От началото на годината в страната са регистрирани1170 случая на

...
От началото на годината в страната са регистрирани1170 случая на
Коментари Харесай

Над 1000 са вече случаите на коклюш у нас от началото на годината

От началото на годината в страната са регистрирани1170 случая на коклюш. Това демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. През последната отчетна седмица – до 19 май 2024 година, са регистрирани 185 случая на коклюш. За същия интервал на предходната година (януари - май) случаите на коклюш са четири, съобщи Дарик.

От 7 май 2024 година с направени нормативни променисе даде опция бебетата да бъдат ваксинират против коклюш при навършване на шестседмична възраствместо при навършване на двумесечна възраст. Ваксинирането е наложително и гратис.

Имунизация против коклюшс комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с понижено антигенно наличие е целесъобразно за родените преди 1 януари 2008 година, на които не е прилагана ваксина против коклюш през последните 5-10 години; за пасивна отбрана против коклюш в ранна детска възраст посредством имунизация на майката през интервала от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността; за възрастни лица, които са в непосредствен контакт с кърмачета до 12-месечна възраст. Ваксинирането на бременни през интервала от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността също е гратис.

На 9 май със заповед на министъра на опазването на здравето в служебния кабинетд-р Галя Кондевасе вкараха краткотрайни противоепидемични ограничения поради епидемиологичното разпространяване на коклюш.Мерките са в действие до 31 юли 2024 година Освен опцията заваксиниранена бременни, ограниченията плануват при вписване на случай на коклюш в проведен детски и училищен колектив да се засилят ограниченията по проветряване, влажно разчистване и стерилизация на повърхности и под, да се обезпечат задоволително количества течен сапун, подобаващи биоциди за стерилизация на ръце и салфетки за еднократна приложимост за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала; да се организира ежедневна инспекция на деца и възпитаници за съществуване на клинични признаци за заразна болест, включващи съществуване на хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени признаци не се позволява в или се отстранява от детския/ученическия колектив. Посещение в детското заведение или в учебно заведение е допустимо след даване на медицински документ от доктор, че детето не е заразно болно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР