Премахването на ДДС при даряване на храни от веригите магазини,

...
Премахването на ДДС при даряване на храни от веригите магазини,
Коментари Харесай

Методи Андреев: Малкият бизнес ще подкрепи Мартин Димитров, защото вдигна прага по ДДС

Премахването на Данък добавена стойност при даряване на храни от веригите магазини, което Димитров осъществя, с изключение на стопански, има и възпитаващ резултат

Трябва да се работи за рухване на алогичния мораториум върху шистовия газ, който обслужва само ползите на Кремъл и на „ Газпром “, споделя пред Faktor.bg ексдепутатът и някогашен началник на Комисията по досиетата

Интервю на Васил Стефанов

- Г-н Андреев, предстоят избори, кого бихте отличил от депутатите в предходния парламент за действително свършена работа?

- Работата на предходния парламент беше доста къс. Въпреки това, в него влязоха хора с подготвени хрумвания и ги осъществиха. Не мога да не отлича да вземем за пример „ дуото “ Мартин Димитров и Георги Ганев. Идеята на Мартин Димитров за повдигането на прага за регистрация по Данък добавена стойност беше стартирана от дълго време. Най-накрая с Георги Ганев и с поддръжката на „ Демократична България “ и на „ Продължаваме промяната “ осъществиха тази от дълго време чакана от дребния и междинния бизнес мярка. 12 години фокусът на Борисов не беше върху сходна концепция. Малкият и междинният бизнес в този интервал беше оня брашнен чувал, от който страната единствено вземаше, без да дава. Освен това Мартин Димитров значително оказа помощ и за разтрошаване на монопола във връзка с горивата. Законодателството за данъчните хранилища беше направено по този начин, че компании, които могат да внесат гориво на по-евтини цени, да нямат достъп до пазара. Сега данъчните хранилища би трябвало да афишират своите свободни размери, с цел да знаят търговците къде могат да съхраняват своето гориво. Премахването на Данък добавена стойност при даряване на храни от веригите магазини също е една остаряла концепция на Мартин Димитров и Петър Славов, още от 43-ия парламент. Тогава направихме първа стъпка в тази посока. Това е извънредно потребно в години на недостиг. Тази мярка също така има и извънредно възпитаващ резултат.

- Как се отразява всичко това на дребния и междинен бизнес?

- Аз имам персонални наблюдения. Мой братовчед има малко павилионче в Пловдив и контактува с хора от неговата категория. Той ми сподели, че единствено поради мярката за прага на Данък добавена стойност, стотина души са решили да поддържат „ Демократична България “. Тя извънредно доста облекчава по-малките компании. Ето тук към този момент приказваме за действително реализирани резултати.

- Какво ново можем да чакаме от Мартин Димитров?

- Мартин Димитров и Георги Ганев са извънредно способени, и двамата са преподаватели. Можем да чакаме единствено позитивни хрумвания, които да бъдат осъществени колкото се може по-бързо. Надявам се и да има болшинство, което да гласоподава законопроектите. Ако го нямаше в предното Народно заседание, то повдигане на прага за Данък добавена стойност нямаше да има. Един народен представител може да е доста предприемчив, само че самичък не може да се оправи без поддръжката на болшинството. Аз се надявам, че от „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “ ще са доста дейни, само че гласоподавателите би трябвало да схванат, че би трябвало да излязат и да гласоподават. Слушам хора по какъв начин споделят, че нямало за кого да пуснат своя глас. Дори и в най-тежката партийна настройка, постоянно могат да намерят за кого да гласоподават с посредством преференциите. Подобни депутати би трябвало да бъдат поощрявани, тъй като в Народното събрание на процедура работят за хората, които са ги изпратили. Нещата, които Мартин Димитров и Георги Ганев направиха, са в интерес на един голям кръг от хора. Ако не отидем и не гласуваме, още веднъж ще ни ръководи отвратителното.

- Трябва ли Димитров и съидейниците му да работят по окончателното прекъсване на инженеринга у нас в идващия парламент?  

- Законът за инженеринга не е гласуван дефинитивно. Не е загадка обаче, че Мартин Димитров дружно с още депутати внесоха законопроекта и той мина на първо четене. Този закон аз го одобрявам на първо място като антикорупционен. Инженеринг има в целия свят. Целта е той не да бъде неразрешен в България, а по този начин да се регламентира, че да не следим повече извращения при автомагистралите, каквито виждахме в държавното управление на Борисов. В една страна, с цел да действа добре, би трябвало да има самостоятелна правосъдна, законодателна и изпълнителна управляващи, с цел да могат взаимно да се управляват. Така би трябвало да бъде и при строителството - проектантът да е самостоятелен от строителя и от надзора, а той у нас е самостоятелен единствено на книга по време на инженеринга. Схемата в България е следната – представете си дело в съда, на което юристът, прокурорът и съдията са едно и също лице.  

- Ще съумеят ли в идващия парламент депутатите да се преборят с отпадането на мораториума върху добива на шистов газ?

- Ние имаме големи находища за газ и това го споделят и българските, и задграничните специалисти. Имам човек, който работеше в една от международните компании в света за разкриване на газ и петрол. Седалището ѝ е в Хюстън. Моят непосредствен ми сподели, че България и Румъния очевидно имаме едни и същи източници на газ в акваторията на Черно море. Страната ни разполага с едни от най-големите находища на шистов газ в цяла Европа. Освен това, страната ни има и стандартен газ. В същото време съществува един безсмислен мораториум, който се отнася в това число за проучването на това, какъв брой гориво се намира на територията на страната ни. Това не е зелена политика, а такава, която е в интерес на Кремъл и на „ Газпром “. Нищо не коства на страната да стартира редовно да създава своите находища като употребява дейно напредъка на науката и техниката. Когато седнеш на масата за договарянията, с който и да е снабдител, можеш към този момент да кажеш, че в България имаме 500 милиарда куб. м газ, само че заради разнообразни стопански аргументи считаме, че към момента не трябва да разкриваме находищата си. Тогава можем да предложим на компанията да вземе своето, а страната ни да получи синьо гориво на рационална цена. Когато стигнеш до сходни моменти, постигаш прелестни условия. Глупости са изказванията, че изследванията и добивът на шистов газ щели да унищожат природата. В Съединени американски щати направиха шистовата гражданска война, макар че имат най-силните екологични организации в света.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР