и интервенция на външни фактори, само че не бих желал да приказвам в тази посока без да имам съответни доказателства ", добави Денков.

 

Денков бе безапелационен, че разновидността Алексей Петров да оглави ДАНС не е бил коментиран. " Изобщо не е било обсъждано даже и да влиза в ДАНС. Никога, по никакъв мотив: нито предходната, нито тази година е обсъждано въобще някакво присъединяване на Алексей Петров в ДАНС. Ставаше дума за настоящия заместник-председател Петър Петров ", посочи министър председателят.

 

Вицепремиерът Мария Габриел удостовери казаното от министър-председателя, че " в нито един миг, нито името на Алексей Петров, нито неговото физическо наличие могат да бъдат посочени като участници в този развой. Не сме се срещали персонално, с изключение на на конгреси, на които е участвал като представител на представляваните от него препоръки ", уточни Габриел.

 

" Направихме обзор на това, което се прави досега и се фокусирахме върху това, което още може да се направи, с цел да се оправи страната с тежките закононарушения, които следим. За момента няма открита връзка сред последните убийства ", акцентира Денков.

По думите му ограниченията, които би трябвало да се вземат с цел да бъдат избегнати такива закононарушения, са координираност сред другите институции, опити за предварителна защита на такива закононарушения, като се наблюдава повече престъпния контингент, битка с корупцията и други

Премиерът сподели още, че ще има основан координационен механизъм, също така са планувани и още ограничения за справяне със създалата се обстановка, измежду които активизиране в цялостен размер на службите и институциите, които са свързани с придобиване на по-ранна информация във връзка с закононарушения. По думите му това се прави за предварителна защита. " Да не действаме реактивно, както е в този случай ", разяснява той.

" Проактивно деяние с лицата, които въздействат на средата за сигурност, с цел да е ясно, че те са следени, и че всеки опит за нарушение на правото ще бъде глобен ", добави Денков.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разяснява, че все още не могат да приказват " за завръщане на мутренски години и за усложнена криминогенна конюнктура ". По отношение на убийството на Алексей Петров той съобщи: " Работим доста интензивно. Организираме целия запас на Министерство на вътрешните работи. Работи се по доста версии и нито една няма да бъде изключена, до момента в който не е тествана. Анализираме цялата информация, която имаме. Тя е обвързвана с неговата активност през годините ", сподели той и посочи, че следва още доста работа и оперативни действия.

 

Калин Стоянов разгласи, че проверяващите са извели две версии за покушението - възмездие или финансов дълг. По време на днешното заседание министърът персонално е докладвал пред премиера за хода на следствието.

 

Запитан по информацията за гибелта на някогашния началник на столичното разследване Петър Петров - Пепи Еврото, вътрешният министър сподели: " В момента и през консулската работа, и през Интерпол ревизираме информацията. "

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов съобщи, че е открито оръжието, с което е погубен Алексей Петров, както и че е разпитана простреляната жена, която го е придружавала.


Припомняме, че Алексей Петров беше погубен с пушка с оптика в София. Това се е случило в кв. " Драгалевци ". Покушението станало до момента в който Алексей Петров се разхождал по пътеката към станцията на лифта Бай Кръстьо.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР