Преходът към зелена енергия в Европа е заседнал между чука

...
Преходът към зелена енергия в Европа е заседнал между чука
Коментари Харесай

Европейската слънчева индустрия е в тежка криза и няма решение

Преходът към зелена сила в Европа е затънал сред чука и наковалнята. Огромният импорт на евтини китайски слънчеви панели води до рекордни съоръжения на слънчеви централи, само че същият този импорт смазва дребното локални производители на слънчева сила в Европа, написа Reuters в собствен разбор.

Правителствата и промишлеността са разграничени по отношение на това по какъв начин да реагират.

Европа преди малко регистрира страхотна година за зелената сила. Страните от Европейския съюз са конфигурирали рекордни равнища на безоблачен потенциал, с 40% повече, в сравнение с през 2022 година По-голямата част от тези панели и елементи идват от Китай – в някои случаи 95%, демонстрират данни на Международната организация по енергетика.

Бумът на зелената сила обаче не оказа помощ на дребното локални производители на слънчеви панели в Европа, които доближиха спешна точка, смазани от по-евтиния импорт и свръхпредлагането. Съобщенията за затваряне на производства се натрупат и секторът предизвести, че половината от потенциала на промишлеността може да бъде затворен до седмици в случай че държавните управления не се намесят.

Политиците търсят метод да отговорят, само че са разграничени по отношение на това по какъв начин да го създадат.

Германският министър на стопанската система Робърт Хабек писа до Европейската комисия през ноември, изразявайки угриженост, че изпълнителната власт на Европейски Съюз е напът да наложи търговски ограничавания върху китайския импорт на съставни елементи за слънчевите централи, демонстрира писмо, забелязано от Reuters.

Чух, че Комисията има намерение да наложи защитни мита против вноса на фотоволтаични модули от Китай. Имам доста мощни опасения по отношение на това “, се споделя в писмото.

Хабек предизвести, че ограничението на китайския импорт може да спре бързото разширение на зелената сила в Европа и да направи 90% от фотоволтаичния пазар по-скъп. Това рискува банкрути измежду компании от Европейски Съюз, които сглобяват и конфигурират слънчеви панели, употребявайки вносни елементи.

Говорител на немското министерство на стопанската система отхвърли да разяснява писмото.

Самата поддръжка на Германия за фотоволтаичния бранш е под въпрос поради бюджетната рецесия в страната, а това хвърли в ужас промишлеността.

Испания, въпреки това, не изключва митата върху вноса на материали за слънчеви панели. Холандия пък желае да обхване вноса на фотоволтаиците с граничния налог върху въглеродните излъчвания на Европейски Съюз, сподели държавен чиновник пред Reuters. Миналата седмица Италия разгласи инвестиция от 90 милиона евро във фабрика за фотоволтаични панели в Сицилия.
Ценова война
В тирада в понеделник по отношение на проблемите на слънчевия бранш еврокомисарят по финансовите услуги Мейрид Макгинес не предложи нова поддръжка. Тя уточни ограниченията на Европейски Съюз, които към този момент са в ход, в това число закона, който би трябвало да бъде финализиран във вторник, който има за цел да форсира издаването на позволения за локално произвеждане и да даде преимущество на продуктите, създадени в Европейски Съюз, като панели, в бъдещи търгове за чисти технологии.

Що се отнася до комерсиалните ограничавания, Макгинес употребява внимателен звук.

Като се има поради, че сега разчитаме в доста огромна степен на вноса, с цел да реализираме задачите на Европейски Съюз за внедряване на слънчева сила, всяка евентуална мярка би трябвало да бъде претеглена по отношение на задачите, които сме си сложили, когато става въпрос за енергийния преход “, сподели тя.

Самата промишленост е разграничена по отношение на решението. Производителите на слънчева сила приканиха държавните управления да се намесят, с цел да изкупят непотребните ресурси от слънчеви модули, с цел да облекчат свръхпредлагането и в случай че това не може да стане бързо, да се намерения за търговски бариери.

Но по-широкият бранш на зелената сила се опълчва на ограничението на вноса.

Не можете да намалите зависимостта от Китай в кратковременен проект, без да забавите построяването на плановете “, сподели Мигел Стилуел д`Андраде, основен изпълнителен шеф на португалската комунална компания EDP.

Той означи, че цените на слънчевите панели са се покачили в Съединените щати, които вкараха мита върху китайския импорт. „ Това има инфлационен ефект… цените на панелите са повече от двойно по-високи от тези в Европа “, сподели той.

Дори локалните производители споделят, че очакванията за конкурентоспособна локална промишленост са слаби.

Европа е в ценова война с Китай, сподели Гюнтер Ерфурт, основен изпълнителен шеф на швейцарския производител на панели Meyer Burger.

Той възнамерява да затвори губещата си немска фабрика за слънчеви модули, базирайки се на неналичието на подкрепящи европейски политики.

С някои китайски слънчеви компании, които могат да продават даже под индустриалните разноски, Европа е в наваксващо закъснение.

Слънчевата промишленост в Китай е стратегически субсидирана със стотици милиарди долари от години “, сподели Ерфурт пред Reuters.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР