Прегръдката буквално е най-бързият антидепресант и най-бързият анксиолитик. Това каза

...
Прегръдката буквално е най-бързият антидепресант и най-бързият анксиолитик. Това каза
Коментари Харесай

В Деня на прегръдката: Как тя влияе на психиката ни

Прегръдката безусловно е най-бързият антидепресант и най-бързият анксиолитик. Това сподели за Българска телеграфна агенция психотерапевтът Мадлен Алгафари, член на Управителния съвет на Института за неорайхианска аналитична психотерапия, във връзка днешния Ден на прегръдката. 

Алгафари изясни, че променената при прегръдка биохимия и биофизика води до увеличение на субективното възприятие за благополучие и комфорт и удължава живота. Според специалиста най-противоестественото нещо за един човек е да не бъде докосван и да не се допира, по тази причина най-голямото закононарушение в човешката история е откъсването на бебето от майката след раждането.

Денят на прегръдката е маркиран като Национален ден за първи път в Съединени американски щати през 1986 година, откакто е включен в годишния Календар със събития на Чейс, издаван от братята Уилям и Харисън Чейс от 1957 година. Инициативата за деня е на Кевин Заборни от щата Мичиган, който желал да подчертае изгодите за душата и тялото от сърдечната прегръдка. През идващите години денят стартира да се отбелязва и в други страни по света, измежду които Канада, Бразилия, Австралия, Германия, Англия, Грузия, Швеция, Испания, Италия, Франция, Русия и Република Южна Африка. Датата 21 януари е определена, тъй като се пада сред коледните и новогодишните празници и Свети Валентин (Деня на влюбените) - 14 февруари. 

[gallery]12488[/gallery]

Силата на прегръдката

Това, което се случва сега, в който се докоснем, е, че поговорката „ споделената тъга – половин тъга, споделената наслада – двойна наслада “ се буквализира, защото има енергообмен, уточни Мадлен Алгафари. Тя изясни, че в този миг по този начин, както има топлообмен сред телата и по-топлото става по-хладно, в случай че другото е по-студено, и противоположното, по същия метод, в случай че единият човек е по-напрегнат, а другият по-спокоен, надлежно ще настъпи усмиряване. 

Чисто физиологично това, което се случва сега, в който прегърнем човек, е, че надбъбречната жлеза стартира да понижава производството на стресовите хормони, по този начин наречените кортикостероиди, посочи Алгафари. По думите й страхът понижава, алкализира се тялото, възстановяват се кръвното налягане, сърдечният темп, мозъчната интензивност и ритъмът на дишане, имунитетът се усъвършенства.

[gallery]12113[/gallery]

Щом са спаднали равнищата на стресовите хормони, това значи, че имунитетът незабавно се е повишил, изясни Алгафари. Психотерапевтът добави, че се отделят окситоцин - хормонът на любовта, и фенилетиламин – от амфетаминовата група, който се създава тогава, когато сме влюбени, а когато ни липсва, ни се яде шоколад, тъй като се съдържа в какаото. Затова споделяме, че самотният, който страда от липса на обич, може да се тъпче с шоколад и естествено може и да пълнее, разяснява тя. 

Цялата тази изменена биохимия и биофизика води до увеличение на субективното възприятие за благополучие и комфорт, и имунитета и физическото здраве, удължава живота и в действителност е най-човешката демонстрация, означи Алгафари. 

При липса на допиране – тревога и депресивност

Мадлен Алгафари разяснява труд на канадския академик Журард, който работи по проучване на докосването и илюстрира труда си с детски телца, които са накратко защриховани в друга степен на компактност, съгласно това къде бива докосвано телцето. По думите й изводите му са „ плачевни “ - че съвсем не се допират децата към този момент. Изводите му са, че живеем в ерата на „ обезтелесяването “, а пък неналичието на физически контакт подвига доста равнищата на тревога и на депресивност, добави Алгафари.

Докосването доста повлиява и значително от телесните болести, изключително кожните, уточни психотерапевтът. Тя изясни, че една огромна част от кожните болести са психогенни и даде образец с псориазиса, който, по думите й, се лекува и с физическо допиране. Страхът от допиране се трансформира безусловно в телесна ризница, материализирана по кожата, сподели Алгафари. 

Много постоянно хората мислят назад - когато изчезне, ще мога да се допирам, а в действителност когато стартира да допирам другите, тя ще изчезне, изясни Алгафари. Експертът добави, че кожата е нашата граница, най-големият ни орган и е извънредно значим, тъй като и безусловно, и преносно отразява възприятието ни за граници. По думите й, когато приказваме за фамилиарност, ние позволяваме оптимално покрай себе си и търсим към този момент и физически контакт. Алгафари изясни, че в случай че хората са на по-малко от 60 см, значи има фамилиарност. Не приказвам единствено за полова, има и прочувствена фамилиарност, посочи тя. Алгафари разясни, че приказваме за по-неутрални връзки, в случай че са на сред 60 и 120 см, и даде образец със служебните. Когато сме на над 120 см от другия, тогава приказваме или за неприязън, или за равнодушие, изясни психотерапевтът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР