Премиерът Бойко Борисов ще участва днес в тържествената церемония за

...
Премиерът Бойко Борисов ще участва днес в тържествената церемония за
Коментари Харесай

Борисов открива паметник с оспорван надпис в Тел Авив

Премиерът Бойко Борисов ще взе участие през днешния ден в тържествената гала за откриването на монумент за спасяването на българските евреи в парк " Чарлз Клор “ в Тел Авив. Подготвеният надпис върху плочата бе оспорен от един от оживелите от депортиране 48 000 български евреи - Самуел Ардити.

В началото на юли той насочи следния апел към премиера: " Бих споделил на бате Бойко: пробваха се в Скопие да Ви вкарат в капан - не съумяха. Сега са подготвили нов капан, нова клопка, и в случай че този монумент ще отиде в Израел с този текст, тогава Бойко ще влезе в една клопка. Защото има евреи от Скопие, те готвят огромни искове против България.

С този надпис България си подписва присъдата, тука България се съгласява, към този момент дело няма да се води - тя признава своята виновност ", сподели Ардити за надписа на британски и български.

Той сподели и противоречивото второ изречение: " Ние скърбим за тези повече от 11 000 евреи от Северна Гърция и елементи от някогашна Югославия, намиращи се под българска администрация, които бяха депортирани и убити в лагера на гибелта Треблинка ".

Според Самуел Ардити въпросният " надпис би трябвало да бъде демонтиран незабавно, тъй като е противозаконен...и може да може да докара до големи финансови претенции против България ".

Идеята за монумент - знак на повдига на българите за спасяването на евреите през Втората международна война, се зароди през 2013 година. Тогава държавното управление отпусна 150 хиляди лв., с цел да се означи 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи със основаването на два идентични паметника - по един в София и в Тел Авив.

Впоследствие 5 година след отливането на монумента стана ясно, че той се е развалил поради погрешно предпазване, и кабинетът на 14 март отпусна още 36 хиляди лв. за смяна на дизайна му и нова отливка на паметника.

Преди откриването Бойко Борисов ще се срещне с израелския си сътрудник Бенямин Нетаняху. След последната им среща на 13 юни израелският министър председател съобщи, че страната му в никакъв случай няма да не помни по какъв начин българите са легнали върху жп релсите, с цел да спасят евреите си. Бойко Борисов посочи значимостта на Израел за сигурността и стабилността в Близкия Изток.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР