Премиерът Бойко Борисов лично говори с турския президент Реджеп Ердоган

...
Премиерът Бойко Борисов лично говори с турския президент Реджеп Ердоган
Коментари Харесай

Темата Турция се превърна в Рубикон за Екатерина Захариева в парламента

Премиерът Бойко Борисов персонално приказва с турския президент Реджеп Ердоган на 26 март по отношение на изявлението му, че Кърджали е част от душевните граници на Турция . Борисов е получил увещание от Ердоган, че неговото изявление въобще не съставлява намек за външните граници на България. Това съобщи външният ни министър Екатерина Захариева в отговор на въпрос на аления народен представител Иво Христов, който нашумя с изявлението си, че 80% от българите са дебилни.
Захариева посочи, че незабавно по-късно Министерство на външните работи излезе с изказване, че не следва да има такива изявления и оттогава турският президент не е правил такива изявления. Трябваше изказването да е от президенството, тъй като става въпрос за връзки " президент – президент ", добави външният ни министър.
От думите на Захариева стана ясно и, че Турция е поискала в подмяна на заплащане на компенсации на тракийските бежанци да ѝ бъдат възобновени влогове на турското консулство в Пловдив, изгубени във банкрутиралата Първа частна банка. Има контракт от 1927 година, който урежда компенсациите за тракийските бежанци, с помощта на Симеон Радев – за какво българското държавно управление не употребява дадените му принадлежности и няма съответни реакции, попита Христов.
Същевременно външният министър увери Христов, че не престават съвещанията на смесената комисия сред България и Турция и се говорело по тематики отвън обсега на връзките в комисията - да се признаят двустранно дипломите за обучение сред двете страни, както и действието на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево – Капъкуле. В координиране и очакване сме за осъществяване на идващото съвещание, увери външният ни министър, която добави, че Бойко Борисов също се присъединил в дипломатическия диалог да има ускорение ан диалозите.
Захариева беше питана по какъв начин ще противодействаме на политиката на " районна суперсила като Турция " и беше даден образец по какъв начин идващият европредседател Австрия тази седмица затворила седем джамии. Трябва да сме деликатни да не се нарушават религиозните права, само че не може да има проповядване на екстремизъм под маската на религията, беше тезата на външния ни министър. Ако не предприемем безапелационни ограничения, а за такива не виждам воля, това ще има доста тежки последствия в средносрочна вероятност, отвърна Христов.
Консулски несгоди
Веднага се разграничихме от дейностите на консула в Одрин Васил Вълчев, поискахме и документално пояснение от него. Това сподели Захариева в отговор на въпрос на Иво Христов, който засяга случай от 3 март тази година. Тогава консулът ни анулира присъединяване на танцов състав в програмата по отбелязването на Националния ни празник.
Според Захариева, в обяснението Вълчев показал, че поради починали 8 турски военни в интервенция „ Маслинова клонка “ администрацията в Одрин споделила, че на 3 март се анулират всички обществени събития. Според консула ни имало напълно малко време за реакция и той работил по този начин, с цел да се запазят положителните връзки с Турция. Уверявам ви, че това деяние ще бъде взето при годишното му атестиране, сподели Захариева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР